Aan het einde van de 19e eeuw maakte een jongen geheime foto's van voorbijgangers alsof hij een "paparazzo" was - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Aan het einde van de 19e eeuw maakte…
15 huisdieren die op de meest ondenkbare plaatsen en posities in slaap zijn gevallen 12 foto's waarin de mislukte creaties van sommige ontwerpers niet aan de verwachtingen voldeden

Aan het einde van de 19e eeuw maakte een jongen geheime foto's van voorbijgangers alsof hij een "paparazzo" was

Door Janine
12.304
Advertisement

We weten dat de technologische vooruitgang dingen mogelijk heeft gemaakt die tot een paar jaar geleden ondenkbaar waren. Als dit op veel gebieden geldt, en voor een beperkte periode, stel je dan voor ​​hoeveel er is veranderd in vergelijking met meer dan 100 jaar geleden. Op fotografisch gebied is het tegenwoordig bijvoorbeeld mogelijk om beelden van wat ons omringt vast te leggen, waar en wanneer we maar willen, gewoon door een mobiele telefoon of een kleine camera te gebruiken.

Aan het einde van de negentiende eeuw waren dergelijke dingen praktisch onmogelijk. Toch was er in Noorwegen een jongen die, met een ingenieus systeem, lang voordat deze term bekend werd, het fenomeen "paparazzi" deed ontstaan. Hoe? Op een "bespionerende" manier foto's maken met een camera verborgen in zijn kleren en de wereld kant-en-klaar foto’s te tonen die heel anders waren dan we gewend zijn uit die periode te zien. Laten we de geschiedenis van deze fragmenten uit het dagelijks leven in de negentiende eeuw ontdekken.

Zijn naam was Carl Størmer, hij werd geboren in 1874 en was een jonge Noorse wiskundestudent, toen fotografie hem begon te interesseren. Zozeer zelfs dat hij besloot om een voor die tijd volledig innovatief en bijzonder apparaat uit te vinden en te kopen.

Zoals hij in zijn biografisch verslag onthulde, lijkt het erop dat aan de oorsprong van zijn aankoop het feit lag dat hij heimelijk verliefd werd op een vrouw die hij niet kende en hij te verlegen was om te benaderen. Dus, op zijn minst een van haar foto's wensend, dacht hij haar te vereeuwigen zonder dat ze het merkte.

Advertisement

De lens van zijn zeer speciale geheime camera, vergelijkbaar met een ronde en platte houder, werd in een knoopsgat van de jas gestoken. Door middel van een koord dat hij in zijn zak droeg, kon Carl foto's maken van alles om hem heen, zonder dat de mensen het opmerkten.

Naar schatting maakte hij ongeveer 500 afbeeldingen, allemaal daterend tussen 1893 en 1897, gemaakt in de belangrijkste wijken van Oslo.

Het "geheime" systeem dat door Størmer werd gebruikt, verschilt in werkelijkheid niet veel van sommige moderne technologieën waarmee lenzen en camera's tussen kleding kunnen worden verborgen.

Advertisement

Het ongelooflijke aan de foto's die Carl maakte, was dat ze ons een echt originele en ongebruikelijke visie op de samenleving van die tijd konden bieden.

Vaak poseerden mensen op foto's uit die tijd in elegante kleding, maar toeval en spontaniteit domineerden op zijn foto's.

Advertisement

Je kunt wel zeggen dat deze Noorse wiskundige op zijn eigen manier een soort eerste "paparazzo" in de geschiedenis was, die de hele wereld de eerste fascinerende voorbeelden van "straat" -fotografie opleverde.

De mensen die hij ontmoette begroetten hem, glimlachend en soms achterdochtig, en het is echt uniek om je te verliezen in de dagelijkse atmosfeer van een wereld die niet meer bestaat, terwijl je kleding, gebruiken, voertuigen en plaatsen observeert.

Advertisement

Hoewel Størmer later een briljante carrière kreeg als universitair docent wiskunde en natuurkunde in Oslo, gaf hij zijn passie voor fotografie nooit op en produceerde prachtige getuigenissen en interessante studies, vooral over het Noorderlicht.

Zijn erfenis is nog steeds het onderwerp van diepgaande studie en van groot belang. Zelfs als zijn "verliefdheid" op de mysterieuze vrouw niet succesvol was, slaagde zijn briljante geest er zeker in om door iedereen opgemerkt te worden vanwege zijn scherpzinnigheid en originaliteit.

Carl Størmer en zijn "geheime" fotocamera, die hij in zijn kleding verstopte

foto: Yebi/reddit
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt