De stippen op de ruit van de magnetronoven is niet toevallig: het heeft een zeer belangrijke functie

Janine image
door Janine

22 Februari 2024

De stippen op de ruit van de magnetronoven is niet toevallig: het heeft een zeer belangrijke functie
Advertisement

Er zijn voorwerpen die inmiddels deel uitmaken van het dagelijks leven van veel mensen, maar waarvan de werking vaak onbekend is. Eén daarvan is de magnetron, een apparaat waarmee je in zeer korte tijd kunt opwarmen of koken. Maar hoe werkt een magnetron? En wat zijn die stippen op de deur, om precies te zijn, op het glas? Laten we samen ontdekken waarom het een essentieel element is voor onze veiligheid.

Advertisement

Hoe werkt een magnetron?

Hoe werkt een magnetron?

19Tarrestnom65/Wikimedia Commons - CC BY-SA 4.0 DEED

De naam van dit apparaat geeft al enige informatie over de werking ervan. In feite kan een magnetron voedsel en dranken verwarmen door radiofrequente straling uit te zenden die in wisselwerking staat met watermoleculen en vetten, waardoor de temperatuur ervan stijgt. Om specifieker te zijn, gebruikt een magnetron een magnetrongenerator om microgolven te produceren met een frequentie van ongeveer 2,45 GHz. Deze microgolven zorgen ervoor dat moleculen hun rotatie energie verhogen, zodat deze toename op macroscopisch niveau resulteert in een hogere temperatuur.

De straling die door een magnetron wordt uitgezonden, heeft een laag energieverbruik en is niet-ioniserend, waardoor de moleculaire structuur van voedsel niet kan worden gewijzigd. Tegelijkertijd is het echter essentieel om een ​​magnetron op de juiste manier te gebruiken en ervoor te zorgen dat alle onderdelen intact zijn. Inclusief de stippen op de glazen deur. Maar waarom?

Advertisement

Waarom hebben alle magnetrons stippen op het glazen deurtje?

Waarom hebben alle magnetrons stippen op het glazen deurtje?

Freepik

Het metaalgaas dat aanwezig is op de deur van alle magnetrons, op het glas, speelt een essentiële rol voor zowel de werking van het apparaat als voor onze gezondheid. De grill, gemaakt van metaal, fungeert als een echte kooi van Faraday en voorkomt dat de door de magnetrongenerator gegenereerde microgolven uit de oven ontsnappen. De gaten in het gaas zijn kleiner dan de golflengte van microgolven en schermen daarom de buitenkant af, waardoor we veilig zijn.

In de praktijk breidt het metalen gaas de afscherming van het magnetron chassis ook uit naar het voorste deel, dat anders onbeschermd zou blijven. Aan de ene kant biedt het glas ons gebruikers de mogelijkheid om te kijken wat er binnen gebeurt en eventueel het koken te eindigen. Aan de andere kant kan glas ons niet beschermen tegen microgolven, maar metaalgaas wel.

Zijn magnetrons veilig?

Zijn magnetrons veilig?

Unsplash

Kort gezegd is het antwoord ja. Er wordt immers geen enkele magnetron geactiveerd als de deur open is, waardoor directe blootstelling aan straling effectief wordt voorkomen. Als deze apparaten correct worden gebruikt en voldoen aan de productievoorschriften, vormen ze dus geen enkel risico voor de gezondheid. Zoals we hebben gezien, is het ook het metaalgaas op het glas dat ons in staat stelt de binnenkant van de oven te zien en ons tegelijkertijd beschermt.

De werking van een magnetron vertegenwoordigt een van de meest interessante toepassingen van de principes van elektromagnetisme. Vanaf de magnetron tot aan de kooi van Faraday maakt een magnetron een aantal uiterst complexe dynamieken eenvoudig. En het stelt ons in staat om in zeer korte tijd voedsel te koken of een drankje op te warmen.

Advertisement