"Nachtmensen" hebben precies deze kenmerken: de wetenschap heeft ontdekt waarom

door Natasja

28 September 2023

"Nachtmensen" hebben precies deze kenmerken: de wetenschap heeft ontdekt waarom
Advertisement

Het is bekend dat mensen niet allemaal hetzelfde zijn en een van de verschillende kenmerken zijn hun slaapgewoonten. Sommige mensen zijn vroege vogels, anderen zijn duidelijk meer 'nachtmensen'. Laten we samen eens kijken wat dit betekent en welke persoonlijkheidskenmerken geassocieerd worden met deze eigenaardigheid.

via Master Class

Sommigen houden ervan om 's ochtends vroeg op te staan, bij het vallen van de avond naar bed te gaan en de dag ten volle te beleven, profiterend van het daglicht. Anderen daarentegen komen pas heel laat uit bed en gebruiken de nachtelijke uren liever om hun energie en vitaliteit te uiten. Als je tot deze tweede categorie mensen behoort, moet je weten dat er bepaalde persoonlijkheidskenmerken zijn die mensen met deze bijzondere gewoonte van elkaar onderscheiden.

Maar waarom zijn sommige mensen vroege vogels en anderen nachtmensen? Wat is de reden voor het verschillende chronotype en de verschillende slaap-waakcyclus? Er zou een wetenschappelijke reden achter dit verschil zitten.

Advertisement

Verschil tussen nachtmensen en vroege vogels: het wetenschappelijk onderzoek

Verschil tussen nachtmensen en vroege vogels: het wetenschappelijk onderzoek

Pexels

Aan een onderzoek https://www.nature.com/articles/s41467-018-08259-7 namen ongeveer 700.000 deelnemers deel, van wie 44% zichzelf omschreef als vroege vogels, terwijl 54% verklaarde dat ze 's nachts actief waren. De resultaten toonden aan dat de eerste categorie mensen geen slaapgerelateerde stoornissen rapporteerde en meer dan acht uur per nacht rustte. Bovendien bleken de vroege vogels minder vatbaar voor depressies en hadden ze een lagere body mass index dan de anderen.

Maar het meest interessante is dat de eerste groep mensen een andere rangschikking van bepaalde chromosomen bleek te hebben, dus het verschil tussen ochtendmensen en nachtmensen kan in hun DNA zitten. Het onderzoek hield echter geen rekening met verschillende factoren die de kwaliteit van de rust kunnen beïnvloeden, zoals de woonplaats van de deelnemers. In ieder geval lijken mensen die 's nachts productiever zijn dan overdag een aantal kenmerken gemeen te hebben. Maar welke?

Gemeenschappelijke kenmerken van "nachtmensen": dit zijn ze

Gemeenschappelijke kenmerken van "nachtmensen": dit zijn ze

Pexels

Mensen die zichzelf als nachtmensen definiëren, hebben meestal de volgende persoonlijkheidskenmerken:

  • Moeite met werken overdag: omdat ze 's nachts hun potentieel ontplooien, voelen ze zich waarschijnlijk niet op hun gemak op de uren die kantoren normaliter voorschrijven. Werken in een bedrijf is daarom misschien niet hun eerste keuze en ze geven misschien de voorkeur aan flexibeler werk of werk waarvoor ze 's ochtends niet vroeg op hoeven te staan! Heb je wel eens gehoord van een 'sociale jetlag'? Dit is de impact die nachtmensen ervaren wanneer ze gedwongen worden om zich te houden aan standaard werktijden, tegen hun interne klok in. Dit kan ertoe leiden dat ze slechte gewoontes ontwikkelen en daardoor potentiële gezondheidsproblemen krijgen.
  • Creativiteit: de nacht brengt inspiratie en studies hebben gesuggereerd dat nachtmensen een hoger IQ en creativiteitsniveau hebben dan vroege vogels. Terwijl anderen slapen, geven ze hun energie vrij in activiteiten zoals schrijven, muziek, schilderen of andere artistieke composities.
  • Nachtmerries: nachtmensen die zichzelf als zodanig omschrijven lijken meer nachtmerries en verontrustende dromen te hebben dan ochtendmensen, ongeacht de hoeveelheid slaap en de leeftijd van de proefpersonen.
  • Autonomie: een van de grootste voordelen van 's nachts leven is de stilte, maar ook de tijd voor zichzelf. Nachtmensen genieten vooral hiervan, omdat het onafhankelijke mensen zijn die zich onafhankelijk aan hun eigen interesses willen wijden, zonder gestoord te worden.

Ochtend- of nachtmens: wat ben jij?

Ochtend- of nachtmens: wat ben jij?

Pexels

Daarnaast houden nachtliefhebbers ervan om 's avonds buiten te sporten, vrienden te ontmoeten en contact te hebben met anderen: dit is precies het ideale moment van de dag om je flair en energie te uiten, en zoals we hebben gezien, kan de reden hiervoor grotendeels genetisch bepaald zijn.

En welk chronotype ben jij? Een ochtend- of avondpersoon?

Advertisement