Hoofdpijn: het kan ook worden veroorzaakt door deze minder bekende oorzaken

Janine image
door Janine

30 September 2023

Hoofdpijn: het kan ook worden veroorzaakt door deze minder bekende oorzaken
Advertisement

Hoofdpijn kan heel vervelend zijn, plotseling optreden of steeds heviger worden naarmate de uren verstrijken. Variërend van mild tot zeer ernstig, kan het moeilijk zijn om dagelijkse taken uit te voeren. Maar wat zijn de triggers? Hier zijn er enkele die niet iedereen kent.

via WebMED

Advertisement

Frequente hoofdpijn: wat kunnen de oorzaken zijn?

Frequente hoofdpijn: wat kunnen de oorzaken zijn?

Pexels

Hoofdpijn behoort niet tot de lichaamspijnen die als het meest ondraaglijk worden beschouwd, zoals kiespijn. Sommige migraineaanvallen kunnen echter echt ondraaglijk zijn, zo erg dat de dagelijkse activiteiten moeten worden gestaakt. In veel gevallen gaat het echter om milde maar aanhoudende en beslist vervelende pijnen, die op een bepaald moment van de dag zonder duidelijke oorzaak ontstaan ​​en ons vaak urenlang vergezellen.

Sommige mensen zijn vatbaarder dan anderen en dezelfde hoofdpijn kan zich in verschillende vormen voordoen en verschillende delen van het hoofd treffen. Maar wat velen negeren is dat de redenen niet alleen fysiologisch zijn en verband houden met interne veranderingen, zoals plotselinge hormonale veranderingen bij vrouwen: de oorzaken kunnen een onvermoede oorsprong hebben of waar vaak geen rekening mee wordt gehouden. Laten we er een paar bekijken.

Advertisement

1. Haarspelden

1. Haarspelden

Pexels

Sommige accessoires die je helpen je haar in bedwang te houden, kunnen een tweesnijdend mes blijken te zijn: als ze enerzijds praktisch en comfortabel zijn, kunnen ze je anderzijds hoofdpijn bezorgen. De oplossing is niet om elastiekjes, hoofdbanden en klemmen op te geven, maar om ze correct te gebruiken. Trek niet te veel aan je haar en laat je kapsel wat losser, je gezondheid zal je dankbaar zijn.

2. Trek

2. Trek

Pexels

Ook het gevoel honger te hebben kan bijdragen aan hoofdpijn, vooral die met lichtflitsen of aura. Als je aan deze aandoening lijdt, is het het beste om jezelf niet te dwingen de zoete lekkernij waar je trek in hebt te vermijden: het toegeven van je trek of eetlust met iets te eten heeft beslist de voorkeur! Andere soorten hoofdpijn lijken echter niet nauw verband te houden met eetlust.

Als je echter de maaltijd daadwerkelijk hebt overgeslagen, kan de reden een daling van het suikergehalte zijn, maar op dit punt zal het bijten in iets zoets niet werken: na een aanvankelijke stijging van de bloedspiegels zullen deze in feite lager terugkeren dan voorheen. Vermijd het overslaan van ontbijt, lunch of diner!

3. Verkeerde houding

3. Verkeerde houding

Pexels

Ook de manier waarop je zit kan het ontstaan ​​van hoofdpijn beïnvloeden. Op het moment dat je lichaam ontspant, trekken de spieren van hoofd en nek samen. Let dus tijdens het werken op je houding: zorg ervoor dat je onderrug op de stoel rust en probeer het computerscherm op ooghoogte te plaatsen om spanningshoofdpijn te voorkomen.

4. Malocclusie

4. Malocclusie

freepik

We spreken van malocclusie wanneer de tanden van de bovenste boog niet op één lijn liggen met de tanden van de onderste boog: veel mensen hebben dit kenmerk, maar in sommige gevallen is het niet alleen een esthetisch probleem, maar ook de oorzaak van hoofdpijn. De stand van de tanden, en in het algemeen het type beet dat je hebt, heeft indirect invloed op de aangenomen houding en werkt daardoor hoofdpijn in de hand.

Advertisement

5. Klimaat

5. Klimaat

Pexels

Atmosferische factoren en klimaatverandering kunnen het ontstaan ​​van hoofdpijn aanzienlijk beïnvloeden. Bovenal zijn een plotselinge temperatuurstijging of -daling triggerende factoren, maar ook de plotselinge komst van een storm. Bescherm jezelf tijdens bijzonder warme dagen door een petje en een zonnebril te dragen en vermijd directe zon op de warmste uren.

6. Bliksem

6. Bliksem

Pixabay

Volgens een onderzoek kan het plotselinge, flitsende bliksemlicht hoofdpijn veroorzaken. Het onderzoek schatte dat deelnemers 28% meer kans hadden om migraine te ontwikkelen wanneer dit fenomeen zich in de buurt van hun huis voordeed. De onderliggende redenen zijn nog steeds onzeker, maar er wordt verondersteld dat veranderingen in de lading van de lucht de elektrische golven van de hersenen kunnen verstoren en deze kunnen tegenhouden.

Advertisement

7. Intense geuren

7. Intense geuren

Pixabay

Wat parfum spuiten is voor velen een prettige gewoonte, maar voor anderen beslist ondraaglijk: intense aroma's en geuren, ook al worden ze als goed beschouwd, zijn volgens onderzoek voor verschillende mensen de belangrijkste oorzaak van hoofdpijn. Daarbij hoort ook de bijzonder sterke geur van sommige bloemen: prachtig om naar te kijken, maar sommigen kunnen er niet aan ruiken. Als je dit doet, is het beter om ze van een afstand te observeren zonder je neus dicht bij de bloemblaadjes te brengen en te kiezen voor lichte en frisse geuren.

Advertisement

8. Lichamelijke activiteiten

8. Lichamelijke activiteiten

Pixabay

Hoewel sporten absoluut wordt aanbevolen en gunstig is voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid, kan het in sommige gevallen hoofdpijn veroorzaken, vooral bij mensen die regelmatig last hebben van migraine. Intensieve activiteiten, zoals hardlopen, kunnen het fenomeen verergeren: als je aan deze aandoening lijdt, is het beter om te kiezen voor mildere en minder vermoeiende trainingen.

Hoe hoofdpijn te voorkomen en te bestrijden met natuurlijke remedies

Hoe hoofdpijn te voorkomen en te bestrijden met natuurlijke remedies

Pexels

Het ontstaan ​​van hoofdpijn kan veroorzaakt of geaccentueerd worden door stress en emotioneel belastende situaties, maar ook door slechte rust. Er zijn echter natuurlijke remedies om dit te voorkomen en te bestrijden:

Etherische oliën: ze bevatten concentraten van verschillende aromatische planten in vloeibare vorm. Probeer ze in geval van hoofdpijn thuis te verspreiden of een paar druppels rechtstreeks op de slapen te masseren, waarbij je kiest voor lavendel, eucalyptus of pepermunt, verdund in een drager olie zoals amandel.

Drink veel water: een goede hydratatie kan het ontstaan ​​van hoofdpijn voorkomen. Zorg er dus voor dat je gedurende de dag voldoende drinkt en voedingsmiddelen consumeert die een hoge dosis water bevatten, zoals groenten en fruit.

Yoga: het uitvoeren van ontspannende oefeningen voor lichaam en geest, zoals yoga, helpt de vervelende effecten van hoofdpijn tegen te gaan.

Koffie of thee: cafeïne heeft de kracht om een ​​goed humeur en concentratie te bevorderen, maar heeft ook een vernauwend effect op de bloedvaten en dientengevolge verlichting van hoofdpijn.

Koud kompres: Het samendrukken van je nek en hoofd met een koud kompres kan de pijn helpen verminderen. Wikkel een ijspak in een handdoek en laat het inwerken op de zenuwgeleidingen, waardoor het op het getroffen gebied drukt.

Hoe vaak heb jij last van hoofdpijn?

Advertisement

De informatie in dit artikel is van algemene aard en is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Ze vormen geen medisch advies en zijn ook geen vervanging voor advies, diagnose of behandeling door een gekwalificeerde zorgverlener.

Raadpleeg altijd een arts of een gekwalificeerde beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg als je vragen of zorgen hebt over je gezondheid.

Advertisement