Schermen maken kinderen prikkelbaar, depressief en lusteloos: 6 manieren waarop ze negatief reageren op de hersenen

Janine image
door Janine

22 Januari 2020

Schermen maken kinderen prikkelbaar, depressief en lusteloos: 6 manieren waarop ze negatief reageren op de hersenen
Advertisement

Depressieve, apathische, nerveuze en prikkelbare kinderen: gedragsstoornissen komen steeds vaker voor, al dan niet gediagnosticeerd, bij de allerkleinsten. Een oplossing die vaak door experts wordt voorgesteld, is die van een periode "zonder schermen", waar uiteraard elektronische schermen mee wordt bedoeld: als gevolg hiervan verbetert de slaapkwaliteit zonder al te veel moeite, zijn de kinderen meer ontspannen en vrolijk, verbetert de concentratie, de organisatorische vaardigheid en het verhoogt ook de fysieke activiteit. Maar waarom is drastische en langdurige eliminatie (een paar weken) zo effectief? Omdat het de meeste fysiologische disfuncties omkeert die worden veroorzaakt door het dagelijks kijken naar schermen.

Hersenen in ontwikkeling bij kinderen zijn veel gevoeliger voor de prikkels van elektronische apparaten: hier zijn 6 manieren waarop schermen vaak stemmingsstoornissen veroorzaken.

Hersenen in ontwikkeling bij kinderen zijn veel gevoeliger voor de prikkels van elektronische apparaten: hier zijn 6 manieren waarop schermen vaak stemmingsstoornissen veroorzaken.

pxfuel

  • 1. De schermen interfereren met het slaap-waakritme. Slapen en wakker zijn worden geregeld door melatonine, een hormoon dat communiceert met het lichaam wanneer het slaapt en dat in het donker wordt vrijgegeven. Van het door de schermen uitgezonden licht is waargenomen dat het werkt als een melatonine-onderdrukker die de natuurlijke slaap- en activiteitscycli verstoort. Slechts een paar minuten blauw licht zijn voldoende om de secretie van het hormoon tot zelfs een paar uur uit te stellen.
  • 2. Schermen maken het beloningssysteem van de hersenen ongevoelig. Het gebruik van elektronische schermen geeft hoge niveaus van dopamine in het lichaam vrij, het hormoon dat verantwoordelijk is voor het gevoel van welzijn bij het bereiken van de doelstellingen. Wanneer het beloningssysteem echter overmatig wordt gebruikt, wordt het ongevoelig en zijn er steeds meer stimulerende ervaringen nodig om plezier te ervaren.
Advertisement
pexels

pexels

  • 3. Er is een verband tussen blauw schermlicht en depressie. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat de dagelijkse blootstelling aan blauw licht van elektronische schermen verband houdt met een grotere kans op depressie en gerelateerde stoornissen.
  • 4. Schermen veroorzaken stressreacties. Wanneer chronische stress wordt ervaren, worden hormonale veranderingen in het lichaam veroorzaakt die tot grotere prikkelbaarheid kunnen leiden.
  • 5. Schermen overbelasten het sensorische systeem en verminderen de concentratie, met als gevolg dat achter een "explosief" gedrag er altijd een onvermogen is om op te letten: als er geen concentratie is, wordt het proces van het verwerken van prikkels uit de omgeving beïnvloed, met als gevolg dat kleine problemen onoverkomelijk lijken.
  • 6. Schermen verminderen het contact met de natuur en fysieke beweging. In contact zijn met de natuur, kan de aandacht en concentratie herstellen, vermindert stress en agressie.
Advertisement