De jongste artiest ter wereld is nog geen twee jaar oud: dit is waarom het Guinness World Record hem koos

Janine image
door Janine

20 Juni 2024

De jongste mannelijke kunstenaar ter wereld met zijn schilderijen

Guinness World Record

Advertisement

Een Afrikaans kind van anderhalf jaar oud heeft van het Guinness World Record de titel van jongste kunstenaar ter wereld gekregen: laten we hem beter leren kennen en zijn ongelooflijke meesterwerken ontdekken.

Ace-Liam, de jongste kunstenaar ter wereld

De kleine Ace-Liam kijkt naar zijn schilderijen

ace_liam_paints/Instagram

Guinness World Records is goed bekend met wonderkinderen, zij die op zeer jonge leeftijd een uitzonderlijk talent op een bepaald gebied of in een bepaalde discipline vertonen en vaak een bovengemiddeld IQ hebben. Een van de jonge mensen die deze prestigieuze prijs heeft ontvangen is Ace-Liam Nana Sam Ankrah, uit Ghana, West-Afrika, die één jaar en 152 dagen oud is en is verkozen tot 's werelds jongste kunstenaar.

Het begon allemaal toen Ace-Liam, geboren op 16 juli 2022, nog maar zes maanden oud was: zijn moeder Chantelle Kuukua Eghan, een kunstenares, moest een opdracht voor Miss Universe 2023 afmaken. Om dit te kunnen doen en zich te kunnen concentreren, moest ze iets vinden wat haar zoon kon doen, iets dat hem de nodige tijd bezig zou houden. Zo kwam ze op het idee om het kind samen met wat verfkleuren voor een doek te zetten. Ze had zeker niet verwacht dat de kleine Ace-Liam vanaf dat moment in haar voetsporen zou treden. Even later realiseerde ze zich dat haar zoon een klein meesterwerk had gemaakt en daarmee blijk gaf van een uitzonderlijk en op zijn zachtst gezegd vroegrijp talent.

Advertisement

Het eerste schilderij van de jongste kunstenaar ter wereld

's Werelds jongste kunstenaar, Ace-Liam Ankrah, poseert met een penseel in zijn hand voor een van zijn schilderijen

Dennis Temituro - ace_liam_paints/Instagram

Kruipend over het canvas en tussen de kleuren, creëerde Ace-Liam wat zijn eerste schilderij zou worden, getiteld "The Crawl". Moeder Chantelle zei later dat haar zoon erg blij leek met wat hij deed: "Het was duidelijk dat hij veel vreugde ervaarde." Wat haar het meest opviel en verraste was de door het kind gekozen kleurenmix, waaruit bleek dat hij wist welke kleuren elkaar aanvullen. Hij was geïntrigeerd door de felle kleuren.

Sinds die dag heeft Ace-Liam het schilderen nooit meer opgegeven, integendeel: vanaf dat hij begon te praten en zijn eerste stapjes zette, is hij nooit opgehouden met schilderen, zozeer zelfs dat hij een miniatuur-ezel, een werkschort, een geheel eigen kleurenpalet en een persoonlijke ruimte in de studeerkamer heeft in het huis waar hij met zijn moeder woont. Elk werk neemt een onbepaalde tijd in beslag, die kan variëren van vijf minuten tot meerdere dagen, en het is Chantelle die de kleine helpt bij het openen van de potten verf die hij wil gebruiken. "Elk schilderij is een uitdrukking van zijn nieuwsgierigheid en plezier in het ontdekken van nieuwe dingen."

De tentoongestelde en verkochte werken van Ace-Liam, het wonderkind

Ace-Liam wordt vereeuwigd terwijl hij zijn werk laat zien

ace_liam_paints/Instagram

Het wonderkind heeft tientallen schilderijen op zijn naam staan die veel verder reiken dan zijn huis: een van zijn werken is tentoongesteld in het Museum of Science and Technology in Accra, de hoofdstad van Ghana, sinds hij in december 2023 door het Guinness World Record werd verkozen tot jongste mannelijke kunstenaar ter wereld. Er waren tien stukken te zien, waarvan er negen werden gekocht. Zelfs de plaatselijke first lady, Rebecca Akufo Addo, gaf opdracht voor zijn schilderijen.

Voordat hij de titel kreeg, nam het wonderkind deel aan een openbare tentoonstelling. Eghan van haar kant hoopt dat de prestigieuze prijs de deur zal openen voor haar zoon om zijn passie na te streven en de kans te krijgen om een internationaal bekende kunstenaar te worden. Het is haar wens dat elk klein talent kan worden geholpen om zich te ontwikkelen: "Elk kind is uniek en het cultiveren van hun passies kan leiden tot verbazingwekkende ontdekkingen en resultaten."

Ace-Liam gebruikt acrylverf met zijn handen en lichaam om abstracte werken te maken. Unieke meesterwerken die een mooie toekomst in de kunstwereld inluiden.

Advertisement