Wat een kind echt bedoelt als hij of zij een van deze zinnen uitspreekt

door Natasja

28 September 2023

Wat een kind echt bedoelt als hij of zij een van deze zinnen uitspreekt
Advertisement

Soms is het moeilijk om te begrijpen wat kinderen echt willen communiceren en sommige veelgebruikte zinnen kunnen iets anders betekenen dan wat ze ogenschijnlijk betekenen. Laten we eens kijken naar enkele voorbeelden en hoe we ze correct kunnen interpreteren.

via All my children

Advertisement

Hoe je sommige zinnen van kinderen correct interpreteert: het is niet wat het lijkt!

Niemand begrijpt beter dan een ouder wat zijn kind wil en wat het probeert over te brengen, welke behoeften het voelt en hoe het te kalmeren als het onrustig is. Soms is het echter niet zo makkelijk als het lijkt, en als we geconfronteerd worden met bepaalde uitdrukkingen en gedrag weten we niet altijd hoe we moeten reageren: er zijn een aantal typische uitdrukkingen van kinderen die vaak worden gebruikt, maar die in werkelijkheid niet precies betekenen wat ze lijken.

Ze leren kennen en leren coderen is niet alleen nuttig voor mama's en papa's, maar voor alle volwassenen die met kleintjes omgaan, zoals grootouders, leerkrachten en oppassers. Laten we samen eens kijken naar een aantal karakteristieke kinderzinnen en hoe je ze op de juiste manier kunt interpreteren.

Advertisement

1. "Ga weg!"

1. "Ga weg!"

Pexels

Deze uitdrukking is bijzonder direct en laat nauwelijks ruimte voor twijfel over de interpretatie ervan. Hoe hard het ook lijkt, dit woord impliceert het verlangen van het kind om wat tijd alleen door te brengen en het recht op eigen ruimte op te eisen. Het beste is om het kind te leren deze behoefte op een andere manier over te brengen, bijvoorbeeld door te zeggen: "Ik zou graag even alleen willen zijn, ik laat het je weten als dit moment voorbij is, oké?". Als alternatief kun je een term kiezen om te gebruiken wanneer het kind deze behoefte voelt en deze wil uiten, die je ook naar hem of haar toe kunt gebruiken, zodat jullie taal bi-univocaal en effectief wordt voor jullie allebei.

2. "Ik verveel me!"

2. "Ik verveel me!"

Pexels

Kan een kind zich echt vervelen? Het antwoord is nee. De beschikbare fantasie en spelletjes zullen hem waarschijnlijk niet vermaken, maar toch hoor je hem dit gevoel vaak uiten. Wat betekent het echt? Wat hij je echt wil vertellen is dat hij bij je wil zijn en dat je tijd aan hem wilt besteden. Probeer het hem naar de zin te maken en als dat niet meteen lukt, probeer het hem dan voorzichtig uit te leggen door het moment van samenzijn te verschuiven naar een ander moment van de dag, dat je moet proberen te respecteren.

3. "Ik haat je" of "je bent gemeen!".

3. "Ik haat je" of "je bent gemeen!".

Pexels

Deze zinnen kunnen je gevoelens kwetsen, maar je moet je ervan bewust zijn dat het kind ze niet echt meent. Het is eerder een uiting van woede tegenover jou of frustratie om een reden die jij misschien niet kunt verklaren. Geef hem de kans om de reden van zijn humeur uit te leggen, zonder respectloos naar jou te zijn: ga met hem zitten en vraag hem wat er aan de hand is, zodat hij leert met zijn stemmingen om te gaan en ze te communiceren, zodat jij kunt begrijpen wat zijn woede heeft veroorzaakt. Toon empathie voor hem, laat hem voelen dat wat hij voelt belangrijk voor je is, maar leer hem dat dit niet de juiste manier is om met problemen om te gaan.

4. "Het lukt me niet" of "Ik kan het niet".

4. "Het lukt me niet" of "Ik kan het niet".

Pexels

Deze zinnen worden meestal uitgesproken als het kind wordt gevraagd iets te doen of een bepaalde taak uit te voeren. Als je merkt dat je kind al bij de eerste poging opgeeft, of misschien zelfs al voordat hij het geprobeerd heeft, betekent dit dat hij het eigenlijk helemaal niet wil doen. Dus "Ik kan het niet" betekent in deze gevallen "Ik wil het niet, ik heb liever dat jij het voor me doet." Probeer niet toe te geven: hij is absoluut in staat om het zelf te doen en het leven bestaat ook uit kleine taken, dit zijn de beste kansen om dat te leren!

Advertisement

5. "Ik heb honger!"

5. "Ik heb honger!"

Pixabay

Als het nog geen tijd is voor de lunch of het avondeten, maar het nog even duurt, impliceert deze zin meestal pure zin in iets lekkers. Het is niet echte trek en dit wordt bewezen door het feit dat als mama of papa fruit aanbiedt als oplossing, de grimas verzekerd is. Dat komt omdat het kind je eigenlijk vertelt dat hij iets zoets wil, zoals een snack of een ijsje, en zeker geen appel of banaan. Hoe dan ook, de keuze is aan jou: geef je toe of laat je hem wachten tot hij straks aan tafel zit? Het belangrijkste is om duidelijk te zijn over waar hij echt om vraagt en daarnaar te handelen.

Na verloop van tijd leert het kind uit te drukken wat het echt wil, maar jouw hulp is cruciaal!

Je hebt zeker al een of meer van deze zinnen gehoord en het zijn niet de enige zinnen die typisch zijn voor kinderen. Na verloop van tijd zullen ze leren om hun behoeften en stemmingen beter en correcter over te brengen, maar in hun kindertijd zijn hun taalhulpmiddelen beperkt en hebben ze jouw hulp nodig om te leren hoe ze zich op de juiste manier kunnen uitdrukken. Correct interpreteren wat ze zeggen en ze leren hoe ze tegen je moeten praten is een essentiële stap in het opgroeien, en in veel gevallen ook een leuke: de uitbarstingen van sommige kinderen zijn immers erg grappig en het kost echt moeite om je gezicht recht te houden voor hun pruilen!

En welke van deze typische zinnen gebruikt jouw kind of heeft hij gebruikt?

Advertisement

Hoe help je het kind zichzelf uit te drukken:

Het heeft geen zin om van het kind dingen te vragen die niet binnen zijn of haar bereik liggen, dat wil zeggen te vroeg voor zijn of haar leeftijd. Ouders moeten zich ook geen zorgen maken als hun kind zijn emoties niet duidelijk uit, in feite zal alles te zijner tijd gebeuren als de professionals geen andere alarmbellen laten rinkelen.

Maar zelfs als het kind niet spreekt of niet precies kan aangeven wat het voelt, is het mogelijk om hem hulpmiddelen aan te reiken om zijn gemoedstoestand te communiceren en deze als eerste zelf te herkennen: dit zijn de volgende:

  • Emotie in de gezichten; een kind kan zijn stemming misschien niet beschrijven, maar kan wel heel goed uitdrukkingen herkennen. Door hem de vraag te stellen "Voel je je boos?" en hem een boze uitdrukking te laten zien - misschien met een rode kleur - zal het makkelijker voor hem zijn om te herkennen dat het inderdaad boosheid is die hij in zijn buik voelt.
  • Tekenen: als het kind geneigd is om te tekenen, kun je hem een wit vel papier en kleuren geven. Het kind kan, afhankelijk van zijn emoties, de ene kleur eerder gebruiken dan de andere, maar ook de manier waarop hij tekens op het papier tekent, geeft aan of hij boos, bezorgd of nerveus is.

Er wordt vaak gezegd dat het werk van een ouder het meest veeleisende ter wereld is, maar dat van een opgroeiend kind is dat niet minder! We geven hen nabijheid en steun door hen de ruwe zee van het opgroeien te laten bevaren in de wetenschap dat er altijd een vuurtoren voor hen zal zijn om de weg te verlichten.

Advertisement