Hoe blijven isotherme dekens warm ondanks dat ze zo dun zijn?

Janine image
door Janine

20 Januari 2024

Hoe blijven isotherme dekens warm ondanks dat ze zo dun zijn?
Advertisement

Tijdens noodsituaties, zoals overstromingen of aardbevingen, zien we veel mensen gewikkeld in een vreemde goudkleurige deken. Dit is een isotherme deken, een onmisbaar accessoire in verschillende situaties, waaronder noodsituaties, als onderdeel van reddingspakketten. In dit artikel zullen we zien hoe ze werken en of isotherme dekens er echt in slagen om ons warm te houden.

Advertisement

Wat zijn isotherme dekens?

Wat zijn isotherme dekens?

René Kieselmann rmk/Wikimedia Commons - CC BY-SA 2.0 DE DEED

Isotherme dekens maken deel uit van EHBO-kits en zijn speciale dekens die vaak worden gebruikt in noodsituaties. Het is niet ongewoon om ze op mensen te zien in de uren na een aardbeving, of op migranten die net gered zijn op zee uit slechte omstandigheden. Zoals de naam al zegt, dient een isotherme deken om de drager te beschermen tegen de kou door de warmte binnen te houden.

Meestal is bij isotherme dekens alleen de goudkleurige kant te zien, terwijl de binnenkant zilverkleurig is. Dit verschil is cruciaal voor het doel van een isotherme deken, namelijk onderkoeling voorkomen en voorkomen dat de warmte ontsnapt. Naast hun isothermische functie zijn deze accessoires ook licht, waterdicht en winddicht, en daarom worden ze vaak gebruikt tijdens excusries in de bergen.

Advertisement

Kunnen isotherme dekens ons echt warm houden?

Kunnen isotherme dekens ons echt warm houden?

Amazon

Isotherme dekens zijn essentieel om onderkoeling te voorkomen, mits ze correct worden gebruikt. Het geheim zit hem in het verschil tussen de twee lagen, waardoor warmteverlies wordt voorkomen en lichaamswarmte wordt vastgehouden. De goudkleurige laag moet aan de buitenkant zitten en op die manier warmte vasthouden. Omgekeerd dient de zilveren laag om de door ons lichaam geproduceerde warmte te reflecteren, zodat deze niet in de omgeving wordt verspreid.

Hoewel deze accessoires zeer nuttig zijn, hebben ze ook hun beperkingen. Dus ja, isotherme dekens kunnen ons inderdaad warm houden, maar alleen onder bepaalde omstandigheden. Ten eerste zijn ze niet ontworpen om te beschermen tegen intense kou en moeten ze worden gebruikt voordat de lichaamstemperatuur te veel daalt. Daarnaast is het goed om contact met de koude grond te vermijden en niet de zilverkleurige kant als buitenkant gebruiken.

Isotherme dekens gebruiken, zelfs in de zomer

Zoals we hebben gezien, zijn isolatiedekens bij correct gebruik een onmisbaar accessoire wanneer het koud is. Het zijn hulpmiddelen die ontworpen zijn om levens te redden in omstandigheden waar de temperatuur te laag is, dus het zijn geen modieuze accessoires die verkeerd gebruikt moeten worden. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn isotherme dekens echter ook nuttig in de zomer.

Dit is geen verkeerd gebruik en ze kunnen zelfs onmisbaar zijn op extreem warme dagen of in de woestijn. Maar hoe is dit mogelijk? Simpel: door een isotherme deken te gebruiken met de goudkleurige kant aan de binnenkant. Als je de deken omdraait, kun je de zonnestralen weerkaatsen met de zilverkleurige kant aan de buitenkant en de beschermde lichaamswarmte beter afvoeren. Kortom, isotherme dekens kunnen ons echt warm houden en, als ze op de juiste manier worden gebruikt, ook koel houden. Alleen niet tegelijkertijd.

Advertisement