Waarom is Jezus altijd als blanke man afgebeeld? Uit enkele onderzoeken wordt helder waarom

door Skip

02 Juli 2022

Waarom is Jezus altijd als blanke man afgebeeld? Uit enkele onderzoeken wordt helder waarom
Advertisement

Het universum van religies is een wirwar-wereld die aan elkaar hangt van overtuigingen, verschillen en weergaves van één of meerdere wezens die superieur zijn aan de mens. Los van welk geloof dat je belijdt is er een gegeven waar historici het over eens zijn, namelijk dat Jezus, de mens, echt heeft bestaan.

Zijn uiterlijk is iets waar historici en kunstenaars nog niet iets gemeenschappelijks hebben kunnen vinden waar ze het allemaal helemaal over eens zijn met elkaar. Gezien zijn Midden-Oosterse oorsprong denk je al snel aan iemand met donkere trekken. Maar op een gegeven moment, wanneer precies is niet duidelijk, werd hij (af)geschilderd als een blanke man met lichte ogen en welhaast bleke huid. Hoe heeft dan deze verschuiving van het ene fenotype naar het andere plaatsgevonden? Wat staat er in de geschiedenisboeken? Laten we op onderzoek uitgaan.

via Britannica

Advertisement
Pixabay - Not the actual photo

Pixabay - Not the actual photo

Wat betreft het uiterlijk van Jezus zijn er weinig officiële beschrijvingen in de Bijbel en de beschrijvingen die bruikbaar zijn spreken elkaar tegen. Het gaat dan om zinnen met een figuurlijk karakter en zouden die tot een verkeerde interpretatie kunnen leiden van Christus' uiterlijk. Bovendien veranderen deze beschrijvingen afhankelijk welke versie van het Nieuwe Testament je raadpleegt.

Een mogelijke reden voor licht met betrekking tot Jezus' kleuren heeft te maken met eerlijkheid en puurheid, wat wit symboliseert. Hij wordt vaak "het Lam Gods" genoemd en de Heilige Geest wordt weergegeven als witte duif. Deze associatie kan ertoe leiden dat iconografen en kunstenaars Jezus weergeven met een lichte huidskleur.

Advertisement
Pixabay - Not the actual photo

Pixabay - Not the actual photo

In het begin na Jezus' dood was het niet echt populair om Christen te zijn en was hem afbeelden zonder ernstige gevolgen niet mogelijk. Toen eenmaal de Romeinse periode aanbrak werd ervoor gekozen Christus niet af te beelden met de eigenschappen van de minderheid die Romeinen zelf aan het onderdrukken was. Daardoor werden de Romeinse afschilderingen nogal klassiek: een blanke man, met lang bruin haar, baard en aureool.

Verschillende beschrijvingen doken op in de Middeleeuwen. Hierin werd het blanke uiterlijk van Jezus bevestigd, maar het lijkt wel evident te zijn dat die beschrijvingen beïnvloed zijn geweest door de werken die tot dan toe zijn gemaakt.

Verder beschreven mensen die zeiden Jezus te hebben gezien in visioenen dat hij blank was. Ook voor kunstenaars werd het interessant gemaakt Christus met bepaalde eigenschappen af te beelden.

Pixabay - Not the actual photo

Pixabay - Not the actual photo

Bovendien werd het een belangrijk middel om slavernij mee te rechtvaardigen en werd er gesteld dat alleen blanken over kwaliteiten beschikten die moreel superieur zijn en dat zij het waard waren om bepaalde rollen te vervullen.

Door de tijden heen zijn er voortdurend meerdere redenen aangevoerd die de stelling dat Jezus blank was hebben bevestigd. Maar in plaats daarvan kunnen historici met bijna absolute zekerheid bevestigen dat Jezus niet blank was.

De balans opmakend, stellen we vast dat er een enorme discrepantie bestaat tussen hoe Jezus eigenlijk was en hoe hij wordt afgebeeld. Was jij al op de hoogte van dit deel van de geschiedenis?  

Advertisement