Luisteren naar metalmuziek is goed voor je geestelijke gezondheid, ook al zou je dat niet denken

Janine image
door Janine

07 November 2023

Luisteren naar metalmuziek is goed voor je geestelijke gezondheid, ook al zou je dat niet denken
Advertisement

Voor een leek lijkt metalmuziek verre van rust en voordelen voor de geestelijke gezondheid. Toch is metal een van de meest opvallende voorbeelden waarbij de combinatie van muziek en gezondheid veel meer voordelen heeft dan je zou denken. Laten we dus eens kijken wat de voordelen zijn van het luisteren naar metalmuziek en welke mythen over metalheads ontkracht zouden moeten worden.

Luisteren naar metalmuziek is goed voor je: de voordelen voor de gezondheid

Luisteren naar metalmuziek is goed voor je: de voordelen voor de gezondheid

Freepik

Metalmuziek wordt vaak geassocieerd met intense energie, krachtige geluiden en interessante teksten. En voor degenen die van dit genre houden: het luisteren naar metal kan ook een positieve invloed hebben op de geestelijke gezondheid. Hier zijn de gezondheidsvoordelen van metalmuziek:

  • Acceptatie en gevoel van verbondenheid. Liefhebbers van metalmuziek vinden vaak een gevoel van verbondenheid door het delen van muzikale voorkeuren, onder meer door deelname aan bijeenkomsten en concerten.
  • Cognitieve functie. Uit een onderzoek uit 2015 bleek dat metalliefhebbers logischer en complexer denken dan anderen.
  • Ondersteuning bij depressie en angst. Metalmuziek kan een goede ondersteuning zijn voor mensen die worstelen met een depressie, omdat het helpt negatieve emoties en stress te verminderen.
  • Het verwerken van heftige emoties. Degenen die naar metal luisteren, verwerken intense emoties zoals woede beter en laten de emoties op een gecontroleerde manier los.

Advertisement

Met metal kun je woede uiten, zeggen onderzoekers

Met metal kun je woede uiten, zeggen onderzoekers

Pexels

En precies de kwestie van woede was het onderwerp van een onderzoek waarin werd geprobeerd te begrijpen hoe het luisteren naar extreme genres kan helpen bij het verwerken van emoties. De deelnemers werden in twee groepen verdeeld, één controlegroep en één die naar metalmuziek luisterde, en er werden ook voorzorgsmaatregelen genomen om invloeden van buitenaf te vermijden. De onderzoekers stelden vervolgens verschillende dichotome vragen om het gebruik van extreme muziek bij de verwerking van emoties te onderzoeken. In de meeste gevallen zijn genres als metal nuttig gebleken voor het beheersen en kalmeren van woede, het verbeteren van verdriet en angst, en het vergroten van geluk en welzijn. Bovendien verhoogde het luisteren naar extreme muziek de agressie niet, maar verminderde het de subjectieve vijandigheid en prikkelbaarheid. Dit is een onderzoek dat, ondanks dat er slechts 40 deelnemers tussen 18 en 34 jaar oud bij betrokken waren, ongetwijfeld een van de eerste stappen is in de richting van het verdrijven van de mythes over metal. En niet alleen.

De mythen over heavy metal en metalheads

De mythen over heavy metal en metalheads

Pexels

En juist die over de woede en agressie van degenen die naar metalmuziek luisteren, is een van de meest voorkomende mythen, maar ook een van de meest verkeerde en falsifieerbare. Tot een paar jaar geleden, en vaak zelfs vandaag de dag, wezen veel mensen metal af als een seksistisch, gewelddadig en woedend genre. Zoals we hebben gezien is de situatie op zijn minst complexer dan dat. Toch zijn er ook andere mythes over metal die ontkracht moeten worden:

  • Metal beschadigt de hersenen. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat metalmuziek de hersenen beschadigt of enige correlatie heeft met iemands intelligentie.
  • Metaal maakt je bozer. Zoals we hebben gezien is misschien juist het tegenovergestelde waar: luisteren naar metal helpt om woede op een veilige en gecontroleerde manier te verwerken.
  • Metal wordt geassocieerd met geweld en kwaad. Natuurlijk lijkt metal op het eerste gezicht misschien een agressief genre. Maar voor een fan is metalmuziek gewoon een creatieve manier om afstand te nemen van reguliere genres, ook tekstueel gezien.

Kortom, metal is een complex genre en de relatie met culturen en subculturen is minder voor de hand liggend dan het op het eerste gezicht lijkt. Aan de andere kant, als je er graag naar luistert, kan metalmuziek je helpen nadenken over complexe thema's en onderwerpen die van invloed zijn op je leven. En als je er niet van houdt: muziek is een van de kunsten met de breedste productie ooit: je zult een genre, een artiest, een nummer vinden waardoor je je beter kunt voelen.

Advertisement