In België is er een standbeeld ter ere van de onlosmakelijke band die bestaat tussen hond en baasje

Janine image
door Janine

22 November 2019

In België is er een standbeeld ter ere van de onlosmakelijke band die bestaat tussen hond en baasje
Advertisement

In België, en vooral in de straten van Antwerpen, is het mogelijk om een prachtig standbeeld te bewonderen geïnspireerd op de roman "A dog of Flanders" (Een hond van Vlaanderen) uit 1872, van de Engelse schrijfster Marie Louise Ramé, bekend onder het pseudoniem Ouida. De protagonisten van deze roman - die vooral in Japan en pas later in Vlaanderen populair werd - zijn een weeskind genaamd Nello en zijn zeer trouwe hond Patrasche. De kunstenaar Batist Vermeulen, beter bekend als Tist, wilde hulde brengen aan het verhaal met een sculptuur van Nello en Patrasche in een tedere omhelzing, recht onder de klokkentoren van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal.

via Studio Tist

Advertisement
Tist studio

Tist studio

Het is geen toeval dat het standbeeld van Nello en Patrasche recht tegenover de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen staat. Het trieste verhaal speelt zich af in de straten van deze stad en heeft als hoofdpersoon een weeskind, Nello, dat bij zijn grootvader woont, die melk verkoopt om wat geld te verdienen. Op een dag vindt Nello een gewonde hond en begint voor hem te zorgen: hij noemt hem Patrasche en vanaf dat moment worden de twee onafscheidelijk.

Advertisement

Het kind cultiveert ook een passie voor schilderen en besluit deel te nemen aan een wedstrijd om geld te verdienen en zijn droom te kunnen realiseren: de werken van Rubens bewonderen in de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, alleen toegankelijk tegen betaling. Helaas wint Nello de wedstrijd niet en arriveert hij op de tweede plaats. Sindsdien lijkt pech hem te achtervolgen: zijn grootvader sterft als gevolg van een ongeluk en de kleine Nello wordt gedwongen zijn toevlucht te zoeken bij Patrasche in de kathedraal van Antwerpen om een schuilplaats te vinden, nadat hij zijn huis is kwijtgeraakt. Eindelijk kan hij in de kathedraal de werken van zijn geliefde Rubens observeren, maar de volgende ochtend worden de twee onafscheidelijke vrienden dood door de kou gevonden.

Dankzij het beeldhouwwerk van Batist Vermeulen kunnen Nello en Patrasche voor altijd samen rusten onder de kathedraal van Antwerpen, met de stoep als deken. Een standbeeld dat de onlosmakelijke band wil vertegenwoordigen die kan worden gecreëerd tussen een hond en zijn eigenaar - een verhaal over vriendschap, perfect uitgedrukt door de tederheid van dit werk.

Advertisement