Die keer waarin een voormalig medewerker van het Louvre de Mona Lisa stal

Janine image
door Janine

23 Oktober 2023

Die keer waarin een voormalig medewerker van het Louvre de Mona Lisa stal
Advertisement

De Mona Lisa is misschien wel het bekendste kunstwerk ter wereld. Het schilderij van Leonardo da Vinci is bij de wereld bekend vanwege haar mysterieuze glimlach en haar fascinerende verhaal. Veel mensen denken, bijna een stadslegende die al eeuwenlang wordt doorgegeven, dat het Napoleon was die het uit Italië had meegenomen. Dit was wat Vincenzo Peruggia dacht, de Italiaan die in 1911 de Mona Lisa uit het Louvre in Parijs stal. Dit is zijn verhaal.

Advertisement

De diefstal van de Mona Lisa: de gedurfde “onderneming” van Vincenzo Peruggia

De diefstal van de Mona Lisa: de gedurfde “onderneming” van Vincenzo Peruggia

C2RMF/Wikimedia Commons

Het is 22 augustus 1911. De Franse schilder Louis Béroud gaat naar het Louvre in Parijs om zijn werk als kopiist uit te voeren: die ochtend wil hij de beroemde Mona Lisa natekenen. Hij loopt het museum binnen, loopt door de zalen en arriveert voor het meesterwerk van Leonardo da Vinci. Een ongelooflijk scenario doet zich voor hem voor: het schilderij is verdwenen. De Mona Lisa is gestolen.

Degene die de diefstal pleegde, zoals we een paar jaar later vernamen, was Vincenzo Peruggia, een jonge Italiaan die een aantal jaren in het Louvre had gewerkt. Peruggia vindt dat hij een patriot is en is ervan overtuigd dat de Mona Lisa tijdens de Franse bezetting door Napoleon is gestolen. Als voormalig werknemer kent hij het Parijse museum zeer goed en heeft hij de diefstal tot in de kleinste details gepland. Op 21 augustus 1911 verstopt hij zich in een kast van het Louvre en wacht tot het museum zou sluiten. Dan gaat hij naar buiten, haalt het schilderij uit de lijst en stopt het in zijn jas.

Advertisement

De gestolen Mona Lisa “keert terug” naar Italië, maar voor korte tijd

De gestolen Mona Lisa “keert terug” naar Italië, maar voor korte tijd

Pexels

Het plan van Vincenzo Peruggia is nog maar net begonnen. De Italiaanse dief verbergt het schilderij 28 maanden lang in zijn appartement, ruim twee jaar waarin niets meer bekend is over de Mona Lisa. Totdat Peruggia besluit terug te keren naar Italië en in Florence contact legt met een Florentijnse antiekhandelaar genaamd Alfredo Geri.

Vincenzo Peruggia denkt dat hij een patriot is, zoals we zojuist hebben gezegd, en wil gewoon het meesterwerk van Leonardo da Vinci teruggeven aan zijn land. Daarom schrijft hij een brief aan de antiekhandelaar Geri en ondertekent deze met het pseudoniem Leonardo V: hij zegt dat hij in het bezit is van de Mona Lisa en deze voor 500.000 lire wil verkopen. Een schijntje voor het beroemdste schilderij ter wereld.

Toen de authenticiteit van het schilderij echter was bevestigd, nam Alfredo Geri contact op met de Italiaanse autoriteiten en liet Vincenzo Peruggia arresteren. De rest is geschiedenis: de Mona Lisa werd op 4 januari 1914 teruggegeven aan het Louvre, terwijl de jonge patriot tot anderhalf jaar werd veroordeeld. Hij werd veel eerder vrijgelaten, mede omdat erkend werd dat hij geestesziek was. Terugkerend naar Parijs, bleef Vincenzo werken als decorateur en stierf in 1925 in Frankrijk, op de dag dat hij 44 jaar werd.

Wat vertelt het verhaal van Vincenzo Peruggia ons

Wat vertelt het verhaal van Vincenzo Peruggia ons

Wikimedia Commons

Het verhaal van Vincenzo Peruggia kent ongetwijfeld een aantal niveaus van complexiteit en laat zien hoe passie en overtuiging tot ongelooflijke gebaren leiden. Zeker is echter dat de diefstal van de Mona Lisa ons vandaag doet glimlachen: het plan van de dief, de poging tot verkoop, de zekerheid dat het schilderij door Napoleon is gestolen, het zijn allemaal elementen die tot dit effect bijdragen. Zeker, Vincenzo Peruggia had geen idee dat de Mona Lisa niet door de Fransen was gestolen. Het tegenovergestelde!

De Mona Lisa, geschilderd door Leonardo da Vinci tussen 1503 en 1506, volgde de Florentijnse schilder op zijn reizen door Europa. Uiteindelijk is het schilderij onderdeel geworden van de collectie van de Franse heersers, het is niet bekend of het door Leonardo aan de koning van Frankrijk is gegeven of verkocht. Het is dus niet de schuld van Napoleon waarom de Mona Lisa in Parijs hangt. De verantwoordelijkheid ligt bij de auteur ervan, en Vincenzo Peruggia, een patriot uit vervlogen tijden, zal het ons niet kwalijk nemen.

Advertisement