Slaap je minder dan 7 uur per nacht? Dit is wat er met je lichaam gebeurt

Janine image
door Janine

03 Juni 2023

Slaap je minder dan 7 uur per nacht? Dit is wat er met je lichaam gebeurt
Advertisement

Wie is er nog nooit 's ochtends wakker geworden met het onaangename gevoel niet genoeg geslapen te hebben? Velen, misschien wel allemaal, hebben vroeg of laat een dergelijke situatie ervaren, en als het gebeurt, is het helemaal niet prettig, tot het punt dat gebrek aan slaap het goede verloop van een dag echt kan beïnvloeden.

Soms denk je misschien dat het een banale zaak is, maar de juiste hoeveelheid slaap is een belangrijk aspect voor onze gezondheid en ons welzijn. In feite is het niet waar dat een paar uurtjes voldoende zijn om bij te komen van de vermoeidheid van een dag: de mens moet slapen, en dat moet hij goed doen. En als je minder de 7 uur slaapt, zal het lichaam de gevolgen betalen, zelfs vrij ernstige. Daarom is het belangrijk om in gedachten te houden wat we riskeren als we slaap niet het belang geven dat het verdient.

via Healthline

Advertisement
ryan lee/Flickr - Not the actual photo

ryan lee/Flickr - Not the actual photo

Niet genoeg slaap krijgen heeft een grote impact op je gezondheid, zowel op korte als op lange termijn. De wetenschap heeft herhaaldelijk gedocumenteerd en bevestigd, met specifiek onderzoek en analyses, wat de negatieve effecten zijn die mensen op het lichaam ervaren als ze met name gedurende langere tijd minder dan 7 uur per nacht slapen.

- Cognitieve processen: gebrek aan slaap vertraagt ​​kennis opdoen, reflectie en aandachtig concentratievermogen. Zelfs het kortetermijngeheugen wordt aangetast door te weinig slaap, en dit kan op de lange termijn, vooral met de leeftijd, leiden tot een echte vertraging van de cognitieve ontwikkeling. Slapen betekent in feite het consolideren van herinneringen, en daarom stelt jezelf de slaap ontnemen het lichaam niet in staat om deze fundamentele activiteit op de best mogelijke manier uit te voeren.

- Depressie en humeurigheid: het behoeft bijna geen betoog dat minder slaap overeenkomt met meer uitgesproken humeurigheid, wat op zijn beurt aanleiding kan geven tot vormen van depressie die worden aangewakkerd door slapeloosheid. Meer moe zijn betekent ook meer stress.

Advertisement
Matt Reinbold/Flickr - Not the actual photo

Matt Reinbold/Flickr - Not the actual photo

- Immuunsysteem: volgens studies heeft weinig en slecht slapen ook gevolgen voor ons immuunsysteem, dat verzwakt door het gebrek aan de nodige rust.

- Gewichtstoename en andere pathologieën: onvoldoende slaap krijgen kan ook in verband worden gebracht met een groter hongergevoel. Het spreekt voor zich dat meer eetlust ook betekent dat je meer eet, en dus de mogelijkheid hebt om gemakkelijker aan te komen. Dit alles verhoogt het risico op pathologieën en onaangename episodes zoals obesitas, diabetes, hypertensie, hartaanvallen of hartritmestoornissen aanzienlijk.

- Seksueel verlangen: het lijkt misschien vreemd, maar ook dit aspect van ons leven hangt samen met de hoeveelheid rust. Verschillende specialistische studies hebben dit aangetoond: hoe beter je slaapt, hoe meer libido en verlangen je hebt, en dus hoe meer je de mogelijkheid hebt om de juiste sereniteit in relaties te behouden.

Publicdomainpictures - Not the actual photo

Publicdomainpictures - Not the actual photo

Wat we hierboven hebben opgesomd, zijn slechts enkele van de gevolgen die kunnen optreden in geval van slaapgebrek, en met name als we gedurende lange perioden minder dan 7 uur per nacht slapen. Studies laten nog steeds een steeds grotere toename zien van mensen die niet het juiste aantal uren en op de juiste manier rusten, en dit geeft zeker aanleiding tot bezorgdheid, in het licht van wat we hebben geschreven.

Het gaat dus niet alleen om donkere kringen en wallen: slaapgebrek is een serieus probleem, dat niemand ooit mag onderschatten. Daarom is het beter om de nodige aandacht te besteden aan de tijd waarin we moeten slapen, en om deze activiteit serieus en nauwgezet te nemen. Op deze manier zal onze gezondheid ons dankbaar zijn en kunnen we veel problemen voorkomen.

Hoeveel uur slaap jij ’s nachts?

Advertisement