Gelukkige kinderen opvoeden volgens de Montessori-methode: 15 educatieve principes om in gedachten te houden

Janine image
door Janine

25 Augustus 2021

Gelukkige kinderen opvoeden volgens de Montessori-methode: 15 educatieve principes om in gedachten te houden
Advertisement

De Montessori-methode is al meer dan honderd jaar operatief en de principes ervan worden algemeen gedeeld, zelfs op scholen die de methode niet op een specifieke manier gebruiken. Zeker in het begin van de twintigste eeuw zette de impact van dit nieuwe schoolidee de wereld van het onderwijs op zijn kop.

In een klimaat waarin kinderen werden gezien als kleine volwassenen die streng, gedisciplineerd en met lijfstraffen moesten worden opgevoed, klonk de boodschap van deze opvoedster als iets revolutionairs. Er was veel kritiek en vijandige houdingen waarmee Maria Montessori te maken kreeg. Tegenwoordig ligt het natuurlijk heel anders.

via montessorisociety.org.uk

Advertisement
Jack de Nijs / Anefo - Wikipedia

Jack de Nijs / Anefo - Wikipedia

De Montessori-methode is gebaseerd op de vrijheid van het kind om te leren volgens zijn aanleg in een omgeving die rijk is aan natuurlijke en culturele prikkels en in de harmonie van zijn kleine sociale groep.

"Als een kind zich zeker voelt van zichzelf", schreef Maria Montessori, "stopt hij met het voortdurend zoeken naar goedkeuring van volwassenen. Dit betekent het vormen van een onafhankelijke persoonlijkheid die in staat is om zijn emoties en zijn keuzes in het leven te beheersen."

Alle ouders weten dat er geen "perfecte handleiding" is die de juiste regels geeft om hun kind goed te laten opgroeien. Sommige pedagogen beweren dat de ouder-kindrelatie een spel is zonder vaste regels en zonder aangeleerde normen. Precies het tegenovergestelde van het schaakspel. De enige rode draad die een vader of moeder kan volgen voor het geluk van het kind is zijn hart, gecombineerd met een groot inlevingsvermogen.

Dat gezegd hebbende, worden volwassenen tegenwoordig in de praktijk vaak gestigmatiseerd in hun gedrag dat altijd verkeerd lijkt te zijn. In werkelijkheid, voor de meest intieme relatie die er is, zijn fouten een onderdeel van de groei voor beide partijen, kinderen en ouders. Montessori heeft geprobeerd ouders te helpen kinderen met meer zachtheid en respect te benaderen, in vergelijking met de modaliteiten die verband houden met het rigide negentiende-eeuwse onderwijs.

Advertisement
AlphaPolaris / Flickr

AlphaPolaris / Flickr

In deze poging heeft ze een reeks principes opgesomd die - als ze in gedachten worden gehouden - nuttig kunnen zijn voor de gezonde groei van hun kinderen.

1) Het belang om een ​​voorbeeld te zijn: de kleintjes observeren ons altijd en wij zijn hun voorbeeld.

2) Prijs ze in plaats van te bekritiseren: probeer altijd de positieve kant te zien in plaats van te wijzen op de verkeerde dingen over een gedrag. Op deze manier zal het kind vermijden zichzelf en anderen streng te beoordelen.

3) Benadruk goede daden: met complimenten leren kinderen dingen te waarderen.

4) Vermijd ruzie in het bijzijn van kinderen: als de kleintjes in een vijandige omgeving leven, zullen ze de neiging hebben om dit in hun huidige en toekomstige relaties na te doen.

5) Gebruik geen sarcasme bij kinderen omdat ze het niet kunnen begrijpen en omdat ze introverte en verlegen kinderen kunnen worden.

6) Laat ze experimenteren, fouten maken en het opnieuw doen: het is belangrijk dat ze dingen zelf doen.

7) Luister naar hen en let op hun behoeften. Omdat ze kleine "sponzen" zijn, zijn kinderen zoals je ze laat voelen.

8) Eigenwaarde is gebaseerd op een optimistische en zelfverzekerde kijk op het leven. Negatieve gevoelens ontwikkelen een schuldgevoel.

9) Ga met ze in gesprek en vermijd ze het zwijgen op te leggen door te zeggen "de volwassenen praten".

10) Een serene omgeving ontwikkelt serene karakters. In zo'n moeilijke wereld is het de taak van een ouder om zijn hele hart voor het kind te openen, zodat het zich geaccepteerd en geliefd voelt. Alleen op deze manier zal liefde in de wereld ontstaan ​​en zullen ze niet vervallen in disfunctionele relaties.

11) Vermijd het over je kinderen te oordelen, vooral in hun aanwezigheid.

12) Bouw een relatie op waarin respect en oprechtheid belangrijk zijn door als eerste het goede voorbeeld te geven.

13) Probeer altijd te reageren op de verzoeken van je kinderen, zodat ze zich altijd overwogen en gewaardeerd voelen.

14) Iets van gezag opleggen is effectief op de korte termijn, maar kan disfunctioneel gedrag, hypocrisie en gedragsafsluitingen ontwikkelen.

15) Het leren van verantwoordelijkheid is belangrijker dan het aanleren van discipline en regels.

Kende je deze principes van de Montessori-methode? Wat vind je ervan?

Advertisement