Waarom zitten de muren van het Colosseum vol gaten?

Janine image
door Janine

21 Oktober 2023

Waarom zitten de muren van het Colosseum vol gaten?
Advertisement

Het Colosseum in Rome is een historisch wonder dat bezoekers van over de hele wereld fascineert. Maar als je goed naar de buitenkant kijkt, valt je iets ongewoons op: een reeks mysterieuze gaten. In dit artikel zullen we proberen het mysterie achter de gaten in het Colosseum op te helderen, en we zullen ook zien waarom ze iets vertellen over de geschiedenis van de Eeuwige Stad.

De gaten van het Colosseum tussen legende en realiteit

De gaten van het Colosseum tussen legende en realiteit

Pexels

Het Colosseum, gebouwd door Vespasianus en bekend als het Flavisch Amfitheater, is een symbool van de grootsheid van het oude Rome en daarbuiten. Terwijl we het grootste Romeinse amfitheater ter wereld bewonderen, kunnen we echter niet anders dan de mysterieuze gaten opmerken die de buitenkant markeren. Wie heeft ze gemaakt? Maakten ze deel uit van de oorspronkelijke structuur van het gebouw of zijn ze later toegevoegd?

In de bijna 2000 jaar geschiedenis van het Colosseum is er zeker geen tekort geweest aan legendes en populaire opvattingen erover. En sommige zijn echt merkwaardig, zoals die volgens welke de gaten in het Colosseum door de Visigoten werden gemaakt tijdens de plundering van 410. Volgens de legende probeerden de barbaren onder leiding van Alarik het amfitheater te vernietigen, zonder in hun doel te slagen. Een latere overtuiging stelt dat de gaten door de landsknechten zijn gemaakt tijdens de plundering van 1527, in een poging het monument van Rome te vernietigen. Ook in dat geval zouden de barbaren die uit het Noorden afstamden op een mislukking zijn uitgelopen, alsof een aura van onsterfelijkheid het Colosseum zou omringen.

Advertisement

Waarom heeft het Colosseum gaten?

Waarom heeft het Colosseum gaten?

Pexels

Naast de legenden, die altijd interessant zijn omdat ze vertellen hoe de Romeinen de gaten in het Colosseum interpreteerden, is er een verklaring. De reden waarom de buitenkant van het Colosseum gaten bevat is puur technisch: om de structuur van het amfitheater stabieler te maken.

In feite gebruikten de Romeinen de gaten om metalen klemmen te plaatsen, die de stenen blokken waaruit het Colosseum bestond, met elkaar verbonden en versterkten. Als je de gaten van dichtbij bekijkt, kun je zien hoe ze op een strategische manier zijn gepositioneerd: ze komen overeen met de voegen tussen de verschillende steenblokken. Deze verklaring roept echter een andere vraag op: waarom zijn de klemmen er niet meer? Om dezelfde reden dat een heel deel van het Colosseum ontbreekt: tijdens de middeleeuwen en ook daarna werd het amfitheater geplunderd. In de praktijk gebruikten de Romeinen het Colosseum als steengroeve voor bouwmaterialen voor andere gebouwen, waarbij steen, marmer en metaal werden verwijderd.

Niet alleen gaten: de andere bezienswaardigheden over het Colosseum die je moet weten

Niet alleen gaten: de andere bezienswaardigheden over het Colosseum die je moet weten

pixabay

Zowel vanwege zijn lange geschiedenis als vanwege zijn pracht is het Colosseum de hoofdrolspeler geworden van vele bezienswaardigheden. Dit zijn de meest bijzondere: 

  • beginnend bij de gaten van het Colosseum konden de Romeinen ze niet zien omdat de hele gevel bedekt was met travertijn platen;
  • de bouw van het Flavisch Amfitheater, de oorspronkelijke naam van het Colosseum, duurde slechts 8 jaar, van 72 tot 80 na Christus, en twee keizers, Vespasianus en Titus;
  • het grootste Romeinse amfitheater bood plaats aan maximaal 80.000 mensen, ongeveer zoals een Olympisch Stadion;
  • niet alleen werd het Colosseum gebouwd op de plaats van het kunstmatige meer naast Nero's domus aurea, maar binnen vonden ook echte zeeslagen plaats;
  • lang na de val van het West-Romeinse rijk, tijdens het bewind van Theodorik de Grote in de 6e eeuw, werden in het Colosseum spelen gehouden.

Vanaf dat moment begon voor het Colosseum een ​​geschiedenis van verval. Eerst de Grieks-Gotische oorlogen, daarna de Longobarden, ten slotte de donkere eeuwen van Rome en de openluchtgroeve van de Middeleeuwen, die het van veel van zijn structuur beroofden. Maar de geest en de gaten bleven intact.

Advertisement