6 uitvindingen van de oude Egyptenaren die we vandaag de dag nog steeds in het dagelijks leven gebruiken

Janine image
door Janine

08 Januari 2022

6 uitvindingen van de oude Egyptenaren die we vandaag de dag nog steeds in het dagelijks leven gebruiken
Advertisement

Als we aan het oude Egypte denken, hebben waarschijnlijk de eerste beelden die in onze geest verschijnen, te maken met de piramides en de majestueuze afbeeldingen van de farao's. Dit is natuurlijk volkomen normaal, maar de buitengewone beschaving die zich langs de oevers van de Nijl heeft ontwikkeld, is in werkelijkheid veel meer.

En hoewel er sinds de hoogtijdagen veel tijd is verstreken, hebben we vandaag de dag nog steeds veel te danken aan de genialiteit van die mensen. Wat zou je denken als we je zouden vertellen dat elke dag, ieder van ons, te maken heeft met uitvindingen die daar rechtstreeks vandaan komen? Ben je benieuwd naar een aantal van hen?

via Worldatlas

Advertisement
Pxhere

Pxhere

1. Tandpasta en tandenborstel

Wie gebruikt deze producten niet? Tegenwoordig zijn ze in vele variaties te vinden, maar in de tijd van de oude Egyptenaren was dit helemaal niet het geval. Aan problemen betreft het gebit geen gebrek, maar dankzij hun vindingrijkheid konden deze mensen pepermunt, kaneel en wierook gebruiken om hun adem te verfrissen. Bovendien maakten ze van de houten takken wat we de eerste tandenborstel kunnen noemen, samen met een mengsel van andere ingrediënten die de mondhygiëne bevorderden.

2. Het slot

Heb je ooit een deur op slot gedaan? Natuurlijk wel, en wist je dat je dit gebaar kunt uitvoeren dankzij een Egyptische uitvinding? Precies: duizenden jaren geleden dacht deze bevolking eraan om een ​​van de eerste voorbeelden van sloten uit te vinden, die vervolgens werd overgenomen en in de loop van de volgende eeuwen werd veranderd door andere beschavingen, waaronder de Romeinse.

Advertisement
Pexels

Pexels

3. Make-up op de ogen

Hoewel men soms denkt dat gewoontes als make-up en tatoeages over het geheel genomen recent zijn, is dit onjuist. De oude Egyptenaren maakten hun ogen in feite op met een mengsel van roet en galeniet, waardoor ze een donkere substantie kregen die ze nodig hadden om een ​​echte schoonheidscultus voort te zetten.

4. Haar knippen en scheren

Nog steeds met betrekking tot lichaamsverzorging, is een andere fundamentele bijdrage die de oude Egyptenaren aan de mensheid hebben gegeven, die met betrekking tot het knippen van haar en scheren. Ze waren niet alleen de eersten die met knippen experimenteerden, maar ze ontwikkelden ook wat we kunnen beschouwen als de eerste scheermessen, bestaande uit scherpe stenen messen en houten handvatten. Door dit te doen hebben ze zelfs de kunst van het kappersvak voortgebracht.

Pxhere

Pxhere

5. Schrijven

Lang voordat de Chinezen het papier uitvonden, hadden de Egyptenaren al een manier bedacht om de taal te vertalen op een ondersteuner, duidelijk samengesteld met papyrus, een plant die groeide in de moerassige gebieden rond de Nijl. Het is dankzij hen dat de schilderijen taal werden, dankzij een code van tekens die voor hen overeenkwam met geluiden en karakters: het schrift was ontstaan.

6. De kalender

Dit instrument is ook een constante in ons dagelijks leven, en een eerste, zeer verre datering van de verschillende perioden van het jaar is precies te danken aan de buitengewone beschaving in het Midden-Oosten. Voor de Egyptenaren was het essentieel om de perioden van beschikbaarheid van voedsel te onderscheiden van die van hongersnood, zoals altijd verbonden aan de overstromingen van de Nijl. Door de kalender op te delen in drie landbouwseizoenen van vier maanden (overstroming, groei en oogst), begonnen ze in werkelijkheid een aftasting van de tijd die vandaag de dag nog steeds deel uitmaakt van ons leven.

Thegreenj/Wikimedia

Thegreenj/Wikimedia

Het is duidelijk dat de bijdragen die de fascinerende beschaving die Egypte bevolkte aan de hele mensheid heeft gegeven en die nog steeds hun weerklank hebben op ons heden, niet beperkt zijn tot deze. Hier wilden we echter enkele van de meest curieuze opnoemen, en waarvan misschien niet iedereen op de hoogte was van de oorsprong. Dit zijn objecten en activiteiten die iedereen gebruikt en uitvoert, misschien zonder zich af te vragen waar ze vandaan komen.

Wist je dat dit allemaal het werk was van de oude Egyptenaren?

Advertisement