Hoe zag een typische dag eruit voor een monnik in de Middeleeuwen? Dit is wat hij van zonsopgang tot zonsondergang deed

Janine image
door Janine

13 September 2023

Hoe zag een typische dag eruit voor een monnik in de Middeleeuwen? Dit is wat hij van zonsopgang tot zonsondergang deed
Advertisement

De keuze voor een monastiek bestaan ​​kent vandaag de dag een heel andere dynamiek en waarden dan die van een paar honderd jaar geleden. Rond het jaar duizend hadden de monniken bijvoorbeeld een aanzienlijk aanzien in de samenleving. In wezen maakten ze deel uit van de kerkelijke gemeenschap, maar van een lagere rang.

Er zijn veel redenen waarom mensen besloten deel uit te maken van de clerus. Het leven in een middeleeuws klooster was vaak een oplegging van de familie. In andere gevallen was het een keuze. Het was echter niet ongebruikelijk dat dit pad soms de enige uitweg was uit de armoede. Laten we eens kijken hoe het leven was in een middeleeuws klooster.

via World History

Waarom een ​​kloosterleven ondernemen?

Waarom een ​​kloosterleven ondernemen?

Kris Duda/Flickr

Buiten de muren konden er oorlogen, hongersnoden en epidemieën zijn. Het leven in een middeleeuws klooster garandeerde daarentegen een dak boven het hoofd, voedsel en redding. Als je dus bedenkt wat de “alternatieven” hadden kunnen zijn, zou het afleggen van de geloften een meer dan acceptabel compromis kunnen zijn geweest.

Tegenwoordig zou dit, met een grotere gedeelde perceptie van vrede, veiligheid en welzijn, zeker een veel zwaarder offer zijn. Het zijn de omstandigheden rondom een ​​individu die hem ertoe aanzetten bepaalde beslissingen te nemen. Destijds was er niet het huidige welzijn en de keuze voor het klooster had in sommige gevallen de enige mogelijke manier kunnen zijn om een ​​vreedzaam bestaan ​​te cultiveren. Het belangrijkste was echter om zeker te zijn van de beslissing die werd genomen, omdat ze na het afleggen van de gelofte het klooster niet langer zouden kunnen verlaten en gedwongen zouden worden hun meerdere te gehoorzamen.

Advertisement

Het leven in een middeleeuws klooster

Het leven in een middeleeuws klooster

PxFuel

Er moet ook rekening mee worden gehouden dat het leven in een middeleeuws klooster ook toegang gaf tot onderwijs. De nuttige aspecten waren in feite de mogelijkheid om verschillende beroepen te studeren en te leren.

De dagen werden gelijkelijk verdeeld tussen gebed en werk. Het is geen toeval dat een van de monastieke motto's bij uitstek “ora et labora” is, dat wil zeggen: “bid en werk”. Er kon worden gekozen voor verschillende activiteiten, van ambachtelijke activiteiten tot activiteiten die nuttig zijn voor het levensonderhoud van de gemeenschap, zoals landbouw, veeteelt of andere soorten taken.

Wall Street Journal/Wikimedia Commons

Wall Street Journal/Wikimedia Commons

Het leven in een middeleeuws klooster was vol verantwoordelijkheid en discipline, maar had ook veel voordelen. In feite was er ook ruimte voor momenten van ontspanning, rust en om zich te wijden aan persoonlijke passies zoals lezen of andere kunsten, bijvoorbeeld zang en muziek.

In die historische context was het alleen nodig om de twee waarden veiligheid en vrijheid in evenwicht te brengen. In de praktijk werd een deel van het laatste opgeofferd om het eerste veilig te stellen. Een dergelijke keuze vergt vandaag de dag echter zeker een grotere overtuiging en wellicht meer geloof dan een paar eeuwen geleden nodig was.

Zou jij deze weg hebben bewandeld?

Advertisement