Hier is een snelle truc om te zien of een batterij leeg is of niet

Janine image
door Janine

30 Juli 2023

Hier is een snelle truc om te zien of een batterij leeg is of niet
Advertisement

Hoewel veel elektronische instrumenten nu worden gevoed door ze op te laden met een USB-kabel, kunnen sommige mensen het klassieke gebruik van traditionele batterijen niet weerstaan. Hoewel ze op grote schaal worden gebruikt, lijken ze een merkwaardig geheim te verbergen dat maar weinig mensen kennen. Laten we eens kijken wat precies.

via Princeton University

Advertisement

De truc die viraal ging om te zien of een batterij nog vol is

De truc die viraal ging om te zien of een batterij nog vol is

Gabriel Acquistapace/Wikimedia commons

Veel mensen hebben nog steeds apparaten in huis waar traditionele batterijen voor nodig zijn, zoals afstandsbedieningen of speelgoed. Een aantal gebruikte batterijen belandt in de kast en wordt om de een of andere reden niet weggegooid. Dus als we er een moeten vervangen, weten we uiteindelijk niet of ze nog werken of niet, en doen we ons uiterste best in verschillende tests om er een te vinden die nog steeds efficiënt is.

In dit verband is er op internet een snel systeem onthuld om erachter te komen of een batterij nog vol is of niet, zonder deze in een apparaat te hoeven plaatsen om te zien of het werkt. Wat is het precies?

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Pak de oude batterij en laat hem vanaf een hoogte van ongeveer tien centimeter op een plat oppervlak vallen en luister naar het geluid dat hij maakt. Op dit moment kunnen er twee dingen gebeuren: volledig opgeladen batterijen stuiteren bijna niet als ze vallen, terwijl batterijen die al een tijdje zijn gebruikt, een stuk hoger stuiteren.

Dit zou te wijten moeten zijn aan het feit dat de opgeladen batterij chemicaliën bevat die het contactgeluid zouden veranderen. Als het daarentegen wordt weggegooid, betekent dit dat de interne samenstelling ervan is veranderd. Het vermogen om elektrische energie af te leiden is te danken aan redox, een chemische reactie waarbij elektronen worden uitgewisseld.

Maar er is een maar.

Werkt de stuiterende truc met de batterij echt? Onderzoekers geven antwoord

Werkt de stuiterende truc met de batterij echt? Onderzoekers geven antwoord

Pixabay

Onderzoekers van Princeton University hebben ontdekt dat deze test niet de juiste manier is om te bepalen of een batterij nog vol is of niet. Daniel Steinart, assistent-professor mechanische en ruimtevaarttechniek en van het Andlinger Center for Energy and the Environment, zei: “Het stuiteren vertelt je niet of de batterij leeg is, het vertelt je alleen of de batterij nieuw is."

Toen Steinart hoorde van de truc die viraal ging, besloot hij het eens te proberen, waarbij hij opmerkte dat het stuiteren veranderde naarmate de batterijen leeg raakten, maar het was geen lineaire toename. De hoogte nam namelijk snel toe en stabiliseerde daarna. Zijn team voerde vervolgens een experiment uit om het mysterie op te lossen en te begrijpen of de variabele stuitingen te wijten waren aan een grote interne verandering in de batterijen.

Curioctopus

Curioctopus

Door een gewone batterij in een buis van plexiglas te laten vallen, gebruikten ze een computermicrofoon om het geluid tijdens de impact te registreren en de tijd tussen de ene stuitering en de andere te bepalen om de hoogte vast te stellen. De resultaten leidden tot de theorie dat hoe de batterijen stuiteren afhangt van hoe ze energie produceren. Elektriciteit wordt geproduceerd door de chemische reactie waarbij zink verandert in zinkoxide: in eerste instantie omhult een laag zink een kern van messing, maar naarmate de batterij ontlaadt, verandert de zinklaag in oxide, doordringt de kern en maakt de batterij meer "elastisch".

Daarom concludeerden de onderzoekers dat de stuiteringen toenemen omdat de zinkoxidatie kleine bruggen tussen de deeltjes creëert, waardoor ze lijken op een netwerk van veren, waardoor de hoogte van de stuiteringen toeneemt. Zinkoxide wordt dan ook gebruikt als onderdeel van golfballen om hun veerkracht te vergroten. Bovendien bereikt het maximale stuiter-niveau zijn hoogtepunt lang voordat de batterij echt leeg is.

Ken je deze truc om erachter te komen of batterijen leeg zijn? Heb je het ooit geprobeerd?

Advertisement