Waarom we wakker worden met een slechte adem: de meest voorkomende oorzaken en hoe we dit kunnen voorkomen

Janine image
door Janine

11 December 2023

Waarom we wakker worden met een slechte adem: de meest voorkomende oorzaken en hoe we dit kunnen voorkomen
Advertisement

Wakker worden met een slechte adem is een vrij veel voorkomende, zij het onaangename, ervaring. Dit is een zeer wijdverbreid fenomeen dat afhangt van de activiteit van de bacteriën in de mond. In dit artikel zullen we zien wat de oorzaken zijn van een slechte adem in de ochtend, hoe je dit kunt voorkomen en wat de belangrijkste remedies zijn.

Advertisement

Waarom worden we wakker met een slechte adem?

Waarom worden we wakker met een slechte adem?

Freepik

Laten we beginnen met een uitgangspunt: wakker worden met een slechte adem is op zichzelf volkomen normaal. Ochtendhalitose is in feite het resultaat van nachtelijke bacteriële activiteit die in onze mond plaatsvindt. De interne omgeving zorgt ervoor dat bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen, vooral als gevolg van het gebrek aan speeksel, en dat voedselresten tussen de tanden, op de tong of op de rand van het tandvlees worden afgebroken. Als onderdeel van hun metabolisme laten de bacteriën vervolgens de chemische verbindingen vrij die een slechte adem veroorzaken. Als ochtendhalitose dus bij iedereen voorkomt, kan de intensiteit ervan om een ​​hele reeks redenen variëren van individu tot individu. In feite mag de negatieve impact van tabak en sommige medicijnen, die de verspreiding van bacteriën kunnen bevorderen, niet worden onderschat.

Bovendien hebben onderzoekers in een onderzoek uit 2022 van de Universiteit van Helsinki, gepubliceerd in de Journal of Breath Research, enkele van de verbindingen geïdentificeerd die een slechte adem veroorzaken. Bij analyse van de ademmonsters kwamen grote hoeveelheden methanol en dimethylsulfide aan het licht, verbindingen met een zeer slechte geur. Bovendien bleek het poetsen van je tanden deze verbindingen aanzienlijk te verminderen.

Advertisement

Hoe voorkom je een slechte adem bij het ontwaken?

Hoe voorkom je een slechte adem bij het ontwaken?

Freepik

Zoals we hebben gezien, ligt de belangrijkste oorzaak van een slechte adem bij het ontwaken in de activiteit van bacteriën, die voedselresten in de mond verwerken. Een goede manier om een ​​slechte adem in de ochtend te beperken en te voorkomen, is daarom door op onze voeding te letten. Naast het vermijden van sterk gearomatiseerde voedingsmiddelen en dranken in de avond, is het belangrijk om gehydrateerd te blijven voordat je naar bed gaat en te stoppen met roken. Even essentieel is het verminderen van de avondconsumptie van vette, gekruide en bewerkte voedingsmiddelen.

Evenzo is een grondige mondhygiëne noodzakelijk, inclusief een goede reiniging van de tanden en de tong, voordat je gaat slapen. Een behandeling van een tandvleesontsteking kan ook helpen de frisheid van de adem te behouden en een meer dan normale aanwezigheid van ochtendhalitose te voorkomen.

Middelen tegen slechte adem

Middelen tegen slechte adem

Pexels

Aan de ene kant is de beste methode het voorkomen van een slechte adem in de ochtend. Aan de andere kant zijn er echter remedies tegen een slechte adem die je kunnen helpen de dag anders te beginnen. Tandenpoetsen, spoelen met mondwater en je tong reinigen zijn praktische oplossingen die deel zouden moeten uitmaken van ieders ochtendroutine. Daarnaast kan het kauwen op peterselie antibacteriële effecten hebben, terwijl het nuttigen van een ontbijt met appels of selderij de aanmaak van speeksel stimuleert. En speeksel is een natuurlijk middel dat ons lichaam gebruikt om onze mond te spoelen. Het gebruik van suikervrije kauwgom is een snel en effectief alternatief, met een maar. In feite stimuleert kauwgom de productie van maagsappen, omdat ze de maag voorbereiden op de maaltijd, en daarom indirect toekomstige slechte adem kunnen veroorzaken.

Kortom: het voorkomen van een slechte ochtendadem is de beste oplossing. Het is belangrijk om te onthouden dat je bewuste voedingskeuzes combineert met dagelijkse praktijken van hygiëne. Door een goede mondhygiëne te integreren in een gezonde levensstijl, zal het mogelijk zijn om een ​​minder traumatisch ontwaken te ervaren. En vooral gezonder.

Advertisement