Slapen met iemand die snurkt, kan je leven verkorten: dat zegt een studie

Janine image
door Janine

09 Maart 2022

Slapen met iemand die snurkt, kan je leven verkorten: dat zegt een studie
Advertisement

Als je eindelijk, na een lange en vermoeiende dag, naar bed gaat om jezelf een welverdiende rust te gunnen, is het enige dat je wilt genieten van de stilte en in een aangename, rustgevende slaap terechtkomen. Maar voor velen is het juist op dat moment dat de meest gevreesde gebeurtenis van de nacht plaatsvindt: het luidruchtige snurken van de partner.

Oordopjes en af en toe een schop kunnen niets doen tegen het onstuitbare fenomeen, waar velen zich bij neerleggen, wachtend tot het gesnurk stopt. De hoop is dat de vermoeidheid de overhand krijgt en dat we toch in slaap kunnen vallen, om er uiteindelijk aan gewend te raken.

Dit lijkt echter geen goed idee: dit is waarom.

via Cosmopolitan

Advertisement
Pexels-Not the actual photo

Pexels-Not the actual photo

Volgens een onderzoek zou slapen met iemand die snurkt niet alleen vervelend zijn, maar ook levensbedreigend. Eraan wennen kan een ongezond mechanisme voor het lichaam activeren.

Het onderzoek werd uitgevoerd aan de Queen's University in Kingston, in Canada, en onderzocht honderden deelnemers die normaal gesproken naast snurkende partners slapen. Specialisten bestuderen al maanden de reacties van deze mensen vanuit verschillende gezichtspunten.

De resultaten toonden aan dat blootstelling aan nachtelijke geluiden, vergelijkbaar met geluidsoverlast, duidelijke negatieve effecten heeft op zowel de lichamelijke als de geestelijke gezondheid.

Wetenschappers zeggen dat deelnemers gehoorproblemen meldden - vooral het oor dat, eenmaal in bed, dichter bij het geluid van de partner ligt - en een grotere aanleg voor het ontwikkelen van hartaandoeningen, evenals een verhoogd risico op een beroerte bij ouderen.

Advertisement
Pixabay - Not the actual photo

Pixabay - Not the actual photo

Al deze gevolgen zouden grotendeels te wijten zijn aan de constante hinder die 's nachts wordt ondervonden. Naast de schade aan het lichaam veroorzaakt regelmatig slapen met iemand die snurkt ook ernstige stress en angst.

De nervositeit die je overdag ervaart, kan daarom eerder te wijten zijn aan de slechte kwaliteit van de rust dan aan de kleine dagelijkse problemen.

De oplossing? Een arts raadplegen voor advies over een remedie tegen snurken voor je partner zou effectief kunnen zijn, anders zou je in een andere kamer moeten slapen: dan slaap je beter en blijf je gezonder!

Slaap jij naast iemand die de gewoonte heeft om te snurken?

Advertisement