Koelkast lekt water: dit is de reden en zo kun je ingrijpen

Janine image
door Janine

17 September 2023

Koelkast lekt water: dit is de reden en zo kun je ingrijpen
Advertisement

Technologie en vooruitgang hebben talloze huishoudelijke apparaten in huis gebracht, waardoor het leven van alle individuen enorm is vergemakkelijkt. Met de wasmachine kun je kleding snel wassen, net zoals met de vaatwasser, waardoor de vaat gemakkelijk schoon te maken is. Ten slotte is de uitvinding, die misschien wel ieders leven heeft veranderd, de koelkast. Dankzij dit laatste blijft voedsel veel langer goed. Vroeger konden producten namelijk niet lang bewaard worden, omdat ze zouden bederven.

De koelkast kan echter, net als alle huishoudelijke apparaten, op de lange termijn voor problemen zorgen. Een veel voorkomend probleem is bijvoorbeeld de vorming van ijs, maar het meest voorkomende probleem is ongetwijfeld het lekken van water. Dit heeft te maken met specifieke redenen, laten we eens kijken welke.

via Hbmcclure

Advertisement

Problemen met de waterleiding voor de koelkast

Problemen met de waterleiding voor de koelkast

Lars Plougmann/Flickr

Er zijn enkele modellen koelkasten die zowel drinkwater als ijs leveren. Om dit mogelijk te maken, moet er echter een zogenaamde waterlijn zijn. Wanneer dit element echter blokkeert, kan het gebeuren dat het verstopt raakt, waardoor er water kan lekken. Dit leidt ook tot het niet goed functioneren van de waterdispenser. In dit geval zijn een paar voorzorgsmaatregelen voldoende om het weer te laten werken.

Het eerste dat je in deze gevallen moet doen, is de koelkast uitschakelen, zodat je veilig kunt ingrijpen zonder dat er onaangename gebeurtenissen plaatsvinden. Vervolgens moet je de waterlijn onderzoeken op eventuele schade. Als dit intact is, betekent dit dat er een blokkade zit, er kunnen wat stukjes ijs in zitten. In dit geval hoef je alleen maar de koelkast los te koppelen om het ijs te laten smelten.

Advertisement

Verstopte ontdooiafvoer

Verstopte ontdooiafvoer

Pixinio

Een ander geval dat ertoe kan leiden dat de koelkast water vrijgeeft, is wanneer de ontdooiafvoer verstopt is. De koelkast ontdooit automatisch en druppelt. Soms bedekt voedsel of ander vuil de ontdooiafvoer. Om dit probleem op te lossen, moet je het ijs smelten. Dit kunt je doen door de koelkast uit te zetten of door heet water in een bakje te doen en het vervolgens door de afvoer van de koelkast te gieten.

Wanneer een expert erbij halen

In deze gevallen, als de situatie niet kan worden opgelost, is het noodzakelijk om een expert te bellen. Omdat je anders het risico loopt het apparaat permanent kapot te maken. Een professional onderzoekt de staat van het apparaat en kan snel achterhalen wat het probleem is.

Heb je ooit water op de bodem van de koelkast gevonden? Hoe heb je dat opgelost?

Advertisement