Koffie, thee en chocolade houden de hersenen gezond: de wetenschap beoordeelt de rol van deze voedingsmiddelen opnieuw

Janine image
door Janine

05 December 2019

Koffie, thee en chocolade houden de hersenen gezond: de wetenschap beoordeelt de rol van deze voedingsmiddelen opnieuw
Advertisement

Wanneer we “ontdekken” dat het voedsel dat we altijd als schadelijk of in elk geval ongezond voor ons welzijn hebben beschouwd, daarentegen vrienden van onze gezondheid zijn, kunnen we niet anders dan een gevoel van opluchting voelen, en, waarom ook niet, van geluk.

De zoetekauw, maar ook degenen die moeite hebben om 's ochtends wakker te worden zonder hun dosis cafeïne, zullen blij zijn om de resultaten te lezen van het onderzoek waar we het over hebben.

Neurowetenschappelijke onderzoeken die, ondanks alle negatieve visies op producten waarvan we vaak horen om ze niet te misbruiken, zeggen dat juist deze voedingsmiddelen in plaats daarvan nuttig kunnen zijn om onze hersenen in uitstekende gezondheid te houden. Laten we eens kijken waar het om gaat.

via Neurochemical Research

Advertisement
Needpix

Needpix

Wie houdt er niet van chocolade? En wie houdt er nou niet van een lekker kopje koffie? Er zijn waarschijnlijk mensen die niet van deze voedingsmiddelen houden, maar over het algemeen zijn ze over de hele wereld erg geliefd. Geliefd maar ook gevreesd, omdat er al lang op wordt aangedrongen dat we er niet mee moeten overdrijven, als we geen verschillende pathologieën willen oplopen.

Recent onderzoek op het gebied van neurowetenschappen hebben daarentegen verrassend genoeg deze “mythen” vrijwel volledig ontkracht. De bevindingen betreffen in de eerste plaats de voordelen die chocolade en koffie zouden hebben op de neuronale activiteit van de hersenen, de cognitieve prestaties en het vermogen van deze producten om neuronen te beschermen tegen vroege degeneratie.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Dit zijn de conclusies van onderzoekers van het National Institute on Aging en Johns Hopkins University, en gepubliceerd in het tijdschrift Neurochemical Research. De positieve effecten, volgens wat naar voren is gekomen, zouden de methylxanthines moeten zijn, een klasse van stoffen gevonden in thee, koffie en pure chocolade.

Opgelet dus: de geliefde chocolade, om hulp te bieden aan de gezondheid van de hersenen, moet puur zijn, geen melk.

Een andere analyse, gepubliceerd in het World Journal of Surgical Oncology, toonde vervolgens aan dat zowel koffie als cacao niet alleen het risico op de ziekte van Alzheimer verminderen, maar ook hersenkanker. Onderzoek van de Universiteit van Okayama heeft zich in plaats daarvan gericht op de antioxiderende eigenschappen van gliacellen, aanzienlijk verbeterd door deze voedingsmiddelen, die nuttig zijn voor het voorkomen van neurodegeneratie.

Pexels

Pexels

En om deze voedingsmiddelen te helpen hun gunstige effecten te ontketenen, is het volgens wetenschappers ook mogelijk om zichzelf niet te veel te beperken met de hoeveelheden, uiteraard altijd rekening houdend met de gezondheidstoestand van elk persoon. In dit verband is het goed om altijd te onthouden dat we allemaal een andere specifieke gezondheidsgeschiedenis hebben en dat het voor elke dieetverandering altijd goed is om de meningen van specialisten te raadplegen.

In ieder geval zullen de resultaten van deze onderzoeken die de rol van koffie, thee en chocolade in diëten opnieuw beoordelen zeker veel mensen aanspreken: deze voedingsmiddelen kunnen concrete hulp bieden om de hersenen jong en actief te houden.

Advertisement