Papieren en digitale boeken: hoe lezen verandert van papier naar scherm

Janine image
door Janine

03 Oktober 2023

Papieren en digitale boeken: hoe lezen verandert van papier naar scherm
Advertisement

De technologie heeft de manier waarop we werken, studeren en zelfs gewoon lezen radicaal veranderd. Naast traditionele teksten zijn er in veel gevallen ook e-bookformaten beschikbaar. Deze revolutie heeft de inhoud ongetwijfeld toegankelijker, beter raadpleegbaar en gemakkelijker te vervoeren en vast te houden gemaakt, ook als je niet genoeg ruimte hebt. Tegelijkertijd beïnvloedt deze tendens echter de manier waarop informatie wordt gebruikt en onthouden. Zijn papieren of digitale boeken beter?

Advertisement

Verschillende benaderingen van lezen

Verschillende benaderingen van lezen

pixabay

Het soort benadering van lezen verandert tussen papieren of digitale boeken. Op e-books, maar ook op pc's, smartphones en tablets, gaat het raadplegen sneller, maar ook oppervlakkiger. Je krijgt minder informatie, juist omdat je snel over de schermen scrollt en je weet dat je deze altijd bij de hand hebt door een paar woorden in een zoekmachine te typen.

Gedrukte teksten vereisen meer aandacht, concentratie en geheugen. Bovendien zijn fysieke details zoals geur, het geluid van de pagina’s en aanraking signalen die de ervaring meeslepender maken. Het is zo dat je met e-boeken onmiddellijk de betekenis van hyper tekstuele bronnen kunt controleren en ook de lettergrootte kunt aanpassen, voor een visueel comfortabelere leeservaring. Kortom, veel voordelen en enkele nadelen, in beide omstandigheden.

Advertisement

E-boeken of papieren boeken: wat is beter?

E-boeken of papieren boeken: wat is beter?

pixabay

Er is geen absoluut antwoord, sterker nog, de ervaringen van het e-boek en die van een papieren boek zijn zo verschillend dat het de moeite waard is om de positieve en negatieve aspecten van het een en het ander te scheiden. Wat zeker is, is dat op basis van ieders verwachtingen en wat je probeert te bereiken door middel van lezen, de ene of de andere optie beter kan zijn:

  • Begrip: als je een roman leest waarvan je elk woord wilt proeven, of je bestudeert een tekst waarvan je elke zin moet begrijpen, dan wint het dure papieren boek het van het digitale. In feite is het begrip veel beter als je een open boek voor ogen hebt in plaats van een e-boek. Wat het verschil maakt is niet de mogelijkheid om te onderstrepen, sterker nog, deze optie is ook aanwezig op e-books, maar het is precies het soort verschillende ondersteuning dat de hersenen vatbaar maakt voor een dieper en gedetailleerder begrip.
  • Snelheid: als je snel wilt lezen en een tekst snel wilt afmaken, heeft de digitale optie zeker de voorkeur. Met het e-book kun je zelfs 's nachts lezen dankzij een instelbare achtergrondverlichting die niet hinderlijk is voor het oog. Bovendien houden e-books automatisch bij waar je bent aangekomen. Ten slotte vergemakkelijkt het e-boek het lezen op korte momenten van de dag: daarom gaat het lezen van een e-boek bij dezelfde lengte tekst sneller.

Omarm lezen, in welke vorm dan ook.

E-boeken mogen niet worden beschouwd als de vijand van een papieren boek. Degenen die zo denken, voelen alleen maar een gehechtheid aan een dimensie uit het verleden die binnenkort zal worden weggevaagd door de nieuwe generaties voor wie het vasthouden van een boek met de pagina's in de handen zal lijken op het bellen van een telefoonnummer door een knop op een vaste lijn te draaien.

Tegenwoordig biedt de technologie ons verschillende hulpmiddelen bij het lezen en studeren. Het betekent niet dat je één medium moet kiezen en altijd alleen moet vertrouwen op het medium dat je kiest: er zijn boeken, maar er zijn ook e-books en luisterboeken.

Dankzij deze drie hulpmiddelen is het mogelijk om “lezen” te introduceren op verschillende momenten van de dag waarop het traditioneel onmogelijk of ongemakkelijker zou zijn om te lezen: in de metro kun je bijvoorbeeld verder lezen met behulp van een e-boek, 's avonds, terwijl je het avondeten klaarmaakt, kun je het hoofdstuk afmaken door het luisterboek te volgen en voordat je gaat slapen het boek pakken en door de pagina's bladeren voordat je in slaap valt.

De voordelen van lezen – niet strikt opgevat als de actie waarbij je je ogen richt op een opeenvolging van letters, maar de kennis van verschillende teksten, onderwerpen en standpunten – worden ook verworven door de 2.0-broers van papieren boeken in het dagelijks leven te integreren.

Advertisement