Er zijn heel specifieke redenen, als muggen je altijd bijten: laten we het uitzoeken

Janine image
door Janine

31 Juli 2023

Er zijn heel specifieke redenen, als muggen je altijd bijten: laten we het uitzoeken
Advertisement

In de zomer is een van de favoriete bezigheden van individuen om op het balkon of terras te blijven genieten van de ondergaande zon. Maar terwijl je daar bent, misschien aan het kletsen met vrienden en familie, begin je het gezoem van een mug te horen, en ben je er zeker van dat hij vroeg of laat ongemerkt op iemands arm zal landen en hem zal steken, waardoor deze persoon gedwongen wordt de hele avond te krabben.

Vaak is er in elke groep altijd iemand die het doelwit is van muggen, en op dat moment vraag je je spontaan af waarom. Er zijn heel specifieke redenen waarom dit allemaal gebeurt.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Er zijn veel redenen waarom muggen zich op een persoon kunnen richten, maar de eerste kan de bloedgroep zijn. Sommige studies hebben aangetoond dat deze insecten de neiging hebben om de voorkeur te geven aan bloedgroep O. De huid produceert een chemische stof die de bloedgroep signaleert en de muggen ertoe aanzet om naar de groep te gaan waar ze de voorkeur aan geven.

Advertisement
Renzoy16/Wikimedia Commons

Renzoy16/Wikimedia Commons

Er zijn echter ook andere redenen die muggen ertoe kunnen aanzetten om een ​​persoon als hun favoriete "slachtoffer" te kiezen:

  • Lichaamsgeur: Sommige geuren trekken muggen sterk aan, voornamelijk zweet en koolstofdioxide, dat wordt geproduceerd als we ademen. Mensen met overgewicht zijn vaak het doelwit omdat ze een hogere zuurstof- en koolstofdioxide-uitwisseling hebben. Dit beschermt sporters echter niet, omdat ze ook het melkzuur kunnen ruiken, dat wordt geproduceerd na lichamelijke inspanning.
  • Lichaamstemperatuur: Muggen worden aangetrokken door mensen met een hoge lichaamstemperatuur.
  • Voedsel dat we hebben gegeten: De geur van de huid hangt sterk af van het voedsel dat wordt gegeten. Muggen houden niet van de geur die ons lichaam afgeeft na het eten van voedsel met hoge concentraties vitamine B en C. Een manier om ze weg te houden is door knoflook te eten. In plaats daarvan voelen ze zich aangetrokken tot de geur die van de huid komt na het drinken van alcohol, vooral bier.

Gkumaran/Wikimedia Commons

Gkumaran/Wikimedia Commons

Een andere reden wordt vertegenwoordigd door de kleding die we dragen, in feite worden muggen aangetrokken door kleuren, en ze houden vooral van donkere kleuren: zwart, grijs, blauw en rood.

Om ze weg te houden, zou het voldoende zijn om lichtgekleurde kleding te dragen, voornamelijk voedsel te eten dat ervoor zorgt dat de huid geuren produceert die ze niet lekker vinden, of gewoon om natuurlijke insectenwerende middelen te maken met etherische oliën, zoals die van basilicum en lavendel.

Kende je deze redenen?

Advertisement