Mensen die op hun nagels bijten hebben allemaal één ding gemeen, zo blijkt uit een studie

Janine image
door Janine

25 Juli 2023

Mensen die op hun nagels bijten hebben allemaal één ding gemeen, zo blijkt uit een studie
Advertisement

We maken allemaal elke dag gebaren zonder de reden te begrijpen, maar vooral bijna zonder het te beseffen. Een van de meest wijdverspreide die bijna als een plaag van de samenleving wordt beschouwd, is nagelbijten. Deze actie kan uit gewoonte worden gedaan, maar het duidt ongetwijfeld op iets diepers. Er gebeurt iets in het individu en dat wordt duidelijk door dit gebaar.

via Metro

Advertisement
wikipedia.org

wikipedia.org

Vaak kan het tijdens het praten met iemand gebeuren dat je je blik neerslaat en merkt dat de nagels zijn gebeten of zie je gewoon dat ze erop bijten terwijl je met ze praat. Dit gedrag kan worden ingegeven door nervositeit. Dit alles werd verklaard door een studie gepubliceerd in het Journal of Behavior Therapy and Experimental Psychiatry. Er zijn echter ook andere redenen waarom men de neiging heeft om op de nagels te bijten en deze houden verband met het karakter van het individu. Maar wat is hun onderscheidende eigenschap?

Advertisement
Pexels

Pexels

De studie werd uitgevoerd op een steekproef van 48 vrijwilligers. Al hun gedragingen werden perfect en tot in detail geanalyseerd. Al die repetitieve houdingen op het lichaam werden onderzocht, zoals het voortdurend aanraken van de haren, het knijpen in de huid of het bijten op de nagels. De behoefte om deze repetitieve handelingen uit te voeren is te sterk en wordt niet meer te stoppen in situaties van verveling. Op welke houding duiden dergelijke gebaren?

wikipedia.org

wikipedia.org

Allen die deze gemoedstoestanden ervaren, zijn perfectionisten en bijten op hun nagels om de opgehoopte ontevredenheid te ontladen. Deze individuen houden ervan de touwtjes in handen te hebben, ze plannen elk detail en willen dat alles volgens plan verloopt. Maar wanneer dit niet gebeurt, ontstaat vanzelf stress en nervositeit. Om deze reden laten ze de spanning los door een aantal van deze repetitieve gedragingen uit te voeren.

Als je wilt weten of je een perfectionist bent, zijn er andere details die je helpen dit te begrijpen, zoals dingen zwart-wit zien, zonder de talloze nuances waar te nemen, te streng zijn voor jezelf en jezelf straffen in geval van een fout of spijt hebben en ontevreden zijn, zelfs in gevallen waarin je succes boekt.

Advertisement