Als je een slechte gewoonte wilt afleren, is dit de tijd die ervoor nodig is: dat zegt de wetenschap

Janine image
door Janine

06 Januari 2024

Als je een slechte gewoonte wilt afleren, is dit de tijd die ervoor nodig is: dat zegt de wetenschap
Advertisement

Laat hij die geen slechte gewoonte heeft de eerste steen werpen, zouden we een bekend spreekwoord kunnen citeren. Slechte gewoonten maken deel uit van ons bestaan en, op de een of andere manier, van ons dagelijks leven: nagelbijten, doomscrollen, roken, enzovoort. Ze veranderen is echter niet alleen belangrijk voor onze gezondheid op lange termijn, maar ook een mogelijke taak. In dit artikel zullen we zien hoe en waarom de mythe van de beroemde 21 dagen slechts een mythe is.

Advertisement

21 dagen om een ​​gewoonte te veranderen, of beter gezegd 66: hoe lang duurt het?

21 dagen om een ​​gewoonte te veranderen, of beter gezegd 66: hoe lang duurt het?

Pexels

Er bestaat een stadslegende die stelt dat het 21 dagen duurt om nieuw gedrag aan te nemen en als gevolg daarvan een slechte gewoonte te verliezen. De dingen liggen niet precies zo, aangezien deze populaire overtuiging voortkomt uit een soort misverstand. In 1960 werd namelijk een boek gepubliceerd, Psycho-Cybernetics van Maxwell Maltz, waarin de auteur observeerde hoe patiënten na een neusoperatie ongeveer 21 dagen nodig hadden om aan hun nieuwe gezicht te wennen. Maar er is niets anders dat deze veronderstelling ondersteunt.

Om deze reden hebben recentere onderzoeken geprobeerd een betrouwbaarder aantal te vinden, al was het maar vanuit statistisch oogpunt. In onderzoek gepubliceerd in het European Journal of Social Psychology werd aan 96 mensen gevraagd een dagelijkse gewoonte te veranderen. De tijd die nodig was om nieuw gedrag aan te nemen varieerde van minimaal 18 tot maximaal 254 dagen, met een gemiddelde van 66. In de praktijk duurt het statistisch gezien minimaal twee maanden om een ​​gewoonte te veranderen, zeker niet 21 dagen.

Advertisement

Hoe je slechte gewoonten kunt opgeven

Hoe je slechte gewoonten kunt opgeven

Pexels

Nadat we het aantal dagen hebben gezien, gaan we verder met het hoe, dat wil zeggen: hoe kunnen we slechte gewoonten opgeven? In de jaren ’90 identificeerden onderzoekers een neurologisch patroon dat als basis voor gewoonten lijkt te dienen. Het bestaat uit het drietal signaal, routine en voldoening en vormt het startpunt voor het begrijpen van een van onze gewoonten, het opgeven en het vervangen ervan door een nieuwe gewoonte. Hier zijn de vier stappen om van slechte gewoonten af te komen:

  • identificeer de routine, anders gezegd, word je bewust van de slechte gewoonte die je wilt veranderen;
  • experimenteren met verschillende vormen van voldoening, oftewel begrijpen welke behoeften door een bepaalde gewoonte worden bevredigd en de tevredenheid enigszins variëren;
  • isoleer het signaal, dus wat een specifieke gewoonte veroorzaakt, uit de vijf categorieën van plaats, tijdstip, emotionele toestand, aanwezige mensen en eerdere acties;
  • een actieplan definiëren, wat alleen mogelijk is nadat je je bewust bent geworden van de drie voorgaande pijlers.

Hoe je nieuwe gewoontes kunt aannemen

Hoe je nieuwe gewoontes kunt aannemen

Freepik

De gemiddelde 66 dagen om een ​​nieuwe gewoonte aan te leren, kunnen variëren op basis van motivatie, omstandigheden en zelfs het soort gewoonte. Om deze reden wordt vaak gevraagd om minimaal twee maanden de tijd te nemen om te proberen ongewenst gedrag te veranderen. Vanuit dit gezichtspunt kan het, om te begrijpen hoe je nieuwe gewoonten kunt aannemen, nuttig zijn om naar drie essentiële stappen te verwijzen:

  • Identificeer de gewoonte en vind de juiste redenen. We bevinden ons al in de eerste drie voorgaande fasen en staan ​​aan het begin van het definiëren van een actieplan.
  • Neem een vervangingsgedrag aan. Het vervangen van een slechte gewoonte door een goede is essentieel om ongewenst gedrag te overwinnen.
  • Volharden in verandering. Dit is het moeilijkste deel, perfect samengevat door een citaat toegeschreven aan Mark Twain, die zei: "Stoppen met roken is gemakkelijk, ik heb het duizenden keren gedaan".

Concluderend: het veranderen van slechte gewoonten vergt inspanning en tijd, dat is waar, maar dat betekent niet dat het niet mogelijk is. Door de onderliggende neurologische processen te begrijpen, kan aanzienlijke vooruitgang worden geboekt in de richting van het aannemen van nieuw gedrag. Die hopelijk beter is dan het oude.

Advertisement