Moeders met drie kinderen zijn meer gestrest dan alle anderen: een onderzoek legt uit waarom

Janine image
door Janine

25 November 2021

Moeders met drie kinderen zijn meer gestrest dan alle anderen: een onderzoek legt uit waarom
Advertisement

Drie is helemaal niet het perfecte getal, zeker niet als het om moeders en kinderen gaat. Zo kunnen we samenvatten wat er naar voren kwam uit het merkwaardige onderzoek waarover we je gaan vertellen. Een kind ter wereld brengen en opvoeden is ongetwijfeld een van de moeilijkste uitdagingen die je in het leven kunt tegenkomen. De voldoening ontbreekt niet, dat is waar, maar tegelijkertijd zijn de taken met betrekking tot keuzes, verplichtingen en opvoeding talrijk, en in veel gevallen kunnen ze stress veroorzaken.

En als dit alles waar is voor degenen die één kind hebben, laat staan ​​voor degenen die er drie hebben. Ja, want volgens het onderzoek in kwestie zijn moeders met drie kinderen het meest gestrest. Veronderstellingen? Generalisaties? Helemaal niet: deze verklaring komt uit diepgaande analyses die zijn uitgevoerd op een steekproef van meer dan 7.100 moeders.

via Today

Advertisement
Pxhere - Not the actual photo

Pxhere - Not the actual photo

Today Parents riep moeders op die hebben bijgedragen aan de eindresultaten. Volgens rapporten van vrouwen met kinderen die werd gevraagd hoe gestrest ze waren op een schaal van 1 tot 10, waarbij 10 uiteraard het maximum is, werd het hoogste gemiddelde in het onderzoek toegekend aan moeders van drie kinderen, met een 8,5.

Het is duidelijk dat, zoals de auteurs van het onderzoek duidelijk maken, het niet mogelijk is om te veel te generaliseren over onderwerpen als deze, en dat elke ouder en elk gezin zijn eigen unieke problemen heeft die van geval tot geval moeten worden bekeken. De vragen die de onderzoekers aan de moeders stelden, drongen echter aan op kwesties die op de een of andere manier tot hen allemaal kunnen worden uitgebreid.

Advertisement

Bezorgdheid over het gezinsbudget, de mannelijke partner die zich als "een ander kind" in het gezin gedraagt, tijd die nooit genoeg is om te compenseren voor persoonlijke, huishoudelijke- en werkbehoeften: we zijn er zeker van dat veel vrouwen de problemen zullen herkennen die worden geuit door de moeders die zijn geïnterviewd door Today Parents. En wat de onderzoekers het meest trof, is juist de overgang van twee naar drie kinderen, die op een bijzonder stressvolle manier werd ervaren, tot het punt dat veel moeders toegaven dat hun dagelijks leven op dat moment drastisch veranderde. Concreet gaf 60% van de ondervraagde vrouwen toe dat het moeilijker is om dochters op te voeden dan jongens.

En als je denkt dat de situatie na het derde kind alleen maar erger kan worden, heb je het mis, want volgens experts kunnen moeders van vier of meer kinderen beter met stress omgaan dan degenen met drie. Dit alles, hoewel het misschien vreemd lijkt, heeft een psychiatrisch ondersteunde verklaring: "Hoe meer kinderen je hebt, hoe meer vertrouwen je hebt in je opvoedingsvaardigheden", zei Dr. Janet Taylor. "Er is niet genoeg ruimte voor perfectionisme als je vier of meer kinderen krijgt, je moet meer loslaten."

Piqsels - Not the actual photo

Piqsels - Not the actual photo

Een andere reden voor de stress die uit het onderzoek naar voren kwam, is in feite ook de psychologische druk die veel moeders ervaren om alles perfect te doen, en de angst dat anderen hen negatief beoordelen. Kortom: het leven, voor de moeders van drie kinderen, lijkt helemaal niet eenvoudig te zijn. Wat vind je van dit onderzoek? Ken je voorbeelden die dit bevestigen?

Advertisement