Iedere moeder zou haar dochter deze 8 vormen van schadelijk gedrag moeten besparen - Curioctopus.nl
x
Iedere moeder zou haar dochter deze…
In Pompeii is de schat van de heks aan het licht gekomen, een prachtige verzameling edelstenen en magische voorwerpen Amazon verkoopt huizen die met een druk op de afstandsbediening groter worden. Zo ziet het er vanbinnen uit

Iedere moeder zou haar dochter deze 8 vormen van schadelijk gedrag moeten besparen

13 Augustus 2019 • Door Skip
4.572
Advertisement

Het kan gebeuren dat je met tegenslag te maken krijgt in het leven: je zakt voor een examen, je krijgt geen baan, je gaat scheiden. Het kan dus gebeuren dat je faalt. Wanneer dat gebeurt heb je het gevoel alsof je wereld instort. Maar dan kunnen we altijd rekenen op de zorg van degene die van je houdt. En de eerste op wie je rekent is je moeder.

Gewond wend je je dan tot je moeder voor een beetje genegenheid. Maar het kan dus ook zo zijn dat juist zij degene is die met haar vinger op je zere wond drukt om je nog meer pijn te doen.

via: Peg Streep
foto: Unsplash

De psychologe Peg Streep heeft de relatie tussen moeder en dochter geanalyseerd en ontdekte dat sommige moeders voor conflict zorgen in de relatie met hun dochters. Volgens de psychologe hebben moeders veel macht over hun dochters maar misbruiken sommige dit om hen een schuldgevoel aan te praten, dat dan weer gevoelens van schaamte en onrust uitlokt en dat hen het gevoel geeft niet te voldoen.

De volgende 8 dingen zie je in het gedrag van negatieve moeders terug:

  • Je veroordelen en je laten schamen: in dit geval geven zij hun dochter de schuld voor elk probleem in het gezin. Meisjes die dit gedrag over zich heenkrijgen worden onzekere, depressieve volwassenen die streng voor zichzelf zijn.

  • Je een schuldgevoel bezorgen: de moeder speelt hier de rol van het onderdrukte slachtoffer. Ze voelt zich in de steek gelaten "na alles wat ze gedaan heeft voor haar dochter." Zulk gedrag brengt een enorm schuldgevoel teweeg.

  • Een kind voortrekken: soms kan een moeder een lievelingskind hebben. Sommige moeders gebruiken die voorkeur voor het ene kind juist om de andere kinderen tegen elkaar op te zetten, die dan gaan strijden om het favoriete kind te zijn. Zodoende trekt zij de andere kinderen naar zich toe.  
foto: Unsplash
  • (Passief) agressief gedrag: moeders kunnen agressief zijn naar hun kinderen toe. Dat kan in een actieve vorm (schreeuwen, dreigen en geweld) of passief (dus psychologisch geweld). Volgens Peg Streep worden kinderen die met de eerste vorm te maken krijgen later onzeker en depressief en krijgt de rest een aandachtsstoornis.

  • Beloftes die niet worden nagekomen: liegen is voor ouders super makkelijk. Iets beloven en dan beweren dat je die beloftes nooit gedaan hebt. Dit is een van de dingen die een moeder die slecht voor je is, kan doen.  

  • Kleineren en uitlachen: sommige moeders doen dit om hun kinderen onder de duim te houden.

  • Zondebok aanwijzen: door iemand in het gezin tot zondebok te maken voelen moeders zich beter dan dat ze daadwerkelijk zijn

  • Niet luisteren: wanneer een ouder doet alsof het niet luistert veroorzaakt het hiermee een diepe wond in de psyche van een kind.

De levens van degenen die schadelijk gedrag over zich heen krijgen gaan helemaal in het teken staan hiervan. Dit gedrag herkennen en het te accepteren voor wat het is, in feite dus iets wat een gevaar vormt voor je psychische welzijn, kan helpen om er iets tegen te doen. En jezelf dus zo een gezonder leven te geven.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt