Een startup heeft een manier gevonden om kauwgom te recyclen: zo wordt het hergebruikt - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Een startup heeft een manier gevonden…
Enkele afbeeldingen van planten die weigerden te rotten en een nieuw leven hebben ontwikkeld 5

Een startup heeft een manier gevonden om kauwgom te recyclen: zo wordt het hergebruikt

575
Advertisement

We houden het in onze mond om onze adem op te frissen, om stress te verminderen, om wat gekleurde bubbels te maken: kauwgom komt vaak terecht tussen onze tanden en... onder de zolen van onze schoenen. Helaas is het de normaliteit dat men, zodra de smaak eraf is, kauwgum op straat gooit.

Bewogen door de enorme economische en ecologische impact van kauwgom die op straat wordt gegooid, heeft een startup een manier bedacht om het te recyclen en op de juiste wijze te verwijderen. Hier leggen we uit hoe.

foto: pixabay

Kauwgom moet in het restafval worden gegooid, maar meestal belandt het onder de stoelen van bussen, schoolbanken of op straat, voordat iemand erop trapt.

De gewone kauwgom is gemaakt van polyisobutyleen, een plastic dat niet gemaakt is om snel af te breken; in feite blijft het gemiddeld 5 jaar intact voordat het biodegradatieproces uitgevoerd wordt. Bovendien is het verwijderen ervan een zeer tijdrovende en dure activiteit, omdat het noodzakelijkerwijs het gebruik van specifieke chemicaliën vereist.

In de wereld bestonden er geen kauwgom-recyclingprojecten, althans niet voor Gumdrop: het is een startup ontstaan in 2009 van een 3D-ontwerpstudente aan de Universiteit van Brighton, die erin slaagde om kauwgom om te zetten in een nieuw materiaal genaamd Gum-tec.

Advertisement

Er zijn al verschillende voorwerpen gemaakt met het materiaal van Gum-tec, waaronder rubberen laarzen, smartphone-covers, kammen en de zolen van sneakers.

Het bedrijf heeft in de stad felroze bakken geïnstalleerd - je kunt ze niet missen - om de gebruikte kauwgom in te gooien. De bakken worden regelmatig geleegd en het materiaal wordt onmiddellijk naar de verwerkingscentra verzonden.

Tot op heden is het van groot belang om de grootst mogelijke hoeveelheid afval op te nemen in het perspectief van de circulaire economie, om het aantal geproduceerde afvalstoffen te verminderen en te gebruiken tot hun volledige uitputting.

Zelfs een project als Gum-drop is van fundamenteel belang voor het beschermen van het milieu en onze steden, die al te lang lelijk zijn gemaakt door bijna overal kauwgom te verspreiden.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt