Wist je dat uien een waardevolle bondgenoot zijn bij het schoonmaken van het huis? Hier lees je hoe je ze kunt gebruiken

door Natasja

27 September 2023

Wist je dat uien een waardevolle bondgenoot zijn bij het schoonmaken van het huis? Hier lees je hoe je ze kunt gebruiken
Advertisement

Uien zijn een populair ingrediënt in de keuken, maar je weet misschien niet dat hun gebruik veel verder reikt dan het fornuis: dit plantaardige product kan ook uitkomst bieden bij het schoonmaken van het huis. Geloof je het niet? Hier lees je hoe je ze op een alternatieve manier kunt gebruiken.

via Step to Health

Advertisement

Eigenschappen en voordelen van ui voor de gezondheid

We weten allemaal dat de ui voor wat problemen kan zorgen in de keuken bij het snijden: zijn vermogen om 'ons aan het huilen te maken' kan het ingewikkeld maken om te gebruiken als ingrediënt, maar er zijn remedies https://www.curioctopus.nl/read/46237/quando-tagli-le-cipolle-procurati-una-candela-:-il-trucco-delle-nonne-che-devi-conoscere om dit te vermijden. Toch is het de moeite waard om een paar traantjes te laten om gerechten op smaak te brengen met deze zeer gewaardeerde groente.

Ondanks dat uien voornamelijk uit water bestaan, bevatten ze ook belangrijke voedingsstoffen zoals voedingsvezels, die het lichaam van energie voorzien, vitamine C, B6 en B9, die een antioxiderende werking hebben en respectievelijk de stofwisseling en de vorming van nieuwe cellen ondersteunen, en mineralen zoals calcium, kalium en fosfor, die essentieel zijn voor een gezond hart en gezonde botten. Uien bevatten ook sulfuraten, waaraan ze hun scherpe geur en typische smaak te danken hebben, en die ontstekingsremmende eigenschappen hebben en cellen beschermen tegen vrije radicalen. Maar naast het feit dat het een gezondheidsbevorderende groente is, heeft de ui een kracht die je tot nu toe misschien over het hoofd hebt gezien: het is een waardevolle bondgenoot in huishoudelijke reiniging. Maar hoe kan hij worden gebruikt?

Advertisement

1. Verbrande pannen en rijst

Een van de alternatieve manieren om uien te gebruiken is ook weer in de keuken, maar dan om aangebrande pannen schoon te maken. Je weet wel, wanneer je vergeten bent de vlam lager te doen en de gevolgen zwartgeblakerde plekken zijn? Of wanneer je de pasta te lang hebt laten koken en het onophoudelijk aan de bodem is blijven plakken, waardoor er donkergekleurde resten zijn ontstaan? Als dit gebeurt, probeer dan een ui fijn te snijden en druppel het sap direct op de getroffen plek: het duurt een paar uur voordat het effect heeft, maar als je een vochtige spons gebruikt, zul je verbaasd zijn dat het probleem is opgelost zonder chemicaliën te gebruiken.

Je kunt ook een halve ui snipperen en deze samen met lauw water in de pan doen die je wilt schoonmaken. Na een paar minuten kun je de pannen afwassen zoals je normaal zou doen: ze zullen perfect en ongelooflijk schoon zijn! Hetzelfde proces kan ook worden toegepast op fornuizen en barbecueroosters. Wist je dat je hiermee ook rijst kunt 'redden' die je per ongeluk hebt verbrand? In plaats van het weg te gooien, leg je een halve ui op de verbrande portie: die absorbeert de 'rokerige' geur en het eten wordt weer perfect eetbaar.

2. Avocado

2. Avocado

Pixabay

Als je een liefhebber bent van deze exotische vrucht, hoef je hem alleen maar in een afgesloten plastic bakje te leggen in gezelschap van rode uien om hem langer houdbaar te maken. De juiste opstelling is om eerst een halve ui 'buik naar beneden' te leggen, d.w.z. met de velkant naar boven, en daarop de avocado te leggen. Hij zal zeker langer houdbaar zijn.

3. Natuurlijk afweermiddel

3. Natuurlijk afweermiddel

Pixabay

Uien zijn ook handig om je planten te beschermen tegen insecten. Je kunt een mengsel maken door twee uien en een teentje knoflook in een liter water te mengen en er zeepvlokken aan toe te voegen. Je krijgt dan een super effectief mengsel! Je kunt ook wat gesnipperde ui uitstrooien op plekken in je tuin of huis waar je de aanwezigheid van kleine ongewenste gasten opmerkt: de geur zal ze op afstand houden.

4. Ramen zo goed als nieuw

4. Ramen zo goed als nieuw

Pexels

Uien zijn een uitstekend natuurlijk middel om ramen schoon te maken. De procedure is heel eenvoudig: om overtollig vuil dat zich op het glas heeft afgezet te verwijderen, snij de ui gewoon doormidden en gebruik de helft. Veeg de plek waar het sap uitkomt af op het raam dat je wilt schoonmaken, veeg het vervolgens af met een doek die is bevochtigd met water en droog ze af. Je ramen zullen weer glanzen!

Advertisement

Andere manieren om uien te gebruiken in huishoudelijke reiniging

Andere manieren om uien te gebruiken in huishoudelijke reiniging

Pixabay

De alternatieve toepassingen van uien voor huishoudelijke reiniging houden hier niet op. Je kunt ze ook gebruiken om:

  • Vlekken uit kleding te verwijderen: ze lijken het vermogen te hebben om stoffen binnen te dringen zonder ze te beschadigen, dankzij hun antimicrobiële capaciteit. Probeer er eentje fijn te hakken en direct op de zweetvlek te wrijven en daarna te wassen.
  • Roestwerend: deze groente schijnt ook fenomenaal te zijn in het verwijderen van roest van metalen voorwerpen zoals messen, scharen en sieraden, simpelweg door de pulp over het roestige oppervlak te wrijven.
  • Zelf verven: uienschillen zijn een natuurlijke kleurstof https://www.youtube.com/watch?v=_kDDWBujIM8 en je kunt deze zelfgemaakte kleurstof in een paar eenvoudige stappen maken.

Wat vind je van deze alternatieve toepassingen voor uien? Kende je ze al of denk je dat je ze wel eens gaat proberen?

Advertisement