Met de ogen knipperen: waarom doen we het en wanneer ontstond deze noodzaak?

Janine image
door Janine

03 Oktober 2023

Met de ogen knipperen: waarom doen we het en wanneer ontstond deze noodzaak?
Advertisement

We doen dit ongeveer 10-15 keer per minuut en als we onrustig of nerveus zijn tot 50 keer. We hebben het over knipperen, een onwillekeurige, snelle en bijna onmerkbare beweging die vele functies heeft. Dit is zo'n essentieel natuurlijk mechanisme dat het, zelfs als we wakker zijn, slechts voor een korte tijd kan worden onderbroken. Ze vormen zich rond de tiende week van de zwangerschap, maar de foetus houdt ze gesloten tot ongeveer de zevenentwintigste week. Ben je benieuwd naar de redenen en het belang van knipperen?

Advertisement

Het "device syndroom"

Het "device syndroom"

pixabay

Met je ogen knipperen is een absoluut automatische actie. Toch is het niet het eerste noch het laatste fysiologische proces dat wijzigingen en aanpassingen aan moderne gewoonten heeft ondergaan. Wat als we je vertelden dat mensen vroeger vaker met hun ogen knipperden? We hebben het over het zogenaamde “device syndroom”. Met het steeds intensievere gebruik van elektronische apparaten zoals pc's, smartphones en tablets zijn we geneigd dit veel minder te doen.

De ogen blijven langere tijd op het scherm gericht. Dit is zeker niet gezond voor je gezichtsvermogen. Tot de meest voorkomende effecten behoren droogheid, branderig gevoel, zwelling of abnormale tranenproductie. Daarom moeten we er een gewoonte van maken onze blik met regelmatige tussenpozen af ​​te wenden en onze aandacht op een punt ver weg te richten. Op deze manier kun je je focus laten rusten en jezelf een beetje rust gunnen.

Advertisement

Een perfect mechanisme

Een perfect mechanisme

pixabay

Als het waar is dat we de neiging hebben om tot 15 keer per minuut te knipperen, hoe is het dan mogelijk dat deze beweging ons niet stoort? Het sleutelwoord is snelheid; het knipperen duurt zelfs minder dan een tiende van een seconde. Bovendien bewegen beide ogen gelijktijdig en hierdoor zijn we ons bijna niet bewust van deze actie. In feite kunnen we zonder problemen lezen, lopen, rennen en autorijden.

De natuur laat niets aan het toeval over

De natuur laat niets aan het toeval over

Van wat tot nu toe is gezegd, zul je al een paar redenen hebben begrepen waarom je moet knipperen. Deze beweging is van fundamenteel belang voor de verdeling van de traanfilm over het gehele oogoppervlak. Dit zorgt voor voldoende smering en functionaliteit. Bovendien kun je met knipperen ook kleine vreemde voorwerpen reinigen en verwijderen die van buitenaf kunnen binnendringen. Door scheuren en mechanische beweging te combineren, wordt het hoornvlies beschermd. Knipperen is ook een afweersysteem als je ergens mee in aanraking komt.

Het is dus een zeer snelle reflex die dit delicate en kostbare orgaan beschermt. Hetzelfde gebeurt ook als je een hard geluid hoort, omdat er een onmiddellijke reactie wordt geactiveerd die bijzonder kwetsbare anatomische gebieden "afsluit".

De evolutie van knipperen

Volgens wetenschappers van het Georgia Institute of Technology was knipperen een normale aanpassing van de dieren die voor het eerst voet aan land zetten en daar gingen leven. De eerste vissen die de droge wereld begonnen te “verkennen” brachten een groot deel van hun tijd door in een modderige, moerassige omgeving die uiteindelijk hun ogen beschadigde - schade die dezelfde dieren niet leden als ze uitsluitend in water leefden. Om dit probleem op te lossen leek het evolutionaire proces het nodig om het oog te voorzien van een ooglid dat tot taak had het oog vochtig te houden.

Dit primitieve ooglid dat “opent” en “sluit” had ook een ander doel: de ogen reinigen van eventuele modder- en stofresten, het vuil naar één punt van het oog brengen en het naar buiten transporteren.

Ten slotte vervulde – en vervult het ooglid nog steeds – een functie van “fysieke” bescherming van het oog, een van de meest kwetsbare delen. Wanneer ze met onverwacht gevaar werden geconfronteerd, sloten de eerste amfibieën instinctief hun oogleden om hun ogen te beschermen.

Advertisement