Hier zijn 5 redenen waarom de onderwijsmethoden van tegenwoordig vaak falen

Janine image
door Janine

11 Juli 2019

Hier zijn 5 redenen waarom de onderwijsmethoden van tegenwoordig vaak falen
Advertisement

Misschien heeft iemand het van zichzelf gedacht of heeft hij het van anderen gehoord: de ouders van tegenwoordig zijn vaak niet in staat hun taak te vervullen; ze zijn in veel gevallen steeds zwakker en oppervlakkiger, en dit wordt negatief weerspiegeld in de ontwikkeling van kinderen.

Zoals vaak gebeurt, is generaliseren niet de beste manier om tot een objectief beeld te komen en zo reëel mogelijk te zijn. Er is echter ook bewijs voor, onderstreept door vele geleerden van evolutionaire en onderwijsprocessen, die waarheden over het onderwerp aantonen.

Eén van hen is Emma Jenner, een opvoedster bekend om haar publicaties over de onderwerpen van gedragsontwikkeling en hedendaags ouderschap, zoals Keep calm and parent on. Volgens haar zijn er tegenwoordig enkele zorgwekkende verschijnselen - gelukkig niet universeel - die wijzen op een algemeen en komend falen van de onderwijsmethoden. Dit zijn ze.

via Emma's Children

Advertisement
pxhere.com

pxhere.com

1. Het gevoel van "gemeenschap" van volwassenen die de waarden van het onderwijs delen, is verloren gegaan

Hoewel kinderen en jongeren tegenwoordig gelukkig in een veel "ontspannener" atmosfeer leven dan in het verleden wat betreft straffen, verwijten en strengheid, wordt het gebrek aan regels volgens Jenner overdreven. Tot op het punt dat, als een leraar op school "het aandurft" om het kind te verwijten - die als bijna perfect wordt beschouwd - de ouder naar school komt om de leraar de les te lezen. De basiswaarden van onderwijs en respect moeten in plaats daarvan door beide partijen worden gedeeld en gerespecteerd.

2. Ze te vaak hun gang laten gaan

"Het zijn kinderen, zo zijn ze". Je hebt deze zin misschien gehoord, misschien nadat het betreffende kind iets had gedaan dat een verwijt verdiende. Het is niet mogelijk, volgens Emma Jenner, om alles te accepteren en ze hun gang te laten gaan alleen maar omdat "kinderen zo zijn". Op deze manier gaat de verantwoordelijkheid van de opvoeder verloren, omdat de kinderen, opgroeiend, ook goede manieren en vooral respect voor anderen moeten leren. En hierin kan alleen een goede opvoeder nuttig zijn.

Advertisement
Gerry Thomassen/Flickr

Gerry Thomassen/Flickr

3. Om ongemak te voorkomen, worden eenvoudige oplossingen gekozen

Hoe vaak hebben we geen scènes gezien van ouders die hun kinderen een tablet of smartphone gaven, om grillen of ergernissen te voorkomen? In het restaurant, in de auto, in de wachtkamer: soms is het niet eens nodig, maar toch doen vaders en moeders het. Zo leren de kleintjes nooit om geduldig te zijn, en alles meteen te krijgen. Als de ouder, ten minste voor een keer, de verantwoordelijkheid zou nemen om het kind te kalmeren zonder externe hulp, zouden de voordelen niet ontbreken.

4. Je bent bang voor je kinderen

Ja echt: bang. Dit is wat een kind soms teweegbrengt, ook al is het het wezen waar we het meest van houden in de wereld. Bang om het teleur te stellen, bang om "nee" te zeggen, bang om niet altijd direct klaar te staan om aan een behoefte te voldoen: zo redeneren ouders tegenwoordig. Niet altijd toegeeflijk zijn, is echter een belangrijke factor bij het opvoeden van kinderen om de waarde te begrijpen van wat ze krijgen, juist omdat ze het niet te gemakkelijk of te voor de hand liggend hebben gekregen.

Needpix

Needpix

5. De behoeften van ouders worden verwaarloosd

Natuurlijk, we weten het: een kind verandert je leven en als het eenmaal is geboren, zal het in het centrum van het gezinsleven staan. Maar ook in dit geval helpen excessen niet. Sommige ouders plaatsen hun kinderen volgens Jenner op de eerste positie en alles draait om hen, zodat hun huwelijksleven verwaarloosd wordt. Vader en moeder zijn nog steeds een paar en een relatie moeten altijd worden gecultiveerd, gekoesterd en levend worden gehouden. Als kinderen al op jonge leeftijd begrijpen dat ouders onafhankelijke mensen zijn die hun behoeften hebben, zullen ze meer geneigd zijn om de verschillen, als ze volwassen zijn, te respecteren.

Deze tips en suggesties zijn natuurlijk niet gebaseerd op situaties die alle gezinnen gemeen hebben. Elke ouder-kindrelatie heeft zijn bijzonderheden en moet als uniek worden behandeld. De meningen van Emma Jenner kunnen echter interessante inzichten verschaffen om bepaalde gedragingen te heroverwegen die problemen met onze kinderen kunnen veroorzaken.

Het is de moeite waard om er even bij stil te staan: met wat meer aandacht kunnen we misschien voorkomen dat onze educatieve inspanningen tevergeefs zijn!

Advertisement