Sparen, je doet het verkeerd: 5 fouten waardoor je niet zoveel spaart als je zou willen

Janine image
door Janine

29 September 2023

Sparen, je doet het verkeerd: 5 fouten waardoor je niet zoveel spaart als je zou willen
Advertisement

Iedereen heeft zijn hele leven doelen, een droom die hij koste wat kost wil verwezenlijken. Om dit alles te realiseren heb je echter vaak veel geld nodig, dat je niet altijd tot je beschikking hebt. Daarom proberen we een methode te bestuderen waarmee je het benodigde geldbedrag kunt sparen. Er zijn mensen die hun onafhankelijkheid willen bereiken en een huis willen kopen, mensen die een auto willen kopen of zich gewoon willen overgeven aan wat grillen. Sparen is echter niet eenvoudig. We maken voortdurend fouten en we beseffen ze niet eens. Daarom wordt het noodzakelijk om te begrijpen wat ze zijn en hoe we ze kunnen vermijden.

via Mid Penn Bank

Advertisement

Beslissen om te sparen

Beslissen om te sparen

nattanan/Wikimedia Commons

Iedereen zou wat geld opzij moeten hebben liggen, omdat er altijd onverwachte uitgaven zijn, maar vooral omdat op deze manier een zekere zelfstandigheid en vrijheid in bestedingen wordt bereikt. Wanneer je echter begint met sparen, maak je fouten waardoor je niet het benodigde bedrag kunt verzamelen. Hier is een lijst met de meest voorkomende fouten.

Overbodige "fantoom"-uitgaven. Een van de eerste voorzorgsmaatregelen die je moet nemen, is proberen te begrijpen wat onnodige uitgaven zijn en deze te elimineren. Het komt vaak voor dat je je aanmeldt bij de sportschool of online abonnementen afsluit die je niet gebruikt en vergeet deze te deactiveren, maar dit zijn constante uitgaven die echter een flinke deuk in het spaarpotje kunnen veroorzaken dat je opzij kunt zetten.

Te veel sparen. Een van de eerste fouten die je maakt als je begint, is te veel sparen, waarbij je bijna alles wat je verdient opzij zet. In plaats daarvan moet je een drempel instellen en kiezen hoeveel je maandelijks opzij wilt zetten.

Advertisement
PxHere

PxHere

Om te kunnen sparen, wordt het noodzakelijk om te begrijpen wat je moet kopen; zelfs kleine uitgaven kunnen op de lange termijn invloed hebben op het budget dat je opzij legt. Voordat je een belangrijke aankoop doet, moet je even de tijd voor jezelf nemen en nadenken of die aankoop wel nodig is.

Houd je instincten op afstand. Je moet al die impulsaankopen vermijden die je budget kunnen schaden. Het wordt ook bijna verplicht om overbodige producten op te geven. Wanneer je een aankoop doet, zelfs als je producten in de aanbieding vindt, moet je je afvragen: "Als het niet in de aanbieding was geweest, zou ik het dan hebben gekocht?". Zo voorkom je dat je producten mee naar huis neemt die niet geconsumeerd worden.

Doe het zelf: Vaak denk je dat je geen tijd hebt of dat je bepaalde werkzaamheden thuis niet kunt doen, zoals het repareren van een kapotte kraan, en daarom vraag je een professional om hulp. Meestal geef je geld uit uit luiheid, want veel klusjes kun je zelf doen.

Betaal niet alles met de creditcard

Betaal niet alles met de creditcard

Got Credit/Flickr

Om je financiën niet uit het oog te verliezen, zou je alles contant moeten betalen en niet met de kaart. Want wie al zijn aankopen met een kaart betaalt, geeft doorgaans meer geld uit dan hij zou willen, omdat hij geen idee heeft hoeveel hij uitgeeft. Met bankbiljetten is duidelijk hoeveel je hebt uitgegeven. Een eenvoudige manier om geld te besparen is door je uitgaven op te schrijven.

Via deze methode kun je inzicht krijgen in wat je koopt en wat je uitgeeft. Maar bovenal begrijp je door het boodschappenlijstje opnieuw te lezen welke nutteloze producten zijn gekocht en welke je in de toekomst moet vermijden.

Welke methode gebruik jij om te sparen?

Advertisement