Laat de kinderen buiten spelen: het is niet de kou, maar de gesloten en drukke plaatsen waar je ziek van wordt

Janine image
door Janine

20 Januari 2020

Laat de kinderen buiten spelen: het is niet de kou, maar de gesloten en drukke plaatsen waar je ziek van wordt
Advertisement

Wanneer de winter komt, houden moeders, vaders, grootouders en leraren kinderen binnen om ze te beschermen tegen de kou en de ziekten die het met zich meebrengt. Weinig mensen weten echter dat het verband tussen lage temperaturen en kwalen eigenlijk een overdreven mythe is, en dat het eigenlijk de gesloten en drukke omgevingen zijn die virussen en bacteriën veel gemakkelijker overbrengen.

Maar kun je ziek worden van de kou of niet? Hieronder vind je wat duidelijkheid waardoor we de kleintjes met gerust hart naar het park kunnen brengen, ook als het koud is.

via pentagonplay.co.uk

Advertisement
needpix

needpix

Van de kou word je niet ziek, experts onderstrepen het tegenover al die volwassenen die kinderen liever binnenshuis houden (speelotheken, kleuterscholen of thuis) in plaats van ze buiten te laten spelen, om te voorkomen dat ze ziek worden.

Wat koorts, hoesten en keelpijn veel gemakkelijker veroorzaakt dan de kou, zijn virussen en bacteriën die zich vermenigvuldigen in warme, gesloten, drukke en slecht geventileerde omgevingen. Maar lichamelijk contact of een kleine uitwisseling van speeksel met iemand die ziek is, is ook genoeg om een verkoudheid op te lopen.

Advertisement
pikrepo

pikrepo

De kou maakt je dus niet ziek, zolang je jezelf er maar goed op kleedt. Lage temperaturen kunnen namelijk interfereren met een reinigingsmechanisme dat wordt geïmplementeerd door de haarcellen van de luchtpijp, die de taak hebben stof en vreemde lichamen (inclusief virussen en bacteriën) naar buiten te verdrijven door het slijm: de kou "bevriest" deze cellen, en houdt vast wat moet worden verdreven in de luchtwegen. Bovendien versterken de temperatuurveranderingen het immobiliteitseffect van de cellen.

De oplossing? Een sjaal om de nek is voldoende om de lucht te verwarmen voordat deze in de luchtwegen komt en de haarcellen hun werk laten doen, naast de onvermijdelijke handschoenen en muts. Het geheim is ook om je goed te kleden (warm, ademend en winddicht) en in laagjes, om iets te kunnen trekken wanneer dat nodig is, of wanneer de lichamelijke activiteit van het kind langer aanhoudt.

Volgens een onderzoek lijkt het bovendien dat kou een gunstig effect heeft op het immuunsysteem van kinderen, waardoor het sterker wordt; het zijn kinderen die op het platteland wonen of die veel tijd buitenshuis doorbrengen die minder ziek worden gedurende het jaar!

Advertisement