Een 18-jarige jongen ontdekt een manier om microplastics uit het water te verwijderen en wint $50.000

Janine image
door Janine

29 Juli 2020

Een 18-jarige jongen ontdekt een manier om microplastics uit het water te verwijderen en wint $50.000
Advertisement

Het probleem van microplastics treft de zeeën en oceanen van de hele wereld; ze zijn een van de belangrijkste oorzaken van vervuiling van onze wateren op de planeet en zijn moeilijk op de juiste manier te verwijderen. Dit is de reden waarom een ​​zeer jonge 18-jarige wetenschapper genaamd Fionn Ferreira mogelijk de oplossing voor dit grote probleem heeft ontdekt. Oorspronkelijk afkomstig uit West Cork in Ierland, won Fionn de hoofdprijs op de Google Science Fair 2019 voor zijn uitvinding.

via Forbes

Advertisement
Fionn Ferreira/YouTube

Fionn Ferreira/YouTube

Het idee om microplastics in zee te beperken, kreeg Fionn toen hij ontdekte dat magnetietpoeder (ook bekend als ijzeroxide) olielekkages kon beheersen, aangezien olie en magnetietpoeder beide niet-polair zijn. Dit bracht Fionn op het idee om dit idee van niet-polariteit toe te passen op microplastics in water. De jongen zette wat huishoudelijke apparatuur in elkaar, deed thuis wat tests en het lijkt erop dat de resultaten bevredigend waren.

Fionn legde zijn eerste tests als volgt uit: “Ik gebruikte de extractiemethode van microplastics door olie toe te voegen aan een suspensie die een vaste concentratie microplastics bevatte, deze laatsten migreerden naar de olieachtige stof. Hieraan werd magnetietpoeder toegevoegd. Het resulterende microplastic werd verwijderd met behulp van krachtige magneten."

Advertisement
Fionn Ferreira/YouTube

Fionn Ferreira/YouTube

Vervolgens gingen de experimenten van Fionn met succes door: de Ierse jongen bleef in feite 10 verschillende soorten plastic materialen kiezen om de tests voort te zetten en voerde meer dan 1.000 experimenten uit. Uiteindelijk kon hij concluderen dat zijn methode in staat zou zijn om 85% van de microplastics uit het water te halen.

Een briljante intuïtie die hem de eerste prijs van $50.000 op de Google Science Fair 2019 opleverde; het doel van Fionn is nu om de winnende methode te gebruiken in grotere watermassa's, zoals meren, rivieren of zeeën, zodat dit alles op grote schaal kan worden gebruikt en een proces van verwijdering van microplastics in het mariene milieu kan starten.

Een 18-jarige jongen ontdekt een manier om microplastics uit het water te verwijderen en wint $50.000 - 3
Advertisement