Een toegangsticket om Venetië te bezoeken: de startdatum van het experiment is vastgesteld

Janine image
door Janine

06 Januari 2024

Een toegangsticket om Venetië te bezoeken: de startdatum van het experiment is vastgesteld
Advertisement

Venetië is ongetwijfeld een van de mooiste steden ter wereld. Waar je verliefd op wordt, zijn de geschiedenis, de grachten, de ervaringen die je op de lagune kunt beleven, de duizenden mensen die de stad elke dag bezoeken. Nou ja, dit laatste aspect misschien niet, aangezien Venetië een van de steden is die het zwaarst getroffen wordt door het massatoerisme. Om deze reden zal het testen van een kaartje om de stad binnen te komen in het voorjaar van 2024 beginnen. Tegen betaling dus.

Advertisement

Venetië en massatoerisme: een steeds moeilijker relatie

Venetië en massatoerisme: een steeds moeilijker relatie

Livioandronico2013/Wikimedia Commons - CC BY-SA 4.0 DEED

Iedereen die wel eens in Venetië is geweest, weet heel goed dat je de stad op elk moment van het jaar bezoekt in het gezelschap van duizenden toeristen. In de meeste gevallen gaat het om het massatoerisme en dagjesmensen dat de lagune bezoekt, maar geen enkel voordeel oplevert voor lokale activiteiten. In 2022 registreerde de gemeente Venetië bijna 11 miljoen overnachtingen, terwijl in september 2023 het aantal bedden voor toeristen groter was dan het aantal bedden voor inwoners in het centrum van Venetië. Om de stad te beschermen heeft UNESCO een aantal voorzieningen geïmplementeerd. Zoals de burgemeester van Venetië, Luigi Brugnaro, stelt:

De dwingende voorschriften die UNESCO ons gaf waren de MOSE, die in gebruik moest worden genomen, de schepen moesten worden verplaatst en een minimum aan toeristische planning.

De MOSE, een systeem dat de stad beschermt tegen hoog water, is nu actief tussen de ene controverse en de andere, en cruiseschepen kunnen de lagune niet meer in. Er moet alleen nog een planning van de toeristenstromen worden uitgevoerd.

Advertisement

Venetië tegen betaling: een winnende keuze?

Venetië tegen betaling: een winnende keuze?

Pexels

De voorgestelde oplossing bestaat uit de introductie van een toegangsticket van 5 euro, waarvan de tests in het voorjaar van 2024 beginnen. Dat dit een manier is om het massatoerisme te ontmoedigen blijkt uit de categorieën die zijn uitgesloten. Inwoners van de stad, werknemers en professionals, studenten, maar ook hoteltoeristen en inwoners van de regio Veneto hoeven de 5 euro niet te betalen om Venetië binnen te komen. Deze laatsten zullen zich moeten registreren op het toegangsportaal.

De experimentele fase, zo zeiden we, zal beginnen vanaf het voorjaar van 2024, met name tijdens de lange voorjaarsweekenden en de zomerweekenden. Dit is geen willekeurige keuze, aangezien dit de slechtste dagen zijn voor de toestroom van dagjesmensen in de lagunestad. Maar of het ticket van 5 euro om Venetië binnen te komen een effectieve oplossing is, moet nog worden aangetoond.

Venetië lanceert de uitdaging voor het massatoerisme

Venetië lanceert de uitdaging voor het massatoerisme

Pexels

Het besluit om toegang tot Venetië te heffen is voorbestemd om voor ophef te zorgen, controverses te genereren en de toeristische ervaring opnieuw te definiëren. Vanuit dit gezichtspunt valt de poging om de aantrekkelijkheid van een plek in evenwicht te brengen met de noodzaak om deze te behouden, op, afgezien van de vijf euro die nodig is om de stad binnen te komen. Een poging die niet vrij is van twijfels en kritiek.

Het zal noodzakelijk zijn om te begrijpen hoe praktisch de controles zijn bij de ingang van het historische centrum, en hoezeer Venetië het risico loopt te worden omgevormd tot een themapark. Een bestemming waar de lagunestad al jaren naartoe slentert: om deze reden wil Venetië de relatie met een bepaald type toerisme veranderen. Zoals we al zeiden, is het nog te vroeg om te begrijpen of de poging succesvol zal zijn: alleen de toeristen zullen betalen. In ieder geval in het begin.

Advertisement