Waarvoor dient dat kleine cilindertje op opladers? Hier is het antwoord

Janine image
door Janine

23 Augustus 2023

Waarvoor dient dat kleine cilindertje op opladers? Hier is het antwoord
Advertisement

Met de ontwikkeling van de technologie kan ons dagelijks leven niet langer zonder de aanwezigheid van elektronische apparaten. Om ervoor te zorgen dat ze ingeschakeld en functioneel blijven, moeten ze regelmatig worden opgeladen met de juiste opladers. Sommige hiervan bestaan ​​uit een merkwaardige cilinder aan het einde, maar wat is het en waar dient het voor?

via Interesting Engineering

Advertisement

Die cilinder op de oplader: waar dient het voor?

Die cilinder op de oplader: waar dient het voor?

Curioctopus

Velen van ons hebben een flinke hoeveelheid batterijopladers in huis, die nodig zijn voor een breed scala aan apparaten, waaronder de televisie. In modernere tijden zijn ze echter noodzakelijk geworden voor een steeds groter aantal apparaten, ook voor Bluetooth-hoofdtelefoons en smartwatches. Het resultaat is dat we in de loop van de tijd een aanzienlijke verzameling opladers verzamelen, die ons vaak in verwarring brengen zonder te weten welke we moeten gebruiken.

We beperken ons vaak tot het aansluiten van de verschillende kabels zonder ernaar te kijken, waarbij we de componenten waarvan we de feitelijke functies vaak negeren, verwaarlozen. Is het je bijvoorbeeld ooit opgevallen dat er op sommige opladers een vreemde cilinder zit? Waarom is het noodzakelijk en waar dient het precies voor? Als je het je afvroeg, kun je het in dit artikel vinden.

Advertisement
Curioctopus

Curioctopus

Laten we allereerst beginnen met te zeggen dat sommige apparaten worden aangedreven door wisselstroom met zeer hoge frequenties, terwijl andere op gelijkstroom werken.

Het eerste type kan het signaal van andere apparaten verstoren, zoals radio's, televisies en wifi-routers. Dit is waar de cilinders een rol gaan spelen, maar hoe?

De ferriet, een fundamenteel element

De ferriet, een fundamenteel element

Stwalkerster/Wikimedia commons

Hun naam is ferriet en hun taak is juist om te voorkomen dat hoge frequenties de werking van andere apparaten verstoren. Dit is mogelijk dankzij een magnetisch materiaal dat erin is geplaatst, dat ongewenste frequenties kan absorberen. En dat niet alleen: de cilinder kan de energieverspreiding minimaliseren, waardoor de stroom die door de kabel loopt wordt geoptimaliseerd.

Uiteindelijk is de ferriet een klein onderdeel van de oplader, goedkoop maar zeer efficiënt: het is zijn taak om interferentie te elimineren en ons in staat te stellen meerdere apparaten tegelijkertijd te gebruiken. Zonder dit zou het namelijk niet mogelijk zijn! En kende jij de functie van deze kleine maar krachtige cilinder?

Advertisement