Een fysiotherapeut legt uit waarom baby's tot 9 maanden blootsvoets moeten blijven

Janine image
door Janine

24 Juli 2023

Een fysiotherapeut legt uit waarom baby's tot 9 maanden blootsvoets moeten blijven
Advertisement

Het menselijk lichaam is een echte perfecte machine, elk element moet optimaal werken, vooral de voeten, omdat ze de basis zijn die de hele structuur ondersteunt. Een klein beetje pijn heeft invloed op het hele lichaam, omdat dit leidt tot een slechte plaatsing van de voet en dus waarschijnlijk ook tot het aannemen van vreemde houdingen die ongemak zouden veroorzaken. Om deze reden is het essentieel om ze te behandelen en erop te focussen, vooral als het gaat om kinderen die in de groei zijn, oftewel van 0 tot 12 maanden.

via Revistas Cientificas Complutenses

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Voeten vertegenwoordigen voor de kleintjes het eerste echte contact met de buitenwereld. De eerste maanden zijn essentieel voor een pasgeborene, omdat het precies het moment is waarop ze beginnen te wennen aan de werkelijkheid door objecten te herkennen en ermee om te gaan, maar het is ook de periode waarin ze beginnen te bewegen en de wereld willen verkennen. De eerste poging tot beweging vindt plaats door te kruipen, en na verloop van tijd win het kind geleidelijk aan zelfvertrouwen en begint hij te lopen, eerst de hand van een van de twee ouders vasthoudend en dan rennend zonder enige ondersteuning.

Isabel Gentil García, onderzoekster aan de Faculteit Verpleegkunde, Fysiotherapie en Podotherapie aan de Complutense Universiteit van Madrid, heeft haar leven gewijd aan de studie van podotherapie en heeft begrepen dat het beter zou zijn om kinderen tot negen maanden blootsvoets te laten. Dit idee heeft een solide basis: door kinderen met blote voeten te laten, kunnen ze hun omgeving beter verkennen en hun kijk op de wereld verbeteren.

Advertisement
Pexels

Pexels

In de eerste 12 maanden van hun leven nemen baby's de wereld meestal waar door middel van aanraking. In feite komt de meeste informatie van de zenuwuiteinden van de voeten en niet van de handen. Om deze reden is het heel gemakkelijk om kinderen te zien die geen schoenen en sokken willen dragen, dit komt omdat ze met hun voeten de wereld leren kennen.

Vrij zijn van beperkingen zal het kind in staat stellen meer zekerheid te verwerven, zijn humeur en vertrouwen in zijn ouders te verbeteren en een minder angstig wereldbeeld te ontwikkelen.

Een andere reden om de kleintjes blootsvoets rond te laten kruipen, is omdat het de preventie van vele ongemakken bevordert. García heeft ontdekt dat het dragen van schoenen vanaf jonge leeftijd kan leiden tot de ontwikkeling van pathologieën zoals platvoeten.

pxfuel

pxfuel

Aan de andere kant laten veel ouders hun kind schoenen dragen, nog voordat het kan lopen: de reden is dat ze met schoenen proberen de voet warmer te houden of te voorkomen dat het pijn doet bij contact met een ongelijke ondergrond. In werkelijkheid verdient het zelfs in deze gevallen de voorkeur om schoeisel te vermijden, vooral te stugge, maar misschien te kiezen voor een dubbele sok of schoeisel dat precies is ontworpen voor de eerste paar maanden, licht en volledig flexibel.

Tot slot, waar mogelijk is het beter om het kind blootsvoets te laten, zodat hij zijn zenuwuiteinden kan opbouwen door de wereld met zijn voeten te verkennen, of te kiezen voor lichte en flexibele hoezen.

Wat vind jij ervan?

Advertisement