5 eenvoudige ontspanningsoefeningen voor de ogen om visuele vermoeidheid tegen te gaan

Janine image
door Janine

27 September 2019

5 eenvoudige ontspanningsoefeningen voor de ogen om visuele vermoeidheid tegen te gaan
Advertisement

De ogen zijn de sensorische organen die we het meest gebruiken om te onderzoeken wat ons omringt, en om deze reden overladen we ze vaak met werk, vermoeien ze en soms verzwakken we ze. Om dit ongemak aan te pakken, presenteren we hieronder enkele yoga-technieken voor oogontspanning die je kunnen helpen de niveaus van oogvermoeidheid en de spieren eromheen te verminderen. Dit is duidelijk geen remedie (als je visuele problemen hebt, moet je onmiddellijk contact opnemen met een arts), maar eerder een techniek om de vermoeidheid te verminderen waaraan de ogen gedurende de dag worden blootgesteld.

via National Institutes of Health

Advertisement
Dan Foy/Flickr

Dan Foy/Flickr

  • 1. Knipper met de oogleden. Ga in een comfortabele positie zitten en sluit/open de ogen minimaal 20 keer, zonder te snelle bewegingen te maken. Het belangrijkste doel is om rehydratatie van het oog te bevorderen.
  • 2. Verwarmen de handpalmen. Ga in een kamer zitten met weinig licht, plaats je ellebogen op de tafel voor je en laat ze na het verwarmen van je handpalmen door ze te wrijven ongeveer 30 seconden zachtjes op je ogen rusten. Druk niet op de bol of op de jukbeenderen, en laat ze voorzichtig los.
  • 3. Rotatie van de ogen. Draai je ogen door in een comfortabele positie te zitten, door 3-4 slagen met de klok mee en 3-4 tegen de klok in te draaien. Draai niet te snel en forceer je spieren niet te veel. Als alternatief kun je vergelijkbare oefeningen uitvoeren met links/rechts of omhoog/omlaag bewegingen.
Advertisement
5 eenvoudige ontspanningsoefeningen voor de ogen om visuele vermoeidheid tegen te gaan - 2
  • 4. Massage. Masseer het gedeelte boven de oogleden voorzichtig met beide handen en maak langzame bewegingen totdat je het neustussenschot bereikt.
  • 5. Vlakbij en ver weg. Deze oefening is essentieel als je veel tijd achter de computer doorbrengt of naar nabijgelegen objecten kijkt. Markeer een punt op een raam en kijk eerst enkele seconden naar het uitzicht en vervolgens naar de stip, waarbij de twee langzaam en voorzichtig worden afgewisseld. Je kunt ook je arm voor je uitstrekken en je duim opheffen, waarbij je je ogen eerst op de duim richt en vervolgens op een voorwerp op afstand.

Zoals we al zeiden, zijn deze oefeningen natuurlijk geen remedie voor pathologieën of disfuncties. Het uitvoeren ervan helpt echter om de oogspieren te ontspannen en visuele vermoeidheid te verminderen. Bovendien, een ander niet te onderschatten aspect, zullen deze oefeningen je ertoe aanzetten je te concentreren op de zorg voor dit delicate zintuig, dat we veel gebruiken, maar dat we vaak te veel als vanzelfsprekend beschouwen.

Advertisement