Hoe vaak moet je de badkamer schoonmaken? Hier is het antwoord van de experts

door Natasja

27 September 2023

Hoe vaak moet je de badkamer schoonmaken? Hier is het antwoord van de experts
Advertisement

De badkamer is ongetwijfeld een van de ruimtes in huis die het vaakst en het meest zorgvuldig moet worden schoongemaakt, omdat we in deze ruimte zorgen voor onze persoonlijke hygiëne en fysiologische behoeften. Maar hoe vaak moet dit gebeuren, met speciale aandacht voor het toilet? Laten we daar samen achter komen.
 
 
 
 
 
 

via NBC News

Advertisement
Pexels

Pexels

Huishoudelijke taken en een grondige schoonmaak van het huis zijn heel persoonlijk: iedereen doet deze taak met een subjectieve frequentie, op de dagen die hij of zij verkiest en met de tijd die hij/zij beschikbaar heeft. Zich wijden aan de hygiëne van de verschillende kamers, vooral de badkamer, is echter een taak die met zorg en standvastigheid moet worden uitgevoerd.

In deze ruimte van het huis bevindt zich het toilet en er zijn veel onderdelen die niet mogen worden verwaarloosd: in de eerste plaats het toilet zelf, dat meerdere keren per dag wordt gebruikt, maar ook de wastafel, de douche en het bad. Alles grondig schoonmaken lijkt misschien een vermoeiende taak, maar het is essentieel om te voorkomen dat ziektekiemen en bacteriën zich ophopen op oppervlakken. Als algemene regel geldt dat je de badkamer niet vaker dan een bepaald aantal dagen niet moet schoonmaken. Laten we eens in detail kijken hoe vaak en hoe je dit moet doen.

Advertisement

Het toilet schoonmaken: dit is hoe vaak je het volgens experts moet doen en natuurlijke middelen voor toilethygiëne

Het toilet schoonmaken: dit is hoe vaak je het volgens experts moet doen en natuurlijke middelen voor toilethygiëne

Pexels

Als algemene regel raden experts aan om de badkamer minstens één keer per week schoon te maken, hoewel sommige situaties speciale en frequentere aandacht vereisen. De geschatte tijd die nodig is voor de hygiëne van deze ruimte in huis kan aanzienlijk worden verkort door een paar praktische tips te volgen. Houd er rekening mee dat het aantal mensen in huis een aanzienlijke invloed heeft op de frequentie van het schoonmaken van het toilet: als er een groot gezin woont of als er kleine kinderen zijn, moet de hygiëne worden verdubbeld, vooral met betrekking tot de handgrepen en zitting van het toilet, die je dagelijks moet desinfecteren.

Er zijn natuurlijke methoden om het toilet schoon te maken zonder gebruik te maken van chemicaliën en verontreinigende stoffen. Een daarvan is boorzuur, dat je rechtstreeks op de toiletpot kunt sprenkelen en vervolgens met een borstel kunt schrobben. Laat het een nacht staan en de vlekken zullen verdwijnen. Als alternatief kun je witte azijn en baking soda gebruiken, beide uitstekende bondgenoten van huishoudelijke hygiëne: giet een of twee kopjes azijn in het toilet, voeg een kopje baking soda toe en laat het twintig minuten staan voordat je het doorspoelt. Om de muren en het oppervlak schoon te maken, gebruik je een wc-borstel. Zo verwijder je niet alleen de vuilresten, maar ontdoe je het toilet ook van verstoppingen in de afvoer.

Badkamerhygiëne: hoe vaak de andere onderdelen schoonmaken?

Badkamerhygiëne: hoe vaak de andere onderdelen schoonmaken?

Pexels

Laten we het nu hebben over de andere onderdelen van de badkamer: ook de douche of het bad moeten één keer per week worden schoongemaakt, maar als ze glazen deuren hebben, kan dit veranderen. Telkens als ze gebruikt worden, kunnen er vlekken en kringen ontstaan die extra zorg nodig hebben, en door ze onmiddellijk te verwijderen, vermijd je veel werk. Als je douche aan de andere kant is afgesloten met een gordijn, kan het nodig zijn om deze maandelijks te wassen in de wasmachine.

De wastafel moet ook dagelijks worden schoongemaakt, al is het maar met een hygiënisch doekje, terwijl handdoeken ongeveer om de twee dagen moeten worden vervangen met een 60°-wasmiddel, omdat vocht de groei van ziektekiemen en bacteriën bevordert. En spiegels? Elke dag afvegen met een microvezeldoek houdt het stof op afstand en vergemakkelijkt de wekelijkse schoonmaak van de badkamer. Voor vloeren is een wekelijkse schoonmaakbeurt voldoende.

Hoe vaak maak jij het toilet schoon?

Advertisement