6 wetenswaardigheden over het leven in Sparta die ons minder bekende aspecten van deze oude krijgerbeschaving vertellen

Janine image
door Janine

29 November 2020

6 wetenswaardigheden over het leven in Sparta die ons minder bekende aspecten van deze oude krijgerbeschaving vertellen
Advertisement

Of het nu om studieredenen, filmische passie of eenvoudige nieuwsgierigheid was, ieder van ons heeft weleens over Sparta gelezen of gehoord. Fascinerend gemaakt door gebeurtenissen en verhalen op de grens tussen realiteit en legende, was het een van de beroemdste poleis uit de oude geschiedenis, en nog steeds is het een buitengewoon fascinerende stad in Griekenland.

Het werd vooral belangrijk voor de overwinning in de Peloponnesische oorlog en voor de verovering van het hele Griekse grondgebied in de klassieke tijd, Sparta heeft enkele curiositeiten waar de geschiedenisboeken niet zo vaak over spreken. Samenleving, ongebruikelijke praktijken en nogal "vooruit" in hun tijd, militair leven: verschillende aspecten van het Spartaanse dagelijkse leven zijn werkelijk rijk aan interesse. Laten we er een paar ontdekken.

Advertisement
Nickthegreek82/Wikimedia

Nickthegreek82/Wikimedia

  • In Sparta regeerden twee koningen die elkaar niet mochten tegenspreken. Misschien herinnert niet iedereen het zich, maar in de stad was er een diarchie, oftewel de aanwezigheid van twee koningen die regeerden. De traditie ontstond uit Aristodemus en zijn tweelingzonen, die de eerste twee koningen van Sparta werden. Door de moeilijkheid om tussen de een of de andere van de twee broers te kiezen, ontstond een van de meest solide Spartaanse gebruiken. Vanaf dat moment wilde de politieke organisatie dat twee koningen de stad zouden leiden, die ook tot verschillende dynastieën behoorden, om de stabiliteit van de staat te garanderen. De twee heersers mochten elkaar niet tegenspreken en moesten de voorstellen van de ander met betrekking tot religieuze, politieke en gerechtelijke strategieën en beslissingen aanvaarden.
  • Spartaanse kinderen werden "gedoopt" in wijn in plaats van in water. Je leest het goed: de Spartanen “wijdden” kinderen eerder in wijn dan in water. Omdat ze de kracht van Sparta's toekomstige krijgers van jongs af aan moesten testen, was het noodzakelijk om de kleintjes onder te dompelen in wijn. Degenen van hen die de test wisten te doorstaan ​​zonder fysieke gevolgen, waren zeker geboren om deel uit te maken van die samenleving.
Advertisement
shakko/Wikimedia

shakko/Wikimedia

  • Om aankopen te doen in de stad waren simpele ijzeren stokken voldoende. Er is geen absolute zekerheid over dit Spartaanse kenmerk, maar volgens sommige archeologische vondsten lijkt het erop dat het niet nodig was om munten te hebben om te betalen. De redenen hiervoor zijn zowel te vinden in het gemak waarmee het materiaal kon worden gevonden als in de weerstand in de loop van de tijd, alsook in het feit dat het ongetwijfeld moeilijker zou zijn geweest om te stelen.
Needpix

Needpix

  • Echtgenoten konden pas bij hun vrouw wonen als ze 30 werden. Als je op de drempel van het huwelijk staat, denken velen aan het moment waarop je, zodra de schijnwerpers van de vieringen zijn gedoofd, je toevlucht zoekt bij je geliefde in je liefdesnest. De paren van Sparta hadden ook dit verlangen, maar niet iedereen kon het realiseren. De reden moet opnieuw worden gezocht in de fundamentele rol van het leger. De mannen, vanaf de leeftijd van 7 jaar en als integraal onderdeel van de strijdkrachten, waren verplicht om tot het einde van hun dertigste levensjaar in de kazerne te blijven. Pas daarna mochten ze bij hun vrouw intrekken.
Commons/Wikimedia

Commons/Wikimedia

  • Kinderen werden al op 7-jarige leeftijd "gerekruteerd". Het was niet gemakkelijk om ​​kind te zijn in het oude Sparta. De kleintjes werden gerekruteerd op de prille leeftijd van 7 jaar en werden op zijn zachtst gezegd gedwongen om harde militairen te weerstaan. Fysieke gevechten, ervaringen in de woestijn bedekt met een eenvoudige mantel en niets anders, voorbeeldige straffen als ze niet aan de verwachtingen voldeden, waren slechts enkele van de tests waaraan ze werden onderworpen om te bewijzen dat ze sterk waren en konden bijdragen tot de uitbreiding van Sparta.
Jean-Pierre Saint-Ours - The Selection of Children in Sparta, 1785/Commons Wikimedia

Jean-Pierre Saint-Ours - The Selection of Children in Sparta, 1785/Commons Wikimedia

  • Spartaanse vrouwen konden buiten trainen zonder kleding te dragen. Vrouwen speelden natuurlijk ook een fundamentele rol in de Spartaanse samenleving. Hoewel de jaren van feministische strijd nog ver weg waren, kregen vrouwen in de stad veel vrijheden, waaronder buiten trainen zonder kleding te dragen. Vaak kan naaktheid voor verlegenheid zorgen en tegenwoordig zou niemand ooit zonder kleren gaan sporten. In Sparta was dit echter niet het geval. En niet vanwege een gebrek aan bescheidenheid of door provocatie, maar vanwege het simpele feit dat fysieke activiteit en een mooi strak lichaam tekenen waren van een toekomstige sterke generatie. Als voortplanters van de nieuwe generaties moesten vrouwen in vorm blijven en aan sport doen. Ongekleed buitenshuis strijden en trainen betekende voor je lichaam zorgen, maar vooral ook voor je gezondheid.
Advertisement
Ji-Elle/Wikimedia

Ji-Elle/Wikimedia

Kende je deze kenmerken van het Spartaanse dagelijkse leven? Had je ooit gedacht dat soortgelijke dingen zouden kunnen gebeuren?

Advertisement