Waar dient het gaatje aan de zijkant van het hangslot voor?

Janine image
door Janine

12 September 2023

Waar dient het gaatje aan de zijkant van het hangslot voor?
Advertisement

Hangsloten zijn voorwerpen die vaak buiten beschouwing worden gelaten, maar die erg handig zijn. Met de vooruitgang van de technologie zijn ze vervangen door elektronische sloten. Ondanks de introductie van deze nieuwe manieren om kasten, hekken of eenvoudige deuren te vergrendelen, worden klassieke hangsloten nog steeds veel gebruikt. Het zijn fundamentele veiligheidsvoorzieningen om de veiligheid te beschermen en garanderen van objecten, gebouwen en zelfs de mensen zelf.

Als je echter goed naar deze specifieke objecten kijkt, zie je dat er een gaatje in de basis zit, direct naast het slot. Dit laatste heeft een specifieke functie, laten we eens kijken wat het is.

via DailyBee

Advertisement

Het slot

Het slot

PxFuel

Er wordt aangenomen dat hangsloten een zeer lange geschiedenis hebben, zodanig zelfs dat er al rudimentaire versies van bestonden in de Egyptische en Romeinse beschavingen. Dit object zoals wij het kennen, werd echter pas in de 15e eeuw in Europa gemaakt. Vanaf dat moment werden het ontwerp en het interne mechanisme verbeterd. Een traditioneel hangslot bestaat uit twee hoofdcomponenten: het lichaam en de slotcilinder. Binnenin wat het lichaam wordt genoemd, bevindt zich het vergrendelingsmechanisme, terwijl in de cilinder het slot zit, dat alleen met een specifieke sleutel kan worden geopend. Als je meer zekerheid wilt, moet je een hangslot van goede kwaliteit kiezen dat niet blokkeert. Als je goed kijkt, hebben de klassieke exemplaren een centraal lichaam, meestal in de vorm van een licht afgerond parallellepipedum. Daarboven zit een dikke buis, en op de basis zit het slot. Ernaast zie je een gaatje. Wat is de functie hiervan?

Advertisement

De functie van het gaatje aan de zijkant van het hangslot

De functie van het gaatje aan de zijkant van het hangslot

Dailybee

Als je goed naar een hangslot kijkt, zie je misschien de aanwezigheid van een gat ter grootte van een naald. Velen vragen zich misschien af ​​waar het voor dient. Dit gat naast het slot staat bekend als het "noodsleutelgat" of "bypassgat". Het heeft een veiligheidsfunctie, in de eerste plaats vertegenwoordigt het een noodtoegang, want in het geval dat de hoofdsleutel verloren gaat of er een probleem is met het slot, kan het hangslot via dit gat worden ontgrendeld zonder het te beschadigen. Wetshandhavers gebruiken het meestal om het slot te openen zonder het te beschadigen.

Op deze manier kan roestvorming worden vermeden. Als het hangslot in het water zou vallen, kan het stilstaande water dankzij dat gat wegvloeien zonder dat er roest ontstaat, wat anders het hangslot zou beschadigen en het openen ervan onmogelijk zou kunnen maken. Dankzij dit gaatje kun je ook smeermiddel of olie gieten om het mechanisme te smeren en het gemakkelijk te ontgrendelen.

Kende je deze functie?

Advertisement