Als je als stel bepaalde woorden te vaak gebruikt, kan dit betekenen dat je op het punt staat te scheiden, dat stelt een studie

Janine image
door Janine

18 Maart 2022

Als je als stel bepaalde woorden te vaak gebruikt, kan dit betekenen dat je op het punt staat te scheiden, dat stelt een studie
Advertisement

Als onze emoties veranderen, veranderen ook onze woorden. Dit is het resultaat van wetenschappelijk onderzoek dat deze verandering heeft waargenomen bij stellen in crisis. Naast kritiek, negatieve oordelen en klachten, gebruikt een stel dat door een zware crisis gaat, steeds vaker een soort scheidingstaal.

Op deze manier neigt het individu eraan te wennen om alleenstaand te zijn en elkaar niet als een stel te zien als een eenheid die de uitdagingen van het leven aangaat. Dus als jij of je partner deze termen gebruikt, zou je misschien alert moeten zijn. Laten we eens kijken.

via University of Texas Austin

Advertisement
Vic/Flickr

Vic/Flickr

Het laatste onderzoek komt uit een studie gepubliceerd in een beroemd Amerikaans wetenschappelijk tijdschrift. In deze studie analyseerde een team van onderzoekers de taal in 1.027.541 berichten van 6.803 internetgebruikers een jaar voor en een jaar na de aankondiging van hun breuk. De resultaten toonden aan dat gebruikers drie maanden voor hun relatiebreuk of scheiding anders begonnen te praten. Ze werden vooral persoonlijker en informeler en gebruikten vaker andere woorden en voornaamwoorden zoals "ik" en "wij". Het team merkte ook op dat er veranderingen werden gedetecteerd bij zowel de verlaten persoon als degene die de breuk wilde.

"Dit zijn tekenen dat iemand een zware cognitieve last met zich meedraagt", zegt een van de specialisten, Sarah Seraj, hoofdauteur van de studie en promovendus psychologie aan de Universiteit van Texas in Austin. "Ze denken ergens aan en worden steeds egocentrischer. Soms is het gebruik van het woord “ik” gerelateerd aan depressie en verdriet. Wanneer mensen depressief zijn, hebben ze de neiging zich op zichzelf te concentreren en zijn ze niet in staat om op een harmonieuze manier met anderen om te gaan."

Advertisement
Pxhere

Pxhere

Uit het onderzoek bleek ook dat deze veranderingen nog meer opvielen in andere gebruikersdiscussies op de website, en dat ze een hoogtepunt bereikten op de dag van de echtscheiding en langzaam afnamen in de loop van ongeveer zes maanden.

Volgens de onderzoekers wijst de verschuiving naar een meer informele taal op een afname van analytisch denken, terwijl hun discussies ook een toename van cognitieve verwerking lieten zien - een signaal dat laat zien dat we door een moeilijke tijd gaan.

Pxhere

Pxhere

"Zelfs voordat ze zich ervan bewust zijn dat een breuk op het punt staat plaats te vinden, begint het hun leven te beïnvloeden", zei Seraj, die eraan toevoegde dat de anonimiteit van veel gebruikers het waarschijnlijker heeft gemaakt dat ze online authentiek en persoonlijk zijn.

"We merken niet echt hoe vaak we voorzetsels, lidwoorden of voornaamwoorden gebruiken, maar deze functionele woorden worden op een merkbare manier veranderd wanneer we door een persoonlijke omwenteling gaan. Weten hoe je je eigen spreektaal moet observeren, kan ons helpen om met meer duidelijkheid te begrijpen wat onze emotionele en psychologische toestand is".

Advertisement