Je zou deze wezens op je huid kunnen hebben: waarom je ze hebt en waar ze zich mee voeden

Janine image
door Janine

25 Augustus 2023

Je zou deze wezens op je huid kunnen hebben: waarom je ze hebt en waar ze zich mee voeden
Advertisement

Het is zeker geen prettig nieuws dat je in dit artikel aantreft, of liever gezegd niet erg geruststellend. Het is echter belangrijk om te weten wat er op onze huid gebeurt en ons daarvan bewust te zijn, ook al kunnen we het (gelukkig) niet zien. Laten we samen uitzoeken wat het is.

via Cleveland Clinic

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Zoals je je vast wel kunt voorstellen, worden microscopisch kleine wezens niet alleen aangetroffen op de oppervlakken en voorwerpen waarmee we in contact komen, maar ook op onze huid. Dit omvat uiteraard ook dat van het gezicht, een van de delen van ons lichaam waar we de meeste aandacht aan besteden.

Weten dat onzichtbare gasten tussen onze lippen, neus en ogen ronddwalen is dus zeker geen fijn idee, maar het is wel goed om te weten wat er gebeurt. Het gaat om kleine spinachtigen die elke dag ongestoord op onze huid rondlopen, ook al beseffen we het helemaal niet.

Advertisement
Deep Look/Youtube screenshot

Deep Look/Youtube screenshot

Gelukkig hoeft dit geen reden tot zorg te zijn. Hun aanwezigheid is onschadelijk en vormt geen gevaar, behalve in zeldzame gevallen. Het zien van hun uiterlijk kan echter wel indruk maken. Als je er klaar voor bent om erachter te komen, scrol dan naar beneden.

De gebieden waar deze kleine achtpotige spinnen de voorkeur aan geven, bevinden zich meestal in de buurt van de wortels van de haarzakjes in het gezicht, precies in de poriën en dus in de buurt van de talgklieren. Omdat ze zich voeden met het talg dat door onze huid wordt geproduceerd, hebben ze de neiging om de grootste poriën te kiezen om zo een groter "aanbod" te krijgen.

Deep Look/Youtube screenshot

Deep Look/Youtube screenshot

Deze kleine wezens worden Demodex genoemd en zijn niet alleen onzichtbaar vanwege hun grootte van 0,3 mm, maar ook transparant, waardoor ze alleen met een microscoop kunnen worden waargenomen.

Hun concentratie is vooral te vinden op het voorhoofd, de neus en de wangen, waar de olieachtige vloeistof die ons lichaam aanmaakt om de weefsels te hydrateren in overvloed aanwezig is.

Deep Look/Youtube screenshot

Deep Look/Youtube screenshot

De studie gepubliceerd in het tijdschrift Clinical and Experimental Dermatology toont de effectieve en groeiende aanwezigheid van deze wezens in de follikels aan, waar ze gewoonlijk samenkomen.

Hun levenscyclus duurt ongeveer twee weken, maar ze lijken niet aanwezig te zijn op de huid van pasgeborenen. Dit betekent dat overdracht plaatsvindt via contact met volwassenen.

Deep Look/Youtube screenshot

Deep Look/Youtube screenshot

Demodex vormen geen bedreiging voor de meeste mensen die ze op hun gezicht dragen, tenminste zolang het er niet te veel zijn.

In deze gevallen kan demodicose optreden, een aandoening die de huid een witachtige of roodachtige tint geeft, waardoor problemen met het immuunsysteem ontstaan.

Je hoeft je echter geen zorgen te maken, aangezien het een statistisch gezien zeldzame pathologie is. De meeste mensen leven in feite op een volkomen onbewuste manier met deze microscopisch kleine wezens en zonder dat er bijzondere problemen ontstaan.

Was je je bewust van deze kleine gasten op je gezicht?

Advertisement