Waarom willen we onszelf bedekken, zelfs als het warm is, om te kunnen slapen?

Janine image
door Janine

31 Juli 2023

Waarom willen we onszelf bedekken, zelfs als het warm is, om te kunnen slapen?
Advertisement

Als je je moe voelt, wil je gewoon kunnen slapen en velen slagen daar zonder al te veel problemen in. Anderen daarentegen hebben bijzonder veel comfort nodig en zonder in een deken gewikkeld te zijn, kunnen ze gewoon niet in slaap vallen, zelfs niet in de warmste seizoenen. Een merkwaardig fenomeen dat meer dan één verklaring heeft.

via Health Line

Advertisement
slaapwijsheid.nl

slaapwijsheid.nl

Aan het einde van de dag is vaak het enige dat je wilt, je bed in duiken om te ontspannen en in de armen van Morpheus te liggen. Soms is het echter niet zo eenvoudig als er niet de juiste noodzakelijke voorwaarden zijn: sommige mensen moeten een klein lampje aanhouden om rustig in slaap te kunnen vallen, terwijl anderen naar het geluid van de tv moeten luisteren, zij het op een laag volume.

Kortom, iedereen heeft zijn eigen gewoonten en behoeften, maar in dit specifieke geval willen we het hebben over degenen die gewoon niet zonder de warmte van een deken kunnen, zowel in de winter als in de zomer!

Advertisement

Waarom is een deken essentieel voor sommige mensen?

Waarom is een deken essentieel voor sommige mensen?

Pexels

Als het voor jou onmogelijk is om in slaap te vallen zonder de deken tot aan je kin op te trekken, weet je waar we het over hebben, maar misschien weet je niet wat de reden is voor dit gedrag. Degenen die daarentegen vooral last hebben van de warmte en er een hekel aan hebben om zichzelf zelfs met alleen een laken te bedekken als de temperatuur stijgt, zouden verbaasd kunnen zijn bij het lezen van dit nieuws.

Toch zijn er verschillende geldige redenen waarom sommige mensen de deken onmisbaar vinden en die zowel een wetenschappelijke als een psychologische verklaring hebben. Laten we uitzoeken wat ze zijn.

De wetenschappelijke redenen

De wetenschappelijke redenen

Qbx101/Wikimedia commons

Allereerst stroomt er warm bloed in ons lichaam, waardoor het lichaam in staat is de ideale inwendige temperatuur te regelen. Tijdens de diepe slaap hebben we echter geen controle over prikkels van buitenaf en het zoeken naar de deken helpt ons om de juiste temperatuur te vinden terwijl we ons in een zeer kwetsbare toestand bevinden.

Bovendien, als het buiten koud is, slaagt de deken erin om een ​​ideaal microklimaat voor ons lichaam te creëren, ons te isoleren van buitenaf, de juiste slaperigheid te garanderen en een betere slaap van hogere kwaliteit te bevorderen.

De psychologische redenen

De psychologische redenen

Pexels

Bovendien slaagt de deken erin om ons een gevoel van veiligheid te geven en ons te beschermen tegen een voorouderlijke angst: die van het donker die min of meer iedereen in zijn jeugd heeft ervaren. Om op dit gevoel van angst te reageren, kropen we als kinderen onder de dekens om aan denkbeeldige gevaren te ontsnappen. Deze gewoonte is bij veel mensen gebleven, zelfs als ze volwassen zijn geworden, waardoor ze zich beschermd kunnen voelen en serener in slaap kunnen vallen.

Ten slotte kan het simpelweg een gewoonte zijn die verband houdt met routine en niet met angsten uit de kindertijd: we hebben ons hele leven gewoon een warme deken gebruikt en het is de enige manier waarop we weten hoe we in slaap moeten vallen. Ons lichaam en ons brein krijgen, wanneer we onder de dekens kruipen, een duidelijk signaal: het is tijd om te slapen!

Veel mensen kunnen om de een of andere reden de warmte van een deken niet opgeven, zelfs niet als de temperaturen behoorlijk hoog zijn. Ben jij een van hen of is het voldoende om op de matras te gaan liggen om in slaap te vallen?

Advertisement