Dit voedsel dat wordt aanbevolen in het juiste dieet, beschadigt je tanden ernstig

Janine image
door Janine

04 Juni 2024

Advertisement

Sommige voedingsmiddelen kunnen, zoals we weten, de gezondheid van de tanden schaden en zijn meestal niet erg geschikt voor ons dieet. Maar er zit een onvermoede tussen met een uitstekende reputatie: hier gaat het om, en waarom

Advertisement

Niet alleen snoep is slecht voor je gebit

Snoep en zoetigheid zijn niet goed voor je tanden, dat weet iedereen. Dit zijn voedingsproducten die spontaan in verband worden gebracht met problemen zoals gaatjes, wat erg vervelend kan zijn. Ze zijn echter niet de enige die onze tanden kunnen beschadigen: andere onvermoede potentiële “vijanden” zitten verborgen tussen de voedingsmiddelen die we consumeren en staan in feite bekend om hun voedingseigenschappen en gezondheidsvoordelen.

Vooral tijdens het koudere seizoen wordt vooral één tussendoortje geconsumeerd vanwege de energie-inname, ook al zijn veel mensen zich niet bewust van de negatieve effecten ervan op de gezondheid van het gebit. We hebben het over gedroogd fruit, waaronder rozijnen, mango's, abrikozen enzovoort. Had je dat niet verwacht? Toch waarschuwen tandartsen dat dit het geval is, laten we samen kijken waarom.

Advertisement

Gedroogd fruit kan je tanden beschadigen, dit is waarom

Freepik

Gedroogd fruit, dat een zeer kleine hoeveelheid water bevat, is ongetwijfeld gezond en heeft een grote voedingswaarde, maar het kan ernstige gebitsproblemen veroorzaken. De reden? Deze voedingsmiddelen blijven, als we erop kauwen, heel gemakkelijk aan de tanden plakken omdat ze “kleverig” zijn en de suiker die ze bevatten is ideaal voor de verspreiding van bacteriën. Deze schadelijke micro-organismen veroorzaken op hun beurt de productie van zuren die het tandvlees kunnen irriteren en het tandglazuur kunnen beschadigen.

Hoewel fruit op zichzelf een gezond en aanbevolen voedingsmiddel is, kan gedroogd fruit op twee verschillende manieren worden bereid: gecontroleerd drogen in de zon, wat ongeveer vijf dagen duurt om het gewenste product te bereiken, en industrieel drogen, dat veel sneller gaat en daardoor vaker wordt gebruikt . Bij het droogproces wordt het water afgevoerd om de concentratie van de suiker te bevorderen: dit betekent dat gedroogd fruit zeven keer meer suiker bevat dan vers fruit.

Deze producten bevatten geen vitamine C, maar er wordt vaak citroensap aan toegevoegd om het vitaminegehalte te verhogen, wat het gevaar voor de mondgezondheid vergroot: naast meer suiker is er ook een verlaging van de pH-waarde, waardoor gedroogd fruit zuurder wordt en dus corrosief voor de tanden.

Gedroogd, zuur en suikerachtig fruit: wat te doen?

Freepik

Tandartsen zijn het erover eens dat gedroogd fruit, als het met mate wordt geconsumeerd, naast gaatjes een aantal gebitsproblemen kan veroorzaken, waaronder vlekken door kunstmatige kleurstoffen die na het drogen aan producten worden toegevoegd. Bovendien kunnen sommige van dit soort voedingsmiddelen, zoals walnoten, amandelen en pinda's, maar ook de plakkerigere, ervoor zorgen dat de vullingen of tanden breken als er snel en onoplettend op wordt gekauwd.

De speekselproductie kan ook worden beïnvloed als je niet-biologisch gedroogd fruit consumeert. Dit betekent minder bescherming tegen bacteriën in de mond en grotere risico's voor de mondgezondheid. Experts raden aan om je tanden te beschermen tegen mogelijke schade door de hoeveelheid gedroogd fruit die je eet onder controle te houden, door je tanden te poetsen en te flossen onmiddellijk na het eten van deze voedingsmiddelen, waarbij je de voorkeur geeft aan voedingsmiddelen zonder toegevoegde suikers.

Source:

Credit image preview: Freepik 

Advertisement