Wist je dat de meeste kazen niet vegetarisch zijn? Dit is de reden

Janine image
door Janine

24 Augustus 2023

Wist je dat de meeste kazen niet vegetarisch zijn? Dit is de reden
Advertisement

Een voedingsmiddel dat in de voorraadkasten en koelkasten van bijna alle mensen aanwezig is, is kaas. Een bij veel mensen geliefd product, maar vooral veelzijdig dat zowel in zoete als hartige bereidingen kan worden toegepast. Het kan, afhankelijk van de rijpingsperiode, in verschillende consistenties worden gevonden. Een combinatie die veel restaurants aanbieden is tussen zeer belegen kazen en honing of jam. Dit voedsel wordt echter heel vaak als vegetarisch voorgesteld, maar de waarheid is iets anders, omdat de meeste kazen niet vegetarisch zijn.

via Formaggio Kitchen

Advertisement
Myrabella/Wikimedia Commons

Myrabella/Wikimedia Commons

Kaas heeft een lange bereidingstijd, de eerste stap is het verwarmen van de melk. Eenmaal warm, wordt het noodzakelijk om zogenaamde starter bacterieculturen toe te voegen, die tot doel hebben de in de melk aanwezige lactose om te zetten in melkzuur. Om de kaas daarna te laten vormen, is het noodzakelijk om stremsel toe te voegen. Langzaam zie je hoe de wrongel zich begint te vormen, die gekookt en gebroken wordt. Dit is allemaal om de wei te laten zuiveren. Zodra het kookproces is voltooid, wordt het in mallen gedaan en wordt het gerijpt.

Advertisement
Pxhere

Pxhere

Veel mensen hebben besloten een bepaald levenspad te volgen en een specifieke filosofie te omarmen, die hen ertoe aanzet te stoppen met het eten van vlees of vis. Hierbij vertrouwen ze vaak op kaas om de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen. Niet iedereen weet echter dat het eten van kaas in sommige gevallen neerkomt op het schenden van deze belofte, omdat sommigen niet vegetarisch zijn, in tegenstelling tot wat men denkt.

Udo Schröter/Wikimedia Commons

Udo Schröter/Wikimedia Commons

De meest voorkomende vorm van stremsel die bij het maken van kaas wordt gebruikt, is dierlijk stremsel, dat afkomstig is uit de binnenkant van de vierde maag, meestal van een kalf. Dat betekent dat dit voedingsmiddel niet 100% vegetarisch is.

Als je echter kaas wilt blijven eten zonder je filosofie te schenden, zou het voldoende zijn om over te stappen op producten gemaakt met alternatief stremsel. De verschillende opties omvatten voornamelijk: plantaardig stremsel, microbieel stremsel of chymosine geproduceerd door de fermentatie.

Wist je dat?

Advertisement