In slaap vallen met een knuffeldier is goed voor je, ook als volwassene: het is wetenschappelijk bevestigd

Janine image
door Janine

30 September 2023

In slaap vallen met een knuffeldier is goed voor je, ook als volwassene: het is wetenschappelijk bevestigd
Advertisement

Denk je dat slapen met een knuffeldier een gewoonte is die alleen aan kinderen is voorbehouden en moet worden opgegeven zodra ze volwassen zijn? Volgens deskundigen is dit helemaal niet het geval: uit onderzoek is gebleken dat deze praktijk ook als je opgroeit heel gezond is. Laten we eens kijken waarom.

via The Weekly Journal

Pixabay

Pixabay

Voor veel mensen kan het vreemd lijken om in slaap te vallen met een knuffeldier als je ouder bent dan tien jaar. Ons favoriete knuffeldier hield ons als kinderen gezelschap, hielp ons in slaap te vallen als we bang waren in het donker, troostte ons op momenten van ontmoediging en hield ons gezelschap in dat eenzame bed.

Toen we eenmaal volwassen waren, leek het normaal om het achter ons te laten en te leren autonoom en onafhankelijk te zijn, ook tijdens het slapen, of misschien de knuffel van onze teddybeer te vervangen door die van onze partner. Hoewel waarschijnlijk maar weinigen dit zullen toegeven, blijven velen deze gewoonte zelfs na het bereiken van de volwassenheid houden.

Advertisement

Veel volwassenen slapen nog steeds terwijl ze een knuffel omhelzen: het onderzoek

Veel volwassenen slapen nog steeds terwijl ze een knuffel omhelzen: het onderzoek

Pexels

Onderzoek uitgevoerd in de Verenigde Staten en geleid door OnePoll voor Serta Simmons Bedding heeft een aantal ongelooflijk interessante gegevens aan het licht gebracht. Het onderzoek richtte zich op de slaapgewoonten van samenwonende koppels en op hun nachtelijk gedrag bij afwezigheid van hun partner. Veel mensen lijden aan slapeloosheid of hebben moeite om in slaap te vallen, misschien tijdens bijzonder moeilijke of stressvolle perioden in het leven. In deze omstandigheden vertrouwen sommigen op het lezen van een boek, anderen op het kijken van een film of op mentale ontspanningstechnieken, maar velen lijken nog steeds hun toevlucht te nemen tot de steun van het dierbare, oude en onvergetelijke knuffeldier.

Bij het onderzoek waren tweeduizend samenwonende volwassenen betrokken, waarbij hen werd ondervraagd over hun slaapgewoonten. Iets meer dan de helft, 52%, zei dat ze tijdens hun kindertijd met hun favoriete knuffeldier sliepen of met een andere “beschermend” iets, zoals een extra kussen of plaid. Niets vreemds, maar verdergaand met de vragen werd ontdekt dat 77% van deze groep, gelijk aan 40% van het totale aantal deelnemers, deze gewoonte nooit heeft opgegeven en deze blijft beoefenen.

Wat onthulden de deelnemers, behalve dat ze nog steeds met een knuffeldier sliepen?

Wat onthulden de deelnemers, behalve dat ze nog steeds met een knuffeldier sliepen?

Pexels

Het onderzoek bracht, naast deze interessante gegevens, ook andere merkwaardige aspecten van het leven van een stel aan het licht met betrekking tot slaapgewoonten: het vinden van een nieuw evenwicht, vooral in de vroege stadia, is misschien niet eenvoudig en kan een bepaalde periode vergen om op één lijn te komen.

De respondenten zeggen dat de meest vervelende dingen aan het delen van een bed met je partner zijn:

  • Wanneer hij of zij aan de dekens trekt en je onbedekt laat (35%);
  • Beweegt en onrustig is gedurende de nacht, waardoor je slaap wordt verstoord (35%);
  • Snurken (28%);
  • De televisie 's nachts aan laat staan ​​(28%)
  • Slaapt met het licht aan (27%).

Bovendien zou volgens het onderzoek als stel slapen resulteren in minder dan vier kwaliteitsslaapjes per week. 49% zei dat ze bereid zouden zijn om alleen te slapen om beter te kunnen rusten, maar 42% zou het niet opgeven om in slaap te vallen in het gezelschap van hun partner. Om een ​​goede nachtrust te bereiken, legde 40% uit dat ze altijd aan dezelfde kant van het bed willen slapen, ook als ze op vakantie zijn.

Hoe slaap jij met je partner?

Waarom is in slaap vallen met een knuffel goed voor je, zelfs als volwassene?

Waarom is in slaap vallen met een knuffel goed voor je, zelfs als volwassene?

Pexels

Waarom is het raadzaam om zelfs als volwassene met een knuffeldier te slapen en wat zijn de positieve effecten van deze gewoonte?

  • Je voelt je niet alleen: het gezelschap van een knuffeldier kan op sommige momenten in het leven echt geruststellend zijn. De mens is een sociaal dier en kan als zodanig last hebben van eenzaamheid: het knuffelen van een knuffeldier kan dit gevoel verzachten, vooral in een tijdperk van steeds virtuelere interpersoonlijke relaties.
  • Mooie herinneringen: het knuffelen van een knuffeldier herinnert ons aan onze kindertijd en aan lieve momenten en tedere gevoelens die verband houden met een verleden waar we misschien nostalgie bij voelen. Duiken in goede herinneringen is een geweldige manier om in slaap te vallen.
  • Geestelijk welzijn: volgens een onderzoek kunnen knuffeldieren ook nuttig zijn om mensen te helpen gezondere vormen van gehechtheid te ontwikkelen en beschadigde banden op een positievere en solide basis te herstellen. Het gebruik ervan kan zelfs effectief zijn in gevallen van posttraumatische stress en bipolaire stoornis.
  • Therapeutische ondersteuning: knuffels kunnen worden gebruikt bij het rouwproces en helpen het gevoel van verlies te metaboliseren, maar ook bij sommige therapeutische trajecten die gericht zijn op het overwinnen van kindertrauma's.
  • Stressvermindering en gevoel van bescherming: het herinneren van de omhelzing van een moeder en het gevoel van veiligheid voordat je gaat slapen, lekker tegen een levenloos maar gezellig knuffeldier aan, geeft een gevoel van innerlijke vrede dat een goede rust bevordert.

Wanneer heb jij je knuffel verlaten, als je er één had?

Advertisement