Ambidextrie: waarom weten (zeer weinig) mensen hoe ze beide handen moeten gebruiken om te schrijven?

Janine image
door Janine

08 December 2023

Ambidextrie: waarom weten (zeer weinig) mensen hoe ze beide handen moeten gebruiken om te schrijven?
Advertisement

De term ambidextrie verwijst naar mensen die, in tegenstelling tot veel anderen, beide handen kunnen gebruiken om verschillende taken uit te voeren. Laten we eens kijken waarom dit mogelijk is en alle details over deze merkwaardige eigenschap.

Wat het betekent om tweehandig te zijn

Wat het betekent om tweehandig te zijn

Evan-Amos/Wikimedia commons - CC BY-SA 3.0

We weten dat de meeste mensen hun rechterhand gebruiken om te schrijven en worden gedefinieerd als "rechtshandig". Anderen hebben echter sinds hun kindertijd laten zien dat ze het met hun linkerhand kunnen doen, waardoor ze de definitie van "linkshandig" hebben verworven. Er is echter nog een derde “categorie”, die al diegenen omvat die weten hoe ze handmatige activiteiten moeten uitvoeren met beide handen en deze naar wens kunnen afwisselen: zij zijn de ambidexter en hebben daarom geen dominante kant, zoals gewoonlijk gebeurt. In dit geval betekent dit dat de hersenhelften symmetrisch en beide dominant zijn, een beslist ongebruikelijk kenmerk.

Er wordt aangenomen dat sommige grote kunstenaars uit het verleden, waaronder Leonardo da Vinci, beide handen konden gebruiken, maar het percentage van degenen die deze gave bezitten is erg klein. Ongeveer 95% van de bevolking is rechtshandig, terwijl linkshandige mensen tussen de 5 en 10% zijn. Ambidextere mensen vertegenwoordigen echter slechts 1% van het totaal. Een echte zeldzaamheid dus, die zich ook kan uitbreiden tot enkele persoonlijkheidskenmerken. Ambidexteriteit wordt vaak verward met gemengde handvaardigheid, wat echter niet precies hetzelfde is: ambidextere mensen kunnen vakkundig beide handen gebruiken om welke taak dan ook uit te voeren, terwijl er in het tweede geval de neiging bestaat om voor sommige functies de rechterhand te gebruiken en links voor andere, op basis van voorkeur.

Advertisement

Ambidextrie: wat zijn de oorzaken van dit kenmerk?

Ambidextrie: wat zijn de oorzaken van dit kenmerk?

Curioctopus

De precieze oorzaken van ambidexteriteit zijn niet bekend, maar er zijn verschillende hypothesen over:

  • Genetica: er wordt aangenomen dat genetische varianten deze eigenaardigheid kunnen beïnvloeden, zoals ondersteund door de studie waarin er zeven werden gevonden met betrekking tot tweehandige mensen, zelfs als het onderzoek in dit opzicht verder onderzoek vereist. Bovendien komt ambidextrie volgens deze analyse vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.
  • Ongecoördineerde hersenhelften: sommige onderzoekers geloven dat het het resultaat is van een onevenwicht in de coördinatie tussen de hersenhelften, die normaal gesproken in synergie werken om verschillende functies mogelijk te maken.
  • Cultuurgeschiedenis: tot een paar jaar geleden werden linkshandige kinderen gedwongen om met hun rechterhand te leren schrijven, met een absoluut verbod op schrijven met hun linkerhand. Dit komt omdat cultureel gezien de wens om de samenleving op dit vlak te standaardiseren overheerste. Veel veelgebruikte voorwerpen zijn ontworpen om met de rechterhand te worden gebruikt, dus werden linkshandige mensen gedwongen deze te gebruiken om ze te kunnen hanteren. Een andere hypothese is daarom dat ambidextrie in sommige gevallen het resultaat is van een linkshandige aard die vervolgens heeft geleerd ook de rechterhand te gebruiken om handmatige activiteiten uit te voeren.
  • Verwondingen aan de linkerhand: andere theorieën omarmen het idee dat een linkshandige persoon die schade aan zijn linkerhand oploopt, gedwongen wordt zijn rechterhand te gebruiken, waardoor hij feitelijk ambidexter wordt. Hetzelfde kan natuurlijk ook omgekeerd gebeuren: een rechtshandige kan leren de linkerhand te gebruiken en zo beide methoden onder de knie krijgen.

Kun je tweehandig worden?

Kun je tweehandig worden?

Freepik

Volgens de wetenschap hebben mensen die tweehandig zijn een gemiddeld lager IQ dan anderen, maar zijn ze tegelijkertijd veel creatiever en beschikken ze over superieure fysieke en sportieve vaardigheden. Zeker, het kunnen ontwikkelen van dit vermogen is zeer nuttig in het geval van een blessure aan een van de bovenste ledematen, waardoor het onmogelijk zou kunnen zijn om bepaalde activiteiten uit te voeren tot volledig herstel. Laten we dus eens kijken hoe je kunt leren beide handen te gebruiken om te schrijven, knippen, spelen en wat al niet meer:

  • Schrijven: de eerste stap betreft precies deze activiteit. Probeer je naam en het hele alfabet te schrijven, waarbij je rechte lijnen en cirkels tekent, uiteraard met je niet-dominante hand. Met oefening en consistentie zal je handschrift steeds beter leesbaar worden en na verloop van tijd zul je deze vaardigheid consolideren.
  • Verzorging: in de tweede fase gebruik je je andere hand voor routinematige zaken zoals tandenpoetsen, jezelf inzepen, je haar kammen en make-up aanbrengen. In het begin zal het niet gemakkelijk zijn, en deze acties moeten geen potentieel gevaarlijke zaken te omvatten, zoals ontharing, waarbij een scheermes wordt gebruikt.
  • Horloge: een andere methode is om het horloge om de pols van je niet-dominante hand te plaatsen.
  • Herhalen: herhaal de verschillende stappen en voeg het eten met de andere hand toe aan de gebruikelijke hand, waarmee je ook moet koken, waarbij je de dominante hand eventueel op je rug houdt. Probeer ten slotte alle handelingen uit te voeren (behalve handelingen die je in gevaar kunnen brengen, zoals autorijden) en gebruik daarbij voornamelijk je andere hand. Na verloop van tijd zul je steeds meer beheersing en zelfvertrouwen krijgen.

Welke hand gebruik je in jouw geval het meest en is dus de dominante hersenhelft?

Advertisement