Hoe creëer je een nieuw “woord” in de vocabulaire van gebarentaal?

Janine image
door Janine

28 November 2023

Hoe creëer je een nieuw “woord” in de vocabulaire van gebarentaal?
Advertisement

Gebarentaal is een fundamentele hulpbron voor dove mensen en voor degenen die met hen omgaan. In dit artikel zullen we vooral zien wat gebarentaal is, wat de belangrijkste gebarentalen ter wereld zijn, hoe het wordt geleerd en hoe nieuwe woorden worden toegevoegd.

Advertisement

Wat is gebarentaal?

Wat is gebarentaal?

Pexels

Zoals de naam al doet vermoeden, is gebarentaal een vorm van communicatie waarbij geen gebruik wordt gemaakt van de stem. In plaats daarvan worden betekenissen overgebracht via een gecodificeerd systeem dat handmatige gebaren, gezichtsuitdrukkingen, lichaamsbewegingen en lipbewegingen omvat. Het belangrijkste onderdeel van gebarentaal zijn handmatige gebaren, die bestaan ​​uit handgebaren met verschillende posities en bijbehorende bewegingen. Dit is het overheersende deel van de gebruikte code, waardoor sprekers – of beter gezegd gebarenmakers – gebarentaal kunnen gebruiken om hun eigen boodschappen over te brengen en de boodschappen van anderen te begrijpen. In Nederland heet gebarentaal bijvoorbeeld NGT - Nederlandse Gebarentaal - en wordt door tienduizenden mensen gebruikt. Maar het is niet de enige.

Advertisement

Bestaat er een internationale gebarentaal?

Bestaat er een internationale gebarentaal?

EliasaileLIS/Wikimedia Commons - CC BY-SA 4.0 DEED

Gebarentalen variëren van land tot land. Zoals we hebben gezien, wordt in Nederland NGT gebruikt, terwijl de Verenigde Staten ASL, American Sign Language, hebben en het Verenigd Koninkrijk BSL, British Sign Language. Om te proberen de verschillen in de gebarentaal van elke staat op te lossen, is voorgesteld een internationale gebarentaal aan te nemen, Signuno of Gestuno genaamd. Velen noemen het eenvoudigweg ISL, International Sign Language. Het werd vanaf 1951 ontwikkeld door de Wereldfederatie van Doven en is gebaseerd op Esperanto en verschillende nationale gebarentalen. Helaas is het echter nog niet wereldwijd aangenomen, hoewel het soms op FMS-conferenties en bij andere gelegenheden wordt gebruikt.

Hoe gebarentaal te leren

Hoe gebarentaal te leren

EpicFlame/Wikimedia Commons - CC BY-SA 3.0 DEED

Om gebarentaal te leren, wordt meestal aanbevolen om met het alfabet te beginnen. Als u de letters en klinkers van een gebarentaal kent, kun je woorden en namen spellen. Pas daarna is het nuttig om de basisgebaren te leren die in alledaagse gesprekken worden gebruikt. Als je het alfabet en de basistekens eenmaal hebt geleerd, is het een goed idee om ze een tijdje te oefenen om ze onder de knie te krijgen, net zoals je dat met elke andere taal doet. Later kun je betekenisvolle gecombineerde zinnen maken en geleidelijk andere woorden van je persoonlijke woordenschat toevoegen. Ook in deze fase is oefenen van fundamenteel belang, maar met het idee dat het altijd beter is om specifieke cursussen te volgen of je te laten begeleiden door experts.

Hoe ontstaan ​​nieuwe woorden in gebarentaal?

Hoe ontstaan ​​nieuwe woorden in gebarentaal?

Pexels

Taal is een levend instrument, dat leeft door te evolueren in het dagelijks leven. Omdat gebarentaal geen bijproduct is van natuurlijke taal, maar een volwaardige taal, zijn er ook hier veranderingen, evoluties en introducties van nieuwe woorden. Maar hoe introduceer of creëer je nieuwe woorden in gebarentaal? Ondanks de taalkundige verschillen die van land tot land bestaan, is de dynamiek voor de introductie van nieuwe woorden zeer vergelijkbaar.

In Nederland zijn gebarenmakers bijvoorbeeld zelf op de hoogte van de woorden die in het dagelijks leven worden gebruikt. De nieuwe woorden worden vervolgens voorgesteld aan instanties en verenigingen die zich bezighouden met goedkeuring en registratie. Voorbeelden van woorden die door de jaren heen in ISL zijn geïntroduceerd zijn internet, smartphone, cyberpesten.

Maar in andere staten is de dynamiek vergelijkbaar: Nederland heeft twee instanties, één die zich bezighoudt met de registratie van nieuwe gebaren, de andere met de ontwikkeling ervan. Over het algemeen is gebarentaal niet alleen levend, maar voor veel mensen ook een essentieel communicatiemiddel. De voortdurende evolutie van woordenschat en gebaren weerspiegelt de dynamiek van deze unieke vorm van expressie.

Advertisement